Statsminister Erne Solberg på innspillsmøtet med handelsbransjen.
Handelsbransjen møtte Erna Solberg til innspillsmøte:
Handelsbransjen møtte Erna: – De ansatte må tilbake i arbeid
Butikkene venter på at folk igjen skal begynne å bruke penger.
helge@lomedia.no
Mandag ettermiddag møtte HK-lederen og ni representanter for handelsnæringen statsministrer Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (som også er forbrukerminister) til et videomøte. Møtet er del av en serie innspillsmøter der regjeringa inviterer ulike sektorer og næringer til å komme med innspill til hvordan Norge best mulig skal komme seg ut av koronakrisa.
På mandagens møte deltok representanter fra Clas Ohlson, Husfliden Bergen, Komplett Business, Maxbo, Nille, Shell/St1, Varner-gruppen, Voice Norge, XXL – og Handel og Kontor.
Statsminister Erna Solberg synes det var et interessant møte, sa hun på den etterfølgende pressekonferansen, men hun innrømte at det også ble kontrastfylt.
Få opp aktivitet
– Vi møtte bedrifter som går bra, til tross for koronaviruset. Og bedrifter som sliter og har vært nødt til å permittere. Frykten som jeg opplever hos alle er hvordan man skal få aktiviteten opp igjen, hvordan man skal få folk til å bruke penger og hva man må stimulere for at folk skal bruke penger. Samtidig er det forskjellige synspunkter på hvordan dette kan gjøres, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.
– Byggebransjen vil ha ROT-fradrag (fradrag på selvangivelsen), noen vil ha mindre formuesskatt, og så har du diskusjonen rundt toll og moms, sier Erna Solberg.
Hun opplevde å få fine og nyttige innspill.
– Det er nyttig å høre på hvilken utfordringer ulike bransjer ser for seg. Dette skal vi ta med oss videre i arbeidet med gjenreisningen av landet, sier statsministeren.
Ber om lønnstilskudd
Christopher Beckham, leder HK i Norge, ga uttrykk for at krisepakkene må dreie mer til aktivitet, slik at bedriftene kan få dekket omsetningstap.
– Samtidig må de ansatte tilbake i arbeid. Her kan staten bidra med lønnstilskudd over en periode slik at vi får hjulene i gang i en viktig næring, var Beckhams budskap.
Netthandelen har steget dramatisk under korona-krisen.
– Folk venner seg til å bestille matvarer og klær på nett. For å stimulere norske arbeidsplasser er det nødvendig å sikre like konkurransevilkår.
Tollfritaket på 3.000 kroner for utenlandsk netthandel med klær- og tekstilvarer må avvikles, mener han.
Beckham la også vekt på den norske modellen og trepartssamarbeidet i den situasjonen vi står i. Derfor var han også skuffet over at han var den eneste representanten fra det organiserte arbeidslivet på innspillsmøtet. Verken NHO eller Virke var invitert.
– Jeg hadde ønsket at motparten vår også var der, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.
Grønne skiftet
Også det grønne skiftet opptar handelsnæringen.
– Bransjen er både opptatt av digitaliseringen og det grønne skiftet. Dette blir også et sentralt tema for handelsnæringen i framtida, sier Erna Solberg.
Det er også Beckham opptatt av.
– Varehandelen er en av næringene som må endre kurs. Det må ikke lønne seg å selge flest mulig varer, med lavest mulig fortjeneste. Varer må ha lang levetid. Når de er oppbrukt, må de kunne plukkes fra hverandre og brukes på annet vis. Dette er en stor og krevende omstilling, sa han.
– For å motta krisehjelp må vi stille krav til bedriftene. Vi må få på plass klimaregnskap som synliggjør hele livsløpsutslippet forbundet med varene som selges. Det skal ikke lønne seg å selge billige varer med høye utslipp. Det er vanskelig, men mulig. Stormberg er et eksempel på en bedrift som gjør dette i dag. Med tariffavtale og tillitsvalgte på laget som er med på å finne løsninger, mener HK-lederen.
Én ting var en samlet handelsnæring enig om. Det vil ta tid å komme over dette. Dagens situasjon er ikke over i 2020.
– Det var en brokete forsamling, hvor vi fikk fram kontrastene på en veldig fin måte. Men møtet viste også at det er ulike bedrifter som har behov for ulike tiltak, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge