Overprøver domstolen
Arbeidstilsynet mener den såkalte Skiippagurradommen har begrenset betydning.
Saken oppsummert
Derfor mener tilsynet også at arbeidsmiljøloven fortsatt gjelder for frivillige på festivaler og andre arrangementer.
Frifunnet
I 2009 ble vokalist Aslag Haugen i Hellbillies skadet i en ulykke på Skiippagurrafestivalen. I den påfølgende rettssaken ble de frivillige festivalmedarbeidernes status et viktig poeng.
Spørsmålet er om – og eventuelt når – frivillige kan anses som arbeidstakere og dermed omfattes av arbeidsmiljøloven.
Stiftelsen Skiippagurrafestivalen ble i Indre Finnmark tingrett i mars frifunnet for tiltalen om brudd på arbeidsmiljøloven.
I dommen konkluderes det med at stiftelsen ikke var å anse som arbeidsgiver for de frivillige.
Det medførte at de frivillige som deltok med opprigging og nedrigging av utstyr, samt selve driften av denne festivalen, av tingretten ikke ble ansett som vernet av arbeidsmiljøloven.
Avviser
Arbeidstilsynet velger å ikke ta hensyn til denne dommen.
– Vi legger til grunn at frivillige fortsatt skal kunne regnes som arbeidstakere og være omfattet av sikkerhetsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen.
– Den såkalte Skiippagurradommen vil derfor i liten grad få konsekvenser for hvordan Arbeidstilsynet fører tilsyn med festivaler.
Etter en gjennomgang av domspremissene mener Arbeidstilsynet at Skippagura-dommen har begrenset rekkevidde, og ikke endrer Arbeidstilsynets utgangspunkt for tilsyn med festivaler.
Loven gjelder
– Etter å ha gått gjennom dommen, ser vi klart at det ikke kan utledes generelt at frivillige ikke omfattes av arbeidsmiljølovens vern, sier Finboe Svendsen.
– Tvert imot er det fortsatt slik at alle som har engasjert frivillige til festivaler og andre arrangementer, bør ha som utgangspunkt at arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette området gjelder, dersom enkelte vilkår er oppfylt.
I forbindelse med Skiippagurrafestivalen utførte de frivillige til tider farlig arbeid både under oppsetting av infrastruktur og under avvikling av konsert. Når slikt arbeid utføres av frivillige, viser tilsynet til at det finnes en høyesterettsdom som etablerer et sikkerhetsansvar for arrangøren.
Forebygge ulykker
Arbeidstilsynet mener også at stiftelsen hadde stor instruksjonsmyndighet over de frivillige, noe som også er et vektig moment etter høyesterettsdommen. Ifølge tilsynet var resultatansvaret var helt og fullt stiftelsens, og de stilte med alt av utstyr og arbeidslokaler.
– Den aktuelle dommen kan alt i alt ikke tas til inntekt for et generelt standpunkt om at festivalaktører ikke har arbeidsgiveransvar for frivillige. Det aller viktigste er å forebygge at ulykker skjer, og dette ansvaret kan man ikke kjøpe seg bort fra gjennom en god forsikring. Arbeidstilsynet vil derfor fortsatt legge til grunn at frivillige er vernet av sikkerhetsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, sier Ingrid Finboe Svendsen. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser