- Selve flyttinga var litt av en operasjon, men det gikk bra. De ansatte har vist stor velvilje og fleksibilitet, noe som er utrolig viktig for at også ukene frem til bygget ferdigstilles helt kan løses best mulig, sier nestleder Svenn-Erik Solhaug og produksjonssjef Frank Hansen (t.h.).
Alf Ragnar Olsen
60 personer ordnet gigantisk flyttesjau på postterminalen på få timer
Nylig flyttet avdelingen som ivaretar ruteklargjøring av all brevpost i Norge inn i nye lokaler.
alf@lomedia.no
På baksiden av hovedbygget på Østlandsterminalen har byggearbeidene pågått i lange tider. Nå er det ikke lenge til overtakelsen kan markeres.
Det er produksjonshallen som utgjør hjertet i nybygget, og her jobbes det for fullt i RK (ruteklargjøring)-avdelingens nye lokaler.
– Flytteprosessen var helt rå. Vi var på forhånd spente på hvordan det skulle gå, men alt var nøye planlagt på forhånd så vi hadde en betryggende følelse av kontroll. Likevel var det mye som skulle ivaretas på veldig få timer, og vi var vel vitende om at det var avgjørende for postomdelingen til hele landet at vi lyktes, forklarer produksjonssjef Frank Hansen.
En gjeng på seksti personer stilte for å bidra til flyttingen, som startet 0800 lørdag morgen, og absolutt alt måtte være på plass og fullt operativt innen klokka 20.00 søndag.
– Så vi hadde 36 timer på oss til det som var en omfattende flytting, smiler han.
Innenfor dette tidsrommet var det mye utstyr, elektronikk og systemer som skulle flyttes, kobles og testkjøres.
– Ja, blant annet skulle 160 digitale sorteringsreoler flyttes. Kostbart utstyr som ikke er hyllevare hos noen i nabolaget. Så to mann trillet hver enhet de 700 meterne over i nybygget. Underveis hadde vi en rengjøringsstasjon, der støv ble blåst av enhetene med trykkluft.
– Tida var knapp, vi måtte i snitt flytte 23 reoler i timen for å klare tidsfristen. Det lyktes vi med, selv om vi i starten lå på 17 enheter den første timen. Det hentet vi inn, takket være topp laginnsats. De 52 tv-skjermene som viser info for hver enkelt bølge av post måtte kobles og testes i tillegg, en jobb vi også kom i havn med. Faktum er at vi allerede klokka tre på ettermiddagen kunne begynne å sende folk i flytteteamet hjem, forteller han.
Godt samarbeid
Nestleder Svenn-Erik Solhaug slår fast at den gode og grundige planlegginga lønnet seg.
– Dermed ble det som planlagt: Folk gikk av jobb før helga på den gamle arbeidsplassen, og kunne ta fatt på ruteklargjøring i ferdig oppsatte lokaler søndag kveld, sier han.
Frank Hansen smiler, og tilføyer at de måtte ha veivisere på plass de første dagene, ettersom folk ikke visste hvor de skulle gå for å finne frem.
– Men det er faktisk ikke blitt noe lengre for noen. Og her inne har vi like mange kvadratmeter som før. Fotavtrykket er faktisk nøyaktig det samme, 4200 kvadratmeter. Men du vet, det skal ikke mange forandringer til før det oppleves som annerledes. Vi har en litt annen layout på reolene her, og de ansatte synes det virker mye trangere. Så vi har justerer litt, og har tro på at dette blir bra. Målet er å få utnyttet lokalene effektivt, sier Hansen.
Svenn-Erik Solhaug tilføyer at de ansatte har kommet med gode innspill til mindre endringer.
– Så med godt samarbeid gjøres det justeringer slik at dette skal fungere bra. Mange sier de ser det er blitt mer strømlinjeformet og mer flyt i arbeidet nå, mens andre var mer vant til den gamle layouten og foretrakk den. Men det går seg nok fint til. Ellers pågår det jo byggearbeider her mens vi jobber, så alle har fått tilbud om øreplugger eller øreklokker om de finner støyen plagsom, sier Solhaug.
STORE VOLUM: RK-avdelinga på Østlandsterminalen klargjør all brevpost for omdeling i hele Norge. Derfor var det avgjørende at flytteprosessen gikk knirkefritt. I motsatt fall kunne det fått store konsekvenser for postleveransene til Kari og Ola Nordmann. Her et illustrasjonsbilde fra Majorstua.
Alf Ragnar Olsen
Måtte flyttes nå
Selv om det store nybygget ikke er hundre prosent ferdig enda, har den største avdelingen allerede flyttet inn.
