JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Parolen blir arbeid til alle

Arbeid til alle blir ikke uventet heist opp som jobb nummer én for Ap, men det vanskelige spørsmålet om oljeleting i Lofoten utsettes.

Ap går til valg uten et klart standpunkt i det omstridte spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. I utkastet til partiprogram blir saken utsatt til 2010. Bellona mener Ap er på gli.

Arbeid til alle blir ikke uventet heist opp som jobb nummer én. Dessuten mener Ap-ledelsen at skole- og omsorgsreformer, inkludert bedre tannhelse, skal vekke nok begeistring til at valget vinnes.

Torsdag presenterte nestleder Helga Pedersen resultatet av 20 måneders programarbeid for Aps landsstyremedlemmer. Det overordnede hensynet er vern om den norske modellen, en enslig svale i den globale virkeligheten, en oppskrift som også er truet i Norden, ifølge programkomiteens leder.

– Dette er verdens beste organisering av samfunnet, den optimale kombinasjon av sosial trygghet og effektiv kapitalisme. Og alt er gjenkjennelig sosialdemokratisk Ap-politikk, sier Aps nestleder.

Jobb og atter jobb

Hun tror at svært mye vil handle om arbeidsliv og sysselsetting i tiden fram mot valget. Ap fastslår at arbeidsledighet er sløsing med ressurser og vil bruke hele registeret av virkemidler for at færrest mulig skal miste livsgrunnlaget og fotfestet i de nedgangstidene som velter over landet.

– Programmet er mer av det samme på mange områder, men inneholder også viktige reformer for å skape ro i skolen og styrke lærerens rolle. Vi varsler en storsatsing for å hjelpe rusmisbrukere, og vil innføre inntil ti dagers omsorgspermisjon for nære pårørende. Dette er en viktig kvinnereform, sier Pedersen.

Aps programkomité går inn for at de med dårligst råd, de yngste og de eldste, skal få de tyngste tannlegeregningene dekket av det offentlige.

– Jeg tror ikke vi på noe område har fått så sterke meldinger fra vår egen partiorganisasjon med ønske om at vi må ta nye skritt. Vi hører om eldre som ikke kan ta til seg næring fordi de har ødelagte tenner og ikke har råd til å gå til tannlegen. Dette signalet har vi tatt. Nå skal tennene bli en del av kroppen, sier nestlederen.

Enorm respons

Programkomiteen har fått inn rundt 8.000 forslag. Programmet skal gjelde for stortingsperioden 2009-2013, og blir vedtatt etter omfattende debatter på landsmøtet 18.-21. april.

– Mange av forslagene her vil om få år være en selvfølge, som for eksempel rett til fri ved omsorg for syke, slik vi nå har sykedager for barn, sier han.

Flertallet i programkomité går ikke inn for varig vern av Lofoten og Vesterålen mot oljevirksomhet i denne omgang. I forslaget til partiprogram heter det at Ap vil ta stilling til leteboring i disse områdene ved revisjonen av forvaltningsplanen i 2010. Beslutningen skal baseres på føre-var-prinsippet og ny kunnskap.

Bellona-leder Frederic Hauge tolker utsettelsen som at partiet er på gli og at utvinningstilhengere ikke har vunnet fram.

Komiteen vil ellers at Mongstad skal utvikles til et permanent internasjonalt forskningssenter for fangst og lagring av CO2.

Ikke skatteøkning

Et flertall går inn for å holde de samlede skatte- og avgiftene for neste fireårsperiode på samme nivå som i dag. Programkomiteen vil ha en grundig evaluering av skattereformen fra 2006, opprettholde formuesskatten, men gjøre den mer rettferdig.

Programkomiteen vil utvide timetallet til 28 skoletimer i uka på barnetrinnet og styrke opplæringen i norsk, matematikk og engelsk. Det skal bli slutt på at elevene flyter rundt i ulike grupper på skolen. Minst halvparten av undervisningen skal skje i en fast klasse eller basisgruppe.

Blir komiteens forslag vedtatt, vil Ap programfeste en gradvis avvikling av kontantstøtten når det er oppnådd full barnehagedekning og alternative ordninger etablert. Foreldrepermisjonen skal utvides til 48 uker med 100 prosent lønn. 14 av disse ukene skal forbeholdes far.

Programkomiteen er delt i synet på om det bør innføres kvinnelig verneplikt. Et flertall vil innføre sesjonsplikt for begge kjønn, mens et mindretall der blant andre både Pedersen og partisekretær Martin Kolberg er med, vil ha lik verneplikt for begge kjønn på lengre sikt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse