Omgår allmenngjøring
Mens NHO hevder at det ikke er grunnlag for å videreføre allmenngjøring av norsk lønn ved verftene, viser rapporter fra Arbeidstilsynet at en rekke verft unngår forskriften. «Ofte med ulovlige metoder», skriver tilsynet.
Gjeldende allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten for skips- og verftsindustrien trådte i kraft 1. desember 2008 og har dermed fått virke i rundt ett og et halvt år. I slutten av mai i år begjærte Fellesforbundet og LO at norske lønns- og arbeidsvilkår fortsatt skulle gjelde i inneværende tariffperiode, altså til våren 2012.
At virkelighetsoppfatning er en nokså relativ sak viser høringsuttalelsene til NHO og LO til fulle. Mens arbeidsgiversiden mener at det ikke finnes grunnlag for videre allmenngjøring, altså likebehandling av norske og utenlandske arbeidstakere, er LO, Fellesforbundet og Arbeidstilsynet av en helt annen oppfatning.
Avdekket grove brudd
Arbeidstilsynet har gjennomført rundt 90 tilsyn ved verftene i 2009 og 2010 så langt, for å undersøke om verftene overholder allmenngjøringsforskriften. Hvordan det gikk, kommer fram av referatene:
«Resultatene viser at lønna stort sett er greit, men at det er på arbeidstid hvor de grove bruddene foreligger. Det kjøres ofte rotasjonsordninger uten at det er søkt, og blitt godkjent av oss... De forskjellige tilleggene skaper også problemer fordi virksomhetene prøver å unngå disse, ofte med ulovlige metoder.»
Unngår lønnstillegg
Rapportene stammer fra tilsyn gjennomført i perioden 8. til 10. mars i år. Arbeidstilsynets oppsummering av verftsbesøk i perioden 30. november til 2. desember i fjor lyder slik:
«Vi finner mest avvik på arbeidstidsbestemmelsene. Mye grove brudd på arbeidstid og også noe på lønnsvilkår i forhold til allmenngjøringen. Erfaringer viser blant annet at arbeidstakerne [utenlandske, red. anm.] ofte er registrert med adresse i nærområdet. Dette for å unngå 20%-tillegget...»
Inntatt på arbeidsstedet?
NHO mener følgende om akkurat dette: «NHO vil for øvrig understreke at eventuelle uklarheter knyttet til når en (utenlandsk) arbeidstaker er «inntatt på arbeidsstedet», ... ikke er et argument for fortsatt allmenngjøring.»
Brudd på arbeidstidsbestemmelser og omgåelse av lovpålagte tillegg er altså gjengangere. Det skriver også LO-advokat Håkon Angell i slutten av mai i år i begjæringen om fornyet allmenngjøring:
«Det fremgår av ovennevnte dokumentasjon at bransjen etter allmenngjøringsvedtaket i betydelig grad har begynt å innta de utenlandske arbeidstakerne på arbeidsstedet (i Norge). Hensikten er å anse de utsendtes arbeidsforhold som å være knyttet til Norge, og derigjennom kunne trekke fra kost, losji og reise i arbeidstakernes lønn i strid med vedtaket, samt unnlate å betale utenbystillegg.»
«Følger ikke allmenngjøringsvedtaket»
Angell er rimelig klar i sin konklusjon: «Samlet sett etterlater deler av bransjens opptreden etter vedtaket (høsten 2008) et klart inntrykk av at man ikke er villig til å innrette seg etter Tariffnemndas vedtak. Dersom forskriften ikke blir videreført, er det lite tvilsomt at forholdene ved verftene raskt vil endre seg til det verre», skriver LO-advokaten i begjæringen.
Mens NHO altså hevder at det ikke finnes grunnlag for videre allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske verftsarbeidere.
Angriper fra en annen side
Arbeidsgiverne i Norsk Industri er enige med sin moderforening, NHO, men prøver en annen vei å angripe lovforskriften på. Skulle nemlig flertallet i Tariffnemnda i sitt møte 20. september vedta fortsatt allmenngjøring, mener Norsk Industri at gjeldende forskrift må endres fordi «forslaget avviker betydelig fra Verkstedoverenskomsten (VO) på helt sentrale områder», skriver Tore M. Sellæg, leder av landsforeningens arbeidsgiveravdeling, i høringsuttalelsen 3. september.
Tre lønnssatser
Han sikter til at VO har tre minstelønnssatser - en for fagarbeidere, en for spesialarbeidere og en for hjelpearbeidere, som lønnes etter ulike satser. Mens allmenngjøringsforskriften kun opererer med to: faglærte og ufaglærte.
«Tariffnemnda innfører en ny definisjon av satsen for spesialarbeider - ufaglært arbeidstaker. Dette strider mot Verkstedoverenskomsten. Det er satsen som hjelpearbeider som i tilfelle må karakteriseres som ufaglært», hevder Sellæg og Norsk Industri.
Hjelpearbeidere tjener mindre enn spesialarbeidere...
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo