JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

YS-leder Jorunn Berland gir seg

YS-leder Jorunn Berland har gitt beskjed om at hun ikke tar gjenvalg til høsten.
Jorunn Berland har vært YS-leder siden 2013.31. oktober går hun av på kongressen.

Jorunn Berland har vært YS-leder siden 2013.31. oktober går hun av på kongressen.

YS

helge@lomedia.no

Mandag informerte Jorunn Berland (62) valgkomiteen i YS om at hun etter en nøye vurdering er kommet til at hun på kongressen 31. oktober ikke ønsker å stille til gjenvalg som YS-leder for en ny fireårsperiode.

– Jeg har vært tillitsvalgt helt siden begynnelsen av 80-tallet. Utfra en total vurdering er dette riktig tidspunkt for å gi seg. Et langt fagforeningsliv er snart over, sier Jorunn Berland til FriFagbevegelse.no.

Beslutningen tok hun i påsken. Hun synes det er riktig å gå ut med dette nå, slik at organisasjonen og valgkomiteen kan fortsette arbeidet uten at hennes navn er med i diskusjonen.

YS består av 13 ulike forbund, og er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon med drøye 200 000 medlemmer. Jorunn Berland har vært YS-leder siden 2013, da hun etterfulgte Tore Eugen Kvalheim. Han ga seg for å bli direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter.

Desse yrkesgruppene gjekk mest opp i løn i fjor

Fra finansnæringen

Det var på langt nær skrevet i stein at Jorunn Berland skulle gjøre en karriere i organisasjonslivet. Hun ble medlem av YS og Finansforbundet ved en tilfeldighet.

– Det er egentlig en morsom historie. Jeg ville ikke melde meg inn, men når alle de andre i avdelingen skulle på en fest, uten at jeg var invitert, meldte jeg meg inn for å få være med på festen, sier Jorunn Berland.

Hun begynte å jobbe i det som het Bergen Privatbank i 1974, og har fortsatt permisjon fra DNB. I 2003 ble hun forbundsleder i Finansforbundet, og i 2013 altså leder av hovedorganisasjonen.

– Siden jeg begynte som tillitsvalgt på heltid på begynnelsen av 80-tallet har det vært litt av en reise. Det har gitt meg vanvittig mye, jeg har opplevd veldig mye spennende og møtt veldig mange spennende mennesker, sier Berland.

Hun har levd et fagforeningsliv med enorme omstillinger, ny teknologi og endringer i konsernet hun kommer fra.

– Som leder for en hovedorganisasjon og ulike forbund får du være med å bestemme ganske mye og ta beslutninger. Du har makt. Jeg liker det å ha makt og trives med det. Makt er for meg et positivt ladet ord, mener YS-lederen.

Men hun har aldri hatt noen plan bak karrieren.

– Når jeg er blitt utfordret har jeg tenkt at tør andre, skal jeg også tørre.

Internasjonalt arbeid

YS-lederen har også vært engasjert i internasjonalt arbeid.

– Mange stilte spørsmål i begynnelsen om hvorfor vi skulle drive med internasjonalt arbeid. Mange hadde et feil inntrykk av hva det gikk ut på. Jeg har møtt veldig mange interessante mennesker og fått høre hvordan forholdene er andre steder, i andre land. Det vi blant annet kan gjøre er å gi håp til de som har det verre enn oss. Ikke fordi de kan kopiere vår nordiske modell og vår måte å jobbe på. Men vi kan formidle hva vi gjør. Og når jeg har sett hvordan mange har det, setter man også bedre pris på hvordan vi har det, sier Jorunn Berland.

Dom slår fast at innleigde har rett på same bonusordning som fast tilsette

Warning
Annonse
Annonse