JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkasten Rørsla

Disse historiene ble mest lytta til i 2022

Her er Rørslas egen podtopp fra året som gikk.
Håvard Vedvik, Pernille Kramås, Daniel Sebergsen og Mona Borkamo har alle delt personlige opplevelser fra hverdagen sin dette året.

Håvard Vedvik, Pernille Kramås, Daniel Sebergsen og Mona Borkamo har alle delt personlige opplevelser fra hverdagen sin dette året.

Ida Bing

podkast@lomedia.no

Podkasten Rørsla er en av få podkaster som dekker norsk arbeidsliv.

Hver måned møter du mennesker fra ulike arbeidsplasser som forteller om hendelser som har prega dem, og som retter søkelyset mot problemstillinger og utfordringer i arbeidslivet.

Det siste året har FriFagbevegelses egen podkast Rørsla møtt flere personer som har valgt å dele fra hverdagen sin.

I episoder på rundt 20 minutter forteller de blant annet om hvordan det er å bli utsatt for sopp og bakterier på arbeidsplassen, om livet offshore og om hvordan det føles å være 23 år og leve på uføretrygd.

Lær mer om arbeidslivet vårt og hør de mest populære episodene fra året som gikk i oversikten under:

1. Finnes det moderne slaveri i Norge?

Dette er historien om Lime-saken - en av de største straffesakene i norsk historie, og den aller groveste fra arbeidslivet.

Flere pakistanske menn var ofre for menneskehandel og ble tvunget til å jobbe i norske butikker under slavelignende forhold. Historien starter med to norske brødre som kjøper seg flere Joker-butikker på Østlandet. Flere år senere ble de dømt for menneskehandel og bruk av tvangsarbeid i lavpriskjeden Lime. – Ofrene var i en helt håpløs situasjon. Lime-gutta drev med systematisk plyndring av mennesket, sier journalist og forfatter Torgny Hasås, som medvirker i episoden. Hør den oppsiktsvekkende historien her:

Rørsla Lime del 1

Lime-saken del 2

2. Har millioninntekt, men sliter fortsatt

Denne høsten har personlig økonomi og prisstigninga i samfunnet vært noe vi alle har vært opptatt av. Også Håvard Vedvik. Familiefaren fra Skien har ligget våken flere netter i det siste, og lurt på hvordan det skal gå. Selv om han og kona til sammen tjener 1,2 millioner kroner i året, så kjenner de på at pengene ikke strekker til. Hva forteller det oss om samfunnet akkurat nå? Og hva med de som tjener mye mindre?

økende priser podkast

3. Daniel puster inn sopp og bakterier på jobb

Hver av oss kaster 450 kilo søppel i året. Ofrer du noen gang en tanke til dem som henter alle posene under kjøkkenbenken din?

Hva får de egentlig i seg av skadelige stoffer fra søpla vår? Bli med Daniel inn i en arbeidshverdag med sopp, bakterier og søppelstank.

renovatør rørsla

4. Mona fikk telefonen som snudde opp ned på arbeidshverdagen

– Jeg glemmer aldri den følelsen, og det sjokket jeg fikk. Mona Borkamo (42) jobber som renholder på ulike plattformer i Nordsjøen. For noen år siden fikk hun en vond beskjed fra fastlandet.

– Det var i lunsjpausen. Jeg sjekket Facebook, og så at jeg hadde fått en melding om at datteren til en venninne av meg hadde gått bort, forteller hun.

Jobber du offshore, er det vanskelig å skjule hvordan du egentlig har det, og følelser blir ofte en viktig del av arbeidshverdagen.

Det bryter med den tradisjonelle tanken om at jobb og privatliv ikke hører sammen. Hvordan hadde dine kolleger reagert hvis du plutselig gråt på jobben? Hva skjer egentlig med dynamikken på arbeidsplassen hvis vi velger å vise oss sårbare?

rørsla følelser 2

5. Hun er 23 år og trygda

Pernille Kramås fra Son er født med diagnosen nevrofibromatose, en nervesykdom som gir godartede bindevevssvulster ulike steder på kroppen. I tillegg har hun skoliose, en alvorlig skjevhet i ryggraden, og diagnosen hydrocephalus, som er en unormal opphopning av hjernevæske.

Diagnosene har sendt henne inn og ut av sykehuset gjennom oppveksten, og gjort at hun i dag er 85 prosent arbeidsufør.

– Nå håper jeg på å kunne jobbe litt. For det å bare gå hjemme, det tror jeg ikke at jeg får til, eller orker, sier Pernille.

Andelen unge på uføretrygd er nå på et historisk høyt nivå, ifølge Nav. Hvordan er det å være uføretrygda når voksenlivet knapt har begynt? 

Rørsla: 23 år og trygda

Har du en opplevelse fra arbeidslivet du vil dele, eller forslag til noe vi burde se nærmere på? Send oss gjerne en e-post: podkast@lomedia.no

Warning
Annonse
Annonse