Virke:
Virke frykter konkurser og oppsigelser i sommer
Fortsatt høy ledighet, flere konkurser og lav etterspørsel fra bedriftene. Det er de dystre utsiktene Virke trekker fram i sin sommerprognose.
– Gjennom sommeren må flere tusen arbeidsgivere ta det vanskelige valget mellom å gå til oppsigelser eller å ta tilbake permitterte, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.
Erlend Angelo
– Gjennom sommeren må flere tusen arbeidsgivere ta det vanskelige valget mellom å gå til oppsigelser eller å ta tilbake permitterte, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.
Han la onsdag fram prognosene på Virkes konjunkturseminar. Der kommer det fram at 186.000 personer står i en uavklart arbeidssituasjon, og organisasjonen frykter at hver femte permittering kan bli en oppsigelse.
Over halve arbeidsstyrken innenfor opplevelser og husholdningsrettede tjenester er fortsatt permittert. Det samme gjelder hver femte arbeidstaker i deler av faghandelen.
Konkursfrykten skyldes at tre måneder med mottiltak gradvis avtar, uten at inntektene er tilbake. Samtidig peker Virke på lav etterspørsel fra bedriftene:
«Investeringene har falt og er ikke ventet å ta seg inn med det første», heter det.
• Les også: LO ble hørt: Bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb skal få lønnstilskudd
Ikke full drift
Virkes rapport viser at bare halvparten av bedriftene i handels- og servicenæringen opererer på tilnærmet full maskin. Det skyldes selvpålagte eller myndighetspålagte smitteverntiltak.
Fire av ti bedrifter i sektoren kan ikke drive lønnsomt på nåværende aktivitetsnivå, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen.
Selv om mange bedrifter holder åpent og øker aktivitetsnivået, er det ikke tilstrekkelig å gå på halv eller trekvart maskin, fremholder Kristensen.
– Da løper kostnadene, selv om inntektene ikke strekker til. Det bygger seg opp et underskudd som ikke er bærekraftig over tid, fremholder han.
Virke-sjefen ber myndighetene komme med politiske tiltak, som lønnstilskudd og utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker, for å hjelpe næringslivet.
• Les også: Regjeringen nekter å utvide permitteringslengden. NHO-sjefen frykter det får store konsekvenser
«Bunnen er passert»
Til grunn for sine prognoser legger Virke at det ikke kommer noen ny smittebølge, og at bunnen er passert for norsk økonomi.
Selv med lav lønnsvekst og høy arbeidsledighet øker disponibel realinntekt med rundt 3 prosent i år, når aksjeutbytter holdes utenfor, anslås det i rapporten.
Årsaken til den kraftige veksten er offentlige støtteordninger og rekordlave renter. Samtidig trekker rekordlave strømpriser og lav oljepris prisstigningen ned.
Bakteppet er en norsk økonomi som kommer til å falle med 5,3 prosent i år, viser et gjennomsnitt av fem ulike anslag. Også kraftig nedgang hos Norges handelspartnere og svak oljepris svekker norsk økonomi.
Vinner og tapere
I Virkes materiale trer det fram noen ekstreme utslag av koronanedstengingen i Norge denne våren. Mens noen bransjer har opplevd historisk svake tall, har andre i nøyaktig samme periode opplevd rekordomsetning.
* Omsetningen av klær falt med 49,8 prosent i mars-april, målt mot samme periode i fjor.
* Omsetningen av sko falt med 57,6 prosent i mars-april, målt mot samme periode i 2019.
* Omsetningen i norske nettbutikker økte med 47,3 prosent i mars-april, sammenlignet med i fjor.
* Også bransjene dagligvare, kiosk, byggevarehus og elektro, radio og TV opplevde eventyrlig vekst i april-mai, målt mot i fjor.
Totalt sett brukte norske husholdninger 35 milliarder kroner mindre i april og mars i år enn i fjor.
• Fikk du med deg denne? Bedriften vil ikke at Guttorm skal ha fast arbeidstid lenger. Nå skal saken til Arbeidsretten