Årsaken er andre endringer ved ØT som skal inn på arealet ruteklargjøring (RK) hadde tidligere, hvor tidsskjemaet også er stramt. Derfor måtte innflytting skje nå på sensommeren, forklarer Frank Hansen, mens han loser oss gjennom lange korridorer inn mot forbindelsen til nybygget.
Hansen er en av fire produksjonssjefer på Østlandsterminalen. Rundt på nær sagt alle kanter jobber kuldemontører, elektrikere og bygningsarbeidere med de siste detaljene.
– Ja, det er den store innspurten nå. Bygget overtas ikke formelt før den 6. oktober, og det er en del ting som gjenstår. Alt det bygningsmessige ferdig enda. Det gjelder blant annet forbindelsen mellom hovedbygget og nybygget. Når alt er klart, skal man kunne gå tørrskodd under tak hele veien. Men nå må vi snart ut, og ta en midlertidig rute videre, forklarer han.
Like etter bærer det ut i septembersola gjennom en nødutgang, så en liten etappe utendørs, før Hansen åpner en ny dør som fører oss rett inn i produksjonshallen.
– Døra vi bruker som inngang er en nødutgang, sier han.
Vel inne forklarer han at arbeidet med å ferdigstille stillerom, kontorer, pauserom og lokaler til transporten samt ajourhold fortsatt pågår.
– Disse fasilitetene skal ligge oppe på mezzaninen her. Der pågår sluttspurten for fullt.
UTVIDET: Den gigantiske Østlandsterminalen på Lørenskog (bildet) har blitt enda større. De ansatte på RK går fortsatt inn hovedinngangen (t.v.) men har nå sin arbeidsplass i nybygget bak hovedbygget. Her har de 4.200 kvadratmeter til rådighet.
Alf Ragnar Olsen
Trivsel og velvilje
Frank Hansen sier en del ting preges av at bygget fortsatt ikke er ferdigstilt enda, og roser de ansatte for fleksibilitet og stå-på-holdning.
– Velvilligheten fra de ansatte er en viktig faktor i samspillet på jobb, og betyr mye både i det daglige og når ting som dette må løses. To ting jeg vet er savnet er kaffeautomater og pauserom her på nybygget. Men det kommer om få uker. Frem til da må fasilitetene i hovedbygget brukes, sier Hansen.
Han tilføyer at kontorene til administrasjon og øvrige enheter heller ikke er klare.
Vi rusler rundt i produksjonen, hvor lite tilsynelatende har endret seg. Det jobbes og sorteres innimellom containere, bur og sorteringsreoler. De 470 ansatte på avdelingen her sorterer brevpost og brevpakker til hele Norge. Folk smiler og står på, og Frank Hansen sier det er heldøgnsdrift uka gjennom som gjelder.
– Det må til for å klargjøre posten til de 3500 budrutene som omfatter alle landets husstander, sier han.
Terminalarbeiderne Stian Bodi Borgersen og Michael Paul Kyrya-Apabala er henholdsvis verneombud og nyvalgt plasstillitsvalgt på RK. De er skjønt enige om at flyttinga gikk greit, selv om det er en del utfordringer i de noe uferdige lokalene.
– Det er blitt trangere her, sier Michael, og det krever mer planlegging underveis.
– Varmt er det også, siden klimaanlegget ikke kan gå for fullt mens det jobbes i lokalene, tilføyer Stian.
De to forteller at de ansatte har laget en liste med ting de mener må tas fatt i, og de to har håp om at nær sagt alt vil bli fikset.
– Vi har god tro på det, og vil sørge for å ta dette opp i trepart-møtene, sier de.
Begge understreker at også nye RK er en flott arbeidsplass, hvor de begge trives. Michael har ett års fartstid i Posten, mens det er åtte år siden Stian startet i bedriften.
– Det er godt miljø, fine folk og god stemning, så vi trives. Men det er klart, vi savner også pauserom og kaffemaskiner på avdelinga, noe vi er lovet skal raskt på plass. Da blir det bra, smiler de to.
FLYTTET: Terminalarbeiderne Stian Bodi Borgersen (t.v.) og Michael Paul Kyrya-Apabala er henholdsvis verneombud og nyvalgt plasstillitsvalgt på RK. De er skjønt enige om at flyttinga gikk greit, selv om det er endel utfordringer i de noe uferdige lokalene.
Alf Ragnar Olsen
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Kadettene Tina Andrea Brennhovd Næverdal (25) og Halvard Hamre Danielsen (22) er om noen år ferdig med plikttjenesten i Forsvaret. Da kan de velge å gå over i privat næringsliv. De sier pensjonsreglene kommer til å ha betydning for avgjørelsen.
Merete Jansen