Pågående og engasjert
For noe over et år siden startet Ahlsell opp sitt sentrallager for Norge ved Gardermoen. Kunnskap ble samlet og logistikkløsningene skulle bli mer effektive. Og grunnlaget for en ny og stor NTF-klubb innen grossistbransjen ble lagt.
vegard.holm@lomedia.no
I løpet av det drøye året Ahlsell har vært i virksomhet på Gardermoen har de fagorganiserte transportarbeiderne blitt stadig fler. I dag er om lag 110 lagerarbeidere fagorganisert, av de 130 ansatte, en firedobling i løpet året.
Riktignok var det fagorganiserte også på et par av de mindre arbeidsplassene som ble en det av det mye større sentrallageret, men det er som kjent «itt’no som kjem tå sæ sjøl», slik det heter i den gamle Vømmøl-låta.
Fortsatt en vikarkultur
Transportarbeideren gjorde avtale med noen av de tillitsvalgte og dro seg oppover til Gardermoen for å få kunnskap om jobben som er gjort det siste året.
- Som i mange andre bedrifter har vi kjempet mot vikarbruk også her hos oss, og mange av dem som i dag er fast ansatte ble rekruttert gjennom bemanningsselskap, forteller Fredrik Solvang Winger (32 år).
Han er klubbleder ved bedriften, og en av dem som har gått i spissen for å få til en aktiv klubb. Han sier de fortsatt er i startgropen for å få til en arbeidsplassorganisering med klubbkontingent og mange aktive medlemmer.
- Det vi har jobba aller mest med er å få folk fast ansatt, det har vært og er fortsatt en vikarkultur her hos oss, men det går i riktig retning, sier Winger.
Mye å ta tak i
Klubblederen er for tida i pappapermisjon, men det hemmer ikke tiltakslysten og engasjementet.
- Vi har en stor jobb å gjøre, på mange områder. Først og fremst går det på ansettelsesforhold og trygghet i jobben. En bestemmelse om vikarer og innleid arbeidskraft slik det er i speditøravtalen hadde vært drømmen å få til, også i grossistavtalen. Det hadde ordna opp i det meste, mener Fredrik Solvang Winger.
Klubben har også jobbet noe i forhold til lønn og skiftarbeid. Det er planer om å styrke fagarbeiderandelen blant de ansatte, og da er det viktig å komme i gang med fagbrevutdanning. Fagbrev gir også klingende mynt i kassa.
Dra folk med
På sentrallageret til Ahlsell er en stor andel kvinner, kanskje 30 prosent. Og mange svensker – rundt 25 prosent. Hva er da mer naturlig enn at en kvinne fra Sverige er nestleder i klubben.
Linnea Engelke (32 år) sier hun har hatt interesse for fagforeningsarbeid i hele sitt voksne liv, også da hun fortsatt bodde på andre siden av kjølen. Og, i følge flere som har lært henne å kjenne, hun er ei dame som inkluderer alle.
- Det er viktig å engasjere folk, og dra dem med i arbeidet. Det er ikke bare de tillitsvalgte som skal være aktive, og få tilbud om kurs i fagforeningsarbeid. Medlemmene uten tillitsverv må også få tilbud om skolering, sier Linnea Engelke.
Facebook er viktig
Thomas Alexander Jørgensen (24 år) er yngstemann og styremedlem i klubben. Og storverver. Sist høst ble han kåret til beste verver i Oslo Transportarbeiderforening, og samtidig kvalifisert til å ta større organiseringsansvar enn kun på sin egen arbeidsplass.
- Det funker å snakke med folk, og spørre dem om de vil bli medlem, sier Thomas. Og fortsetter:
- Vi er helt klare på at det er et skille mellom de fagorganiserte og de som velger å stå utenfor. Og klubben må jobbe med det som medlemmene er opptatt av, sier Jørgensen.
Han forteller at det er viktig at klubbmedlemmene får informasjon så raskt som mulig. Derfor er det opprettet en lukket medlemsgruppe på Facebook som brukes til å spre informasjon, en god og enkel måte å informere medlemmene på, både raskt og enkelt.
Ulike styrker
Tre ildsjeler, mange tanker. Unge folk. Gjennomsnittsalderen skal ikke være mye over tretti år på Ahlsells hovedlager. Og de agerer deretter. Det er bra med erfaring ved forhandlingsbordet, men viktigere med pågangsmot, - kanskje?
Møtet med de tre ungdommene på Ahlsells sentrallager forteller hvor viktig det er med ulike personligheter og styrker. De utfyller hverandre på en god måte. På arbeidsplassen har de gjort en kjempejobb for å få sine mange unge, og noen litt eldre, arbeidskamerater med i fagforeningen.
Derfor har også foreningen deres, Oslo Transportarbeiderforening, dratt de tre tillitsvalgte med i aktivt fagforeningsarbeid: Fredrik Solvang Winger er leder av foreningens internasjonale utvalg, Linnea Engelke er med i ungdomsutvalget, mens Thomas Alexander Jørgensen allerede er involvert i foreningens vervearbeid.
Bildetekst - hovedbilde:
Ungdommen styrer fagforeninga på Ahlsells sentrallager ved Gardermoen. Fra venstre: Fredrik Solvang Winger med Alma på armen, Thomas Alexander Jørgensen og Linnea Engelke.
Ahlsell er eksperter på effektive logistikkløsninger, heter det på selskapets nettsider.
Bedriften er en av landets største fullsortimentsgrossister innen VVS, VA, industri, elektro, kulde, samt verktøy og arbeidsklær.
Antall ansatte: 1000
Grunnlaget for selskapet ble lagt i Sverige allerede i 1877. Har vært på det norske markedet siden 1986.
Ahlsellkonsernet har over 200 avdelinger og 55 Proffsenter spredt over hele Norge
Bedriften er en av landets største fullsortimentsgrossister innen VVS, VA, industri, elektro, kulde, samt verktøy og arbeidsklær.
Antall ansatte: 1000
Grunnlaget for selskapet ble lagt i Sverige allerede i 1877. Har vært på det norske markedet siden 1986.
Ahlsellkonsernet har over 200 avdelinger og 55 Proffsenter spredt over hele Norge
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB