JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmarkedet under koronakrisa:

Virke: 1 av 10 bedrifter kaller tilbake permitterte ansatte

1 av 10 medlemsbedrifter kaller tilbake ansatte fra permitteringer, viser interne undersøkelser i hovedorganisasjonen Virke
KALLES TILBAKE: Flere permitterte er på vei tilbake i arbeid, særlig innen salgs- og butikknæringen, hvor ledighetstallene er på vei ned, sier Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

KALLES TILBAKE: Flere permitterte er på vei tilbake i arbeid, særlig innen salgs- og butikknæringen, hvor ledighetstallene er på vei ned, sier Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

Frilanser 2

ida.bing@lomedia.no

– Den ekstreme veksten i permitteringene har stoppet opp.

Det sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handel- og tjenestenæringen.

Virke har gjennomført interne undersøkelser med sine medlemsbedrifter, som vier at hver tiende bedrift har tatt ansatte tilbake fra permitteringer.

– Vi ser at flere i faghandelen har åpnet opp igjen, sier Virke-direktøren.

Færre permitterte

Virkes medlemsundersøkelsen gikk ut til bedrifter som tidligere hadde permittert alle ansatte. På spørsmålet om alle ansatte fortsatt er permittert i bedriften, svarer 12 prosent at det ikke lenger er tilfellet.

Slik har arbeidslysa ramma norske arbeidstakarar. Fem grafar

Virke ser derfor tendenser til at bedrifter har startet tilbakekalling, og viser til at ledighetstallene fra Nav også viser til at antallet permitterte minker.

Statistikken fra Nav sier at antallet helt ledige har gått noe ned i løpet av de siste to ukene. Særlig innen butikk- og salgsarbeid, hvor om lag 800 færre er helt ledige, og 1.500 færre er delvis ledige.

Torsdag ettermiddag kommer Navs månedlige ledighetstall for april. Virke-direktøren tror statistikken kommer til å vise en bedring i arbeidsmarkedet.

– Vi har sett en økning i antallet henvendelser og spørsmål rundt reglene om arbeid under permittering og avslutning av permittering. Det er en indikator på at det går bedre i flere virksomheter, og særlig de som har vært helt nedstengt som nå kan gjenåpne gradvis, sier Horneland Kristensen til FriFagbevegelse.

Vil tilrettelegge for tilbakekalling

Virkes medlemsundersøkelse viser også at flere bedrifter har hatt aktiviteter som permitterte ansatte kunne ha utført.

Handelsbransjen møtte Erna: – De ansatte må tilbake i arbeid

Organisasjonen vil nå oppfordre bedriftene til å tilbakekalle ansatte, til tross for at det fortsatt er usikkerhet i markedet.

– Disse oppgavene er hovedsakelig knyttet til vedlikehold, og produkt- og tjenesteutvikling. Det er grunn til å tro at stor usikkerhet knyttet til den økonomiske situasjonen gjør at virksomhetene ennå ikke tør å tilbakekalle ansatte, sier Horneland Kristensen og legger til:

– Det er viktig at vi gir bedriftene insentiver til tilbakekalling. Hvis ikke kan vi risikere at de havner langt bakpå med hensyn til oppgaver knyttet til vedlikehold og innovasjon i virksomheten.

Virke har blant annet utviklet nye hjelpetjenester for medlemsbedriftene, og avholdt webinarer om permitteringer og kontraktshåndtering under koronakrisen med til sammen 300 deltakere.

– Våre medlemmer har vært tydelige på at de setter pris på den informasjonen de får fra oss, og muligheten til å diskutere vanskelige problemstillinger med våre rådgivere, understreker Virke-sjefen.

Han peker også på at usikkerheten gjør det ekstra utfordrende å planlegge bemanningsbehov i bedriften, og at det derfor må legges opp til fleksible løsninger.

– Det gir behov for endringer i både arbeidstid og ferieavvikling med kortere varsel enn normalt. Vårt inntrykk er at det er god dialog på de fleste arbeidsplasser, og at både arbeidsgivere og ansatte viser fleksibilitet, sier Horneland Kristensen.

Annonse
Annonse