JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk sorgperiode

Valgkampen er stilt i bero fram til midten av august. Partiene er enige om å respektere en sorgperiode og avstå fra politisk arbeid i solidaritet med Ap og ungdomsorganisasjonen AUF.

De sju partiene på Stortinget, samt partiet Rødt, møttes mandag for å utarbeide felles kjøreregler for valgkampstart og håndteringen av valgkampen, i lys av den dramatiske situasjonen.

Aps partisekretær Raymond Johansen sa etter møtet at støtten fra de andre partiene varmer. Han betegnet terrorangrepene som et slag mot demokratiet, og dermed alle partier i Norge.

Partisekretærene går inn for at skolevalgene skal avholdes, men at ungdomsorganisasjonene skal avstå fra tradisjonelle skoledebatter. Det politiske budskapet skal spres på andre måter.

Johansen snakket på vegne av alle da han sa at valgkampen bør startes med en partilederdebatt eller et annet samlende arrangement rundt midten av august.

Satt ut av spill

– AUF er satt ut av spill. Mange kandidater er enten borte eller sterkt traumatisert. Derfor gir vi ungdomsorganisasjonene dette rådet. Men vi skal ikke avlyse skolevalgene. Bruken av stemmeretten er kjernen i demokratiet, sier Johansen.

Høyres leder Erna Solberg bekrefter at hennes parti ikke har tenkt å drive politisk virksomhet den nærmeste tiden.

– Pauseknappen er på. Vi skulle ha hatt offisiell valgkampåpning i Stavanger 6. august, men dette er stilt i bero. Ingen er i stemning for valgkamp, alle er numne, sier partileder Erna Solberg til NTB.

Hun legger til at slike åpninger vanligvis har innslag av ballonger, flagg og musikk, men at det vil være ytterst lite passende så tett opp til bombeangrepet og massedrapene.

Johansen sier det er en tid for alt. Nå er det sorgen som skal bearbeides, senere blir det mer normal valgkampvirksomhet og debatt om ettervirkningene av terroren.

Orker ikke politikk

Frp-leder Siv Jensen mener at folk flest ikke orker å høre på vanlig politisk tautrekking så lenge det følelsesmessige engasjementet er så stort som nå. Hun sier at politikere er like sjokkert og føler like mye avmakt som alle andre nordmenn.

– Det går ikke an å snakke om skole og vei når tragedien er så fersk og opprørende, sier Jensen.

Frp-lederen mener det er viktig å unngå anklager om skyld og påstander om at noen skal ha unndratt seg sitt ansvar, og dermed gjort denne typen voldelig ekstremisme lettere å gjennomføre.

Johansen mener det er vanskelig å vedta hvordan tonen i valgkampen skal arte seg. - Det bør og må bli en debatt om det som er skjedd. Dette vil prege Norge lenge, og ingen er tjent med at hendelsene ikke debatteres, sa partisekretæren.

Ikke i lokalvalgkamp

Frps sekretær Geir A. Mo, mener at en evaluering ikke hører hjemme i en lokalvalgkamp, mens Høyres Lars Arne Ryssdal sa at velgerne vil straffe kandidater som ikke viser takt og tone under valgkampen.

– Vi går inn i en nasjonal sørgeperiode. Det meste annet blir smått, sa Mo.

Solberg tror tonen i valgkampen blir preget av terrorhandlingene og at politikerne vil skygge unna en del temaer.

– Det er ikke naturlig å gå inn i en debatt om innvandringspolitikk og påstander om islamisering. Dette hører ikke hjemme i en lokalvalgkamp, selv om integrering og tilhørighet er et veldig aktuelt tema lokalt. Kanskje blir det mer lokalvalgkamp enn på lenge, sier Solberg.

Stortinget vil trolig bli sammenkalt tidlig neste uke for å holde en minnemarkering. Det blir ikke snakk om en framskyndet start på høstens sesjon, kun et dagsmøte for å minne ofrene for terrorhandlingene.

Solberg regner med at Arbeiderpartiet vil oppleve en sympatibølge, men er usikker på om den vil få innvirkning på valgresultatet 12. september. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse