JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkast

Vil du bli en bedre tillitsvalgt? Her kan du få hjelp

Organisasjonsarbeid er verktøyet for vårt demokrati, mener Dag Terje Andersen og Øystein H.S. Moen. Nå har de laget podkast for tillitsvalgte.
Dag Terje Andersen (t.v.) og Øystein H. S- Moen har startet podcaseen Organisatorisk.

Dag Terje Andersen (t.v.) og Øystein H. S- Moen har startet podcaseen Organisatorisk.

LO MEDIA

helge@lomedia.no

Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen (66) har kastet seg på podkast-bølgen.

Sammen med Øystein H.S. Moen har han startet podkasten «Organisatorisk», som har til formål å drive voksenopplæring for de som ønsker å engasjere seg i alt fra politikk til borettslagets styre, det lokale idrettslaget eller i fagbevegelsen.

– Det er ment å være en verktøykasse for demokratiet. Vi skal gi tillitsvalgte eller de som ønsker å bli tillitsvalgt tips, ideer og kunnskap om det å være tillitsvalgt. Det er tusenvis av organisasjoner i Norge. Klubber, borettslag, sameier, idrettslag. speideren, partier, fagbevegelse med mer. Alle disse har tillitsvalgte, sier Øystein Moen til FriFagbevegelse.

Podkasten ligger på åpne kanaler som Spotify og iTunes. Moen og Andersen ønsker at alle skal kunne lytte til den.

– Formålet er å være til hjelp for de som har verv eller ønsker å ta på deg verv, sier Øystein Moen til FriFagbevegelse.

Podkast på Spotify

Kjærlighet for demokratiet

– En møteleders oppgave er å sørge for at flertallets syn skal komme fram. At alle medlemmer skal ha en innflytelse og kunne føle at de får en rettferdig behandling, sier Øystein Moen til FriFagbevegelse.

Selv startet han med tillitsverv allerede i klassen på ungdomsskolen. Han har et brennende engasjement for at det organisatoriske skal bli kult igjen.

– Vi gjør dette av kjærlighet til organisasjonslivet og frivilligheten. Dette skal hjelpe folk til å vite hva de går til, om det så er i en fagforening, et borettslag, idrettslag eller frivilligheten for øvrig. For oss er dette et demokrati-prosjekt, sier Øystein Moen.

Han poengterer at han og Andersen er veldig åpne for innspill, spesielt fra yngre lyttere.

Ringrev med seg

Med på laget har han fått en ordentlig ringrev.

Som ung tenkte Dag Terje Andersen at han aldri skulle engasjere seg i noe foreningsliv. Moren var engasjert i kommunepolitikken; derfor visste han hvor mye møteflying og papirlesing det innebar, forteller han i første episode av podkasten.

Men det gikk ikke slik. Opp gjennom årene har han tvert imot sett hvor viktig det er nettopp å kunne organisasjonsarbeid.

– Det dukket opp saker som interesserte meg. Jeg ville bidra til å påvirke og endte opp som leder i Lardal Arbeiderparti, sier Dag Terje Andersen til FriFagbevegelse.

Det var der karrierestigen startet.

Det er få som har hatt så mange ulike politiske tillitsverv som den tidligere skogsarbeideren: Hans store kunnskap om organisasjonslivet ga ham vervet som partisekretær i Arbeiderpartiet fra 1992 til 1996.

Senere var han statsråd i fire ulike departement. Han var næringsminister og vikarierte samtidig som fiskeriminister, han var landbruksminister og senere arbeidsminister under finanskrisen.

I tillegg var Dag Terje Andersen stortingspresident fra 2009 til 2013. Det er det høyeste tillitsvervet du kan ha i det sivile livet.

– Jeg har i alle år vært engasjert og interessert i spørsmål knyttet til organisasjonslivet. Det å være skolert og ha kunnskap om organisasjonslivet er viktig uansett hvor det måtte det være. Det å kunne dets spilleregler er viktig uansett. Jeg er veldig glad for å kunne bidra til dette, sier Dag Terje Andersen.

«Tillitsmannen»

Podkasten, som har episoder på rundt 20 minutter og skal komme ukentlig, er ment for alle typer verv og skal være lærerik for de som er ferske, men også være relevant for gamle ringrever.

– Ingen blir noen gang fullt utlært, sier Moen.

Til støtte for de to, ligger en bok som er et «must» for alle som vil engasjere seg i organisasjonslivet: «Tillitsmannen», skrevet av Einar Gerhardsen, har kommet ut med atskillige forskjellige utgaver.

«Bibelen» til Dag Terje Andersen er utgaven fra 1974, mens Øystein Moen forholder seg til utgaven fra 2006.

Se også på LOs nettsider: "Tillitsmannen" av Einar Gerhardsen digitalisert

Fortsatt aktiv

I dag leder Dag Terje Andersen «Kompetansereformutvalget», som regjeringen har satt ned for å utrede hvordan Norge skal lykkes med livslang læring i arbeidslivet.

– Livslang læring er egentlig identisk med den norske modellen. Derfor er dette arbeidet også veldig viktig for meg, poengterer Andersen.

I tillegg holder han foredrag og driver litt med rådgivning, som han selv uttrykker det. Og er altså podkast-vert.

Men en ting vil ikke bli berørt i podcasten. Utviklingen av hans eget kjære Arbeiderparti.

– Det vil jeg ikke si noe om eller kommentere. Det må i så tilfelle bli på interne møter i partiet, sier Dag Terje Andersen.

Annonse
Annonse