Kvinnehelse
Er det ok å ta fri fra jobb når du har mensen? Se hva arbeidsministeren svarer
Arbeidsminister Tonje Brenna tror arbeidsgivere må tilrettelegge mer for kvinnelige ansatte i tida som kommer.
– Vi skal ikke inn i et terreng hvor arbeidsgivere kan begynne å spørre deg hvor du ligger i syklusen, sier Tonje Brenna.
Sissel M. Rasmussen
podkast@lomedia.no
ida.bing@lomedia.no
– Det er ikke helt naturlig for meg å sende en SMS til Jonas Gahr Støre og si: «Hei, jeg har mensen», sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Hun har aldri vært så plaget av menssmerter eller PMS at hun ikke kan gå på jobb, men hun har hatt kolleger som har blitt så syke av menstruasjonsplager de har ligget rett ut flere dager hver måned.
– Det illustrerer at vi er veldig forskjellige. Det vi har til felles er at hormonene herjer med oss i perioder av livet.
I et intervju i podkasten Rørsla svarer Brenna på spørsmål om mensen og PMS-relaterte plager gir grunnlag for å ta seg fri fra jobb.
– Hvis du har så vondt at du ikke får gjort jobben din, da er du jo sjuk. Men det er ikke noe automatikk i at du skal være hjemme fra jobb fordi du har mensen.
Hør om Alma som tar seg fri fra jobb når hun har sterk PMS i podkasten Rørsla:
I mars i år satte Brenna ned et utvalg som skal se på kvinners arbeidshelse.
Kvinner har et mye høyere sykefravær enn menn. Utvalget skal se på hvorfor det er slik.
– Vi trenger alle damer som kan jobbe i jobb, og da er det ikke riktig at vi bare durer videre og ikke er nysgjerrige på å finne ut hvorfor kvinner er mer borte fra jobb enn menn.
Statsråden tør ikke å spå hva utfallet til utvalget blir – det er først klart i april 2025.
– Jeg kan se for meg at det finnes sjefer der det er kjempelett å snakke med om mensen, og sjefer der det er kjempevanskelig å gjøre det med. Vi skal ikke inn i et terreng hvor arbeidsgivere kan begynne å spørre deg hvor du ligger i syklusen, sier Brenna.
LES OGSÅ: Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Ledere må tørre å snakke om mensen
Brenna tror at ledere må være mer nysgjerrige på hva som skal til for at akkurat du som ansatt har det bra på jobb og kan yte maks.
– Og at man som leder kan si: «Er det noe spesielt vi skal ta hensyn til? Er det deler av måneden, uka eller året du opplever det mer eller mindre vanskelig?»
Hun viser til at konkurransen om arbeidskraft kommer til å bli enda hardere, og ledere som ikke tilrettelegger for kvinner vil på sikt tape kampen.
– Så jeg tror som leder må du tørre og ville snakke om mensen hvis mensen er det som plager din medarbeider.
Mensen-lov
I fjor vedtok spanske myndigheter en egen mensen-lov, som gir kvinner rett til sykemelding dersom de har sterke menstruasjonssmerter.
Ansatte med legeerklæring kan få tre dager fri med lønn når de har mensen.
Brenna tror ikke det er veien å gå i Norge:
– For eksempel hvis det skulle stått i arbeidsmiljøloven: «At alle kvinner skal ha rett til fri på et bestemt tidspunkt i en menstruasjonssyklus», da tror jeg vi formelt påfører kvinner en ulempe inn i arbeidslivet. Det vil vi jo heller ikke, sier Brenna.
Hun legger til:
– For det er også helt lov å være dame og ikke ha noen problemer med mensen, og da tenker jeg at det er ikke noe mål i seg selv at alle arbeidsgivere skal tenke at alle kvinner har utfordring med dette.