Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Statsbudsjettet:
Vedum stopper ekstraskatten på vann- og vindkraft innen utgangen av 2024
Det bekrefter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i et brev til Stortinget.
helge@lomedia.no
Det er hans partikollega Geir Pollestad som har spurt finansministeren i form av et skriftlig spørsmål om høyprisbidraget på strøm var ment som en situasjonsbestemt eller varig ordning.
Regjeringen planlegger å hente inn store ekstraskatter fra bedrifter innen vannkraft og vindkraft på neste års statsbudsjettet. Formålet er å omfordele mer av de ekstraordinært høye inntektene fra kraftproduksjonen som følge av de høye energiprisene.
Selskapene i bransjen har protestert, men har også etterspurt hvor lenge den nye ekstraskatten skal vare. Nå er det altså klart at den skal avvikles innen utgangen av 2024.
Slutter etter 2024
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplyser om at skatten avsluttes før 2025 i et brev til stortingsrepresentant Geir Pollestad.
– Høyprisbidraget er tilpasset den spesielle situasjonen vi er i, og er ikke et varig element i skattesystemet slik som grunnrenteskatten. Etter departementets oppfatning bør det situasjonsbestemte høyprisbidraget avvikles innen utgangen av 2024, svarer Trygve Slagsvold Vedum.
Da statsbudsjettet ble lagt fram tidligere denne måneden var det ikke avklart hvor lenge den skulle vare.
Særskatten er sterkt kritisert fordi energibedriftene mener den ville stoppe investeringer og utbygging av vannkraft, noe som ikke er gunstig i den energisituasjonen landet står i akkurat nå.
Kraftprodusenter var raskt ute med å varsle at de la utbyggingsprosjekt i skuffen, fordi det ikke ville bli lønnsomt. Det vil påvirke investeringene mindre når den nå avgrenses.
Det er ventet at høyprisbidraget på vind- og vannkraft skal bringe inn 16 milliarder kroner i 2023.
Alvorlig for Oslo
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har blant annet gått sterkt ut mot denne skatten. Hvis det er ment å være permanent, er dette svært alvorlig for Oslo kommune, har han uttalt.
Til Dagsavisen sa han at ordningen vil svekke Hafslund som en ledende aktør i det grønne skiftet, dersom det blir en varig ordning.
I tillegg til høyprisbidraget har regjeringen foreslått en økt grunnrenteskatt på vannkraft fra 37 til 45 prosent.
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, synes det er positivt at regjeringen allerede nå varsler at den kun vil gjelde ut 2024.
– Det er viktig å tidfeste avviklingen, fordi nye investeringer for blant annet å øke effekten i produksjonen når etterspørselen er gøy avhenger av klare rammebetingelser nettopp når prisen er høy, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Høyprisskatten har vært kritisert for å stoppe investeringer og utbygging av vannkraft. Og er det noe Norge trenger i dagens energisituasjon, er det utbygging av vannkraftverkene.
Positive signaler
Også Robert Kippe, kommunikasjonsansvarlig for Norwea Norsk Vindkraftforening, synes dette er positive signaler såframt det også gjelder for vindkraftproduksjon.
– Men vi mener egentlig at høyprisskatten ikke burde vært innført i det hele tatt. Ordningen er dårlig utredet og vil i praksis være en avgift på å produsere strøm når det trengs som mest, noe som er litt pussig og gir kompliserte konsekvenser for kraftforsyningen, sier Robert Kippe til FriFagbevegelse.
– Regjeringen og Stortinget må også se på grunnrenteskatten på ny, for der bommer Vedum på innretningen. Det må endringer til, slik at skatten ivaretar både behovet for fornybar energi og inntekter til felleskassa, legger han til.
Slik fungerer høyprisbidraget
I statsbudsjettet foreslo regjeringen å innføre et høyprisbidrag der satsen settes til 23 prosent av kraftpris som overstiger 70 øre per kilowatt-time. Bidraget er utformet som en særavgift til statskassen.
Høyprisbidraget trådte i kraft 28. september i 2022.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen