Pop å være forsker
Fire av ti norske studenter har lyst til å bli forskere, men mange talentfulle studenter faller fra.
55 prosent av norske universitetsstudenter svarer at de kan tenke seg å slå inn på en karriere som forsker, viser en spørreundersøkelse gjennomført av Sentio for Forskerforum. Inkluderes høyskolestudentene, er det totalt 41 prosent av studentene som svarer at de er svært eller noe interessert i å jobbe som forsker eller vitenskapelig ansatt etter endt utdanning.
– Det er veldig bra, sier Jan Fagerberg til at så mange studenter viser interesse for forskning. Han ledet ekspertutvalget som skulle foreslå tiltak for å gi høyest mulig samfunnsøkonomisk nytte av norsk forskning.
– God match
Ett av hovedtiltakene utvalget foreslo, var nettopp at flere skal få muligheten til å forske. Mens det i 2010 var 1.184 doktorander som disputerte, ønsker Fagerbergutvalget at 2.000 personer gjennomfører forskerutdanningen i 2020. I lys av sine egne mål setter Jan Fagerberg stor pris på at studentene viser interesse for en forskerkarriere.
– Én ting er å øke bevilgningene til forskerutdanningene så det blir plasser for studenter som ønsker å utdanne seg, men det avhenger også av at det er etterspørsel etter disse plassene. Disse tallene viser at det er det, så det er en god match, sier Fagerberg til Forskerforum.
– Mister talenter
Også leder av Norsk studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen, mener det er positivt at så mange svarer at de er interessert i en forskerkarriere. Men hun tror ikke det er direkte samsvar mellom interessen i en spørreundersøkelse og den søkermassen en kan vente til doktorgradsstudiene.
– Det er veldig positivt. Det er ganske høye tall, og det er bra. Men så viser vel statistikken videre at det er veldig få som realiserer det de har lyst til. Noe skjer på veien som gjør at vi mister talentfulle doktorgradskandidater. Jeg tror noe av grunnen er at vi ikke klarer å synliggjøre akademia som en attraktiv karrierevei, sier Nymoen, til Forskerforum.
– Hva gjøres i dag for å promotere forskning som en karrierevei for studenter?
– Altfor lite! Det at universitetene og høyskolene har studentene hos seg i tre til fem år, benytter de seg altfor lite av. Man burde i mye større grad satse på forskningsbasert utdanning, involvere studentene aktivt i forskning og la studenten skrive oppgaver knyttet til forskningen, så de får en smak på hva det innebærer. Det er mulig at man tar det litt for gitt.
– Jeg syns at institusjonene bør ta et større ansvar, sier studentleder Anne Karine Nymoen.
– Noen må se deg
Kari Melby er prorektor for forskning ved NTNU i Trondheim. Hennes tips er å oppfordre studenter med talent tidlig.
– Jeg vet av egen erfaring at det er viktig å bli oppfordret for å gi seg i kast med en forskerkarriere, og jeg tror ikke jeg er alene om det. Det er ikke mer mystisk enn at du må oppfordres. Noen må se deg, sier hun til Forskerforum.
Selv om nær halvparten av studentene sier de ser på forskning som en interessant vei å gå, advarer Melby mot å tenke at alle disse skal inn i vitenskapens tjeneste.
– Det viser at interessen for forskning er veldig stor, og det er gledelig, men den andre siden av dette bildet er at veldig mange av de som tar en mastergrad, skal finne et arbeid utenfor forskningen. Vi kan nok være enda mer årvåkne overfor de av studentene som vil egne seg for en forskerkarriere, men det vil jo være slik at de fleste skal bruke sin kompetanse i andre deler av samfunnslivet.
Undersøkelsen ble gjennomført i april i år. 1.053 studenter over hele landet ble intervjuet. (ANB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com