Offentlig innkjøpere sitter med nøkkelen
– Vi ser muligheter for å bekjempe sosial dumping. Den viktigste nøkkelen sitter det offentlige med, sa leder Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen på Trondheimskonferansen lørdag.
nina.hanssen@lomedia.no
– Så lenge offentlige innkjøpere kan sitte med skylapper på, kommer vi ingen vei, sa en engasjert Erna C. Hagensen, forbundsleder Norsk Arbeidmansforbund på Trondheimskonferansen i dag.
Forbundsleder Erna Hagensen har selv bakgrunn fra renholdsbransjen, som hun beskriver som en bransje med lav status og med frynsete rykte.
– Deler av bransjen har vært, og er, preget av usikre og uryddige arbeidsforhold og det forekommer sosial dumping, slo Hagensen fast. Hun var den ene av de to hovedinnlederne på debatten om sosial dumping innen privat tjenesteytende sektor på morgenkvisten i dag. Den andre var leder av Bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen.
Mange kjeltringer Selv har forbundsleder Hagensen jobbet med problematikken rundt sosial dumping i 15 år, men den har stått på dagsorden i langt flere år for Arbeidsmandsforbundet. Allerede på slutten av 70-tallet ble det lagt fram en NOU med en rekke forslag til forbedringer innen renholdsbransjen, men dette ble aldri fulgt opp av staten. 15 år senere la Arbeidsmandsforbundet fram en omfattende dokumentasjon på juks og kjeltringer i bransjen.
– Blant annet fortalte vi at av de 37 bedriftene som annonserte renholdstjenester i Oslo-regionene, hadde 23 aldri betalt en krone i skatt og avgift. Etter press fra blant annet fagbevegelsen sto i løpet av ett år 50-60 bedrifter i kø for å få ordnet opp i arbeidskontrakter og få valgt verneombud. Det var oppløftende, fortalte hun. I tillegg jobbet LO-forbundet sammen med arbeidsgiverforeningen for å få til en godkjenningsordning, som blant annet krevde at bedriftene skulle betale tarifflønn og sette i gang utviklingsprogram for både ansatte og ledelse. Men så stoppet det opp. Erna Hågensen sa at de til tross for mye bra arbeid, har fått flere ferske eksempler på at situasjonen nå er lite tilfredstillende.
– Innkjøpere med trange budsjetter, spør ikke om kvalitet og anstendighet. Med den nåværende økonomiske situasjonen er det lite håp om at dette forbedrer seg. Jeg forstår at det er lett å la seg lure, men det forundrer og sjokkerer meg, at det er mulig å kunne drive ulovlig virksomhet år etter år og hele tiden få oppdrag fra det offentlige, sa hun.
Svindelkarriere Forbundslederen understreket at hun ikke pleier å henge folk ut med navn i offentlige foredrag, men innrømmet at hun denne gangen måtte.
– Så lenge jeg minnes har Lars Rune Solberg operert med ulike renholdsfirmaer. Slår man opp på internett får man hele hans svindelkarriere. Historien om Solberg og hans Norske renholdsselskap er et eksempel på hvordan man kan operere i renholdsbransjen i flere år med offentlig etater som viktig kunde. Hågensen referererte til artikler i Dagens Næringsliv som forteller om med en serie konkurser, ubetalte millionregninger til det offentlige, falske regnskaper og konkurskarantene.
– Selv om det er en trist historie, er det også en historie om muligheter for å bekjempe sosial dumping.
– Den viktigste nøkkelen for å få løst problemet sitter det offentlige selv med. Så lenge offentlige innkjøpere kan sitte med skylapper på og kjøpe tjenester fra hvem som helst, bare det er billig nok, kommer vi ingen vei. Derfor er det aller viktigste å ha en regjering som vil spille på lag med fagbevegelsen. Det har også skjedd en del positive ting i Høst. I renholdsbransjen har vi innført ID-kort nå og i siste statsbudsjettet ble det gitt løfte om å vurdere innføring av en regional verneombudsordning innen renholdsbransjen og restaurantnæringen. Flere snakker nå også om at det er på tide å få innført en offentlig godkjenningsordning i denne bransjen. Vi har altså tydelig demonstrert at det kan virke, sier hun.
Gir håp Erna Hagensen roste også arrangørene for å ha satt sosial dumping som tema for konferansen.
– Når arbeidsinnvandring og sosial dumping er hovedtema på en så viktig konferanse, gir det håp om å komme et steg videre med arbeidet for trygge og anstendige arbeidsforhold, sa hun. Hagensen mener at situasjonen i renholdsbransjen er spesiell og at den ikke har blitt særlig endret etter at det ble et felles europeisk arbeidsliv.
– Det er i Norge i dag blant de mellom 20-25 000 som arbeider i renholdsbransjen noen Litauere, noen polakker og en del fra andre europeiske land, men det er få sammenlignet med Thailenderne, Vietnameserne, pakistanere, Indere, Somaliere og folk fra Sri Lanka. Dette er folk fra kulturer der fagorganiseringer et fullstendig ukjent begrep eller for noen høres veldig farlig ut. Hun minnet også om at mange i denne bransjen ikke har arbeidstillatelse og noen har heller ikke oppholdstillatelse.
– En god del blir hentet rett ut fra asylmottak for å utføre sporadiske jobber. Slike forhold gjør denne bransjen ekstra komplisert, sa hun.
Egoisme eller solidaritet? Hågensen avsluttet sin innledning med at det for fagbevegelsen ikke er et spørsmål om sosial dumping eller ikke, men et spørsmål om hva slags samfunn vi vil ha. Et egoistisk samfunn der målet er å kjøpe alt til halv pris, eller et samfunn bygd på solidaritet. For meg er kampen mot sosial dumping, et spørsmål også om moral, sa hun.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB