Persson bekymret for «Frp-effekten»
Det kan bli vanskelig å samle folkelig støtte internasjonalt til å bekjempe klimakrisen, frykter tidligere statsminister Göran Persson.
Han viser til Frp-effekten i Norge.
– Et av de største partiene i Norge, som er et av verdens mest opplyste og demokratiske land, samler stemmer på å påstå at klimakrisen ikke er menneskeskapt. Hvordan skal man da klare å samle folkelig støtte i land som India, Kina og Sør-Afrika, sier Göran Persson til NTB.
Sveriges tidligere statsminister og Socialdemokraternas mangeårige, tidligere leder talte under et klimaseminar som ble arrangert av Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK) i Oslo tirsdag. Med klar adresse til Fremskrittspartiet og konsekvensene av partiets klimaholdning, advarte han mot et verdenssamfunn som ikke lykkes med å bli enige om en forpliktende og ambisiøs klimaavtale.
Energi- og klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp mener Persson svartmaler Frp for å heve sin egen status.
– For det første benekter vi ikke klimaendringer, men vi stiller en del kritiske spørsmål rundt «dommedagsscenarioer». For det andre har Frp fremmet en rekke forslag med tiltak for å kutte CO2-utslipp, sier Solvik-Olsen til NTB.
Konflikter om vann
I desember avholdes det nesten to uker lange internasjonale klimatoppmøtet i København. Uten en avtale om globale og forpliktende utslippsreduksjoner, vil verden raskt se annerledes ut enn i dag, mener Persson.
– Jeg og min generasjon klarer seg, men uten en slik avtale overlater vi et samfunn til våre barn og deres barn som er grunnleggende annerledes og preget av konflikter på grunn av klimakrisen, sa han.
– Hva mener du?
– Det første synlige tegnet på klimakrisen vil vise seg i form av stor mangel på vann. Det vil tvinge millioner av mennesker rundt Ekvator på flukt, og de vil blant annet komme hit til Skandinavia. Vannmangel vil føre til konflikter og folkevandring, sier Persson.
Persson er leder for Socialistisk Internationales Kommisjon for et holdbart verdenssamfunn, og mottok i 2007 den internasjonale miljøutmerkelsen Sofie-prisen for sin innsats for å bekjempe klimakrisen gjennom politiske miljøtiltak.
Gro tror på USA
Få tror at en endelig klimaavtale vil kunne spikres allerede i København, men det er klare tegn til optimisme, blant annet fra miljøvernminister Erik Solheim (SV). Han tror på framgang, såfremt USA og Kina blir enige seg imellom om hvordan byrdene skal fordeles.
Også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) ytret seg optimistisk om det nye regimet under Barack Obama.
– Dersom USA og Kina forplikter seg til utslippsreduksjoner har jeg også tro på at det vil være mulig å enes om mekanismer for finansiering av tilpasning, teknologioverføring og utslippsregulerende tiltak i de fattigste og mest utsatte utviklingslandene, sa Brundtland i sin tale.
Hun har tro på København som et godt første skritt, men at konkretiseringen av enkelte lands forpliktelser må komme senere og innlemmes i en «dynamisk avtale som kan videreutvikles i årene som kommer».
Positive signaler
Drew Nelson, som er med i USAs delegasjon til klimaforhandlingene og som jobber i klimaavdelingen i det amerikanske utenriksdepartementet, kom med positive signaler fra talerstolen. Obama-administrasjonen legger opp et løp som skal følge EUs kutt og omsider – i 2050 – ende opp omtrent på samme nivå, framholdt Nelson.
– Vi rekker nok ikke å ha noen undertegnet lov allerede til desember, men vi vil prøve å ha avklarte politiske forhold i Senatet og Kongressen. Ingen vil ha noen gjentakelse av det som skjedde etter Kyoto, da Senatet stemte ned forslaget om ratifikasjon etter at avtalen var inngått, sa han. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø