Alf Ragnar Olsen" />
TRIVSELSFAKTOR: Savnet etter den gode kaffepraten gikk igjen på mange arbeidsplasser under pandemien. Kaffe er en viktig del av hverdagen, mener både konduktør Vegard Tørstad, fengselsbetjent Oliver Lysholm og DNB-ansatte Ayyaz Akhtar.

TRIVSELSFAKTOR: Savnet etter den gode kaffepraten gikk igjen på mange arbeidsplasser under pandemien. Kaffe er en viktig del av hverdagen, mener både konduktør Vegard Tørstad, fengselsbetjent Oliver Lysholm og DNB-ansatte Ayyaz Akhtar.

Morten Hansen/Eirik Dahl Viggen/Alf Ragnar Olsen

Trivsel på jobben:

Fra kaffeautomat til egen barista på jobben: – Kaffe er limet som holder oss sammen

Nordmenn er blant dem som drikker mest kaffe i verden, og en fjerdedel av det vi skyller ned, drikkes på jobben. Men det er stor forskjell på tilbudet.

alf@lomedia.no

edv@loemdia.no

morten.hansen@lomedia.no

Høstregnet pisker mot ruta på vaktrommet i Bredtveit fengsel mens en tilårskommen moccamaster putrer ut Ali kaffe. Litt sur og ikke så rik på smak, men full av koffein.

– Det er oppkvikkende og sosialt, sier fengselsbetjent Oliver Lysholm Haugen (25).

Han er på jobb klokka ti på sju og nyter dagens første kopp. Vaktlaget hans består av åtte menn og kvinner. Kaffen er gratis – i en begrenset mengde per uke. For å hente ut kaffe og pålegg fra kjøkkenet, bruker betjentene et poengsystem. Hver uke har de 120 poeng å ta av. 250 gram filterkaffe koster 12 poeng. Det går med minst tre poser per uke, hvis den da ikke stjeles.

– Vi har dessverre en del gjennomgang av betjenter fra andre avdelinger som tar for seg av vår kaffe. Det skjer i smug. Ofte forsvinner hel eller en halv pose, sier Haugen.

– Vi har konfrontert dem med det flere ganger. De lover å gi seg, men innen et par uker er det tilbake i samme tralten. Når vi kommer på jobb og det er tomt for kaffe, er ikke stemninga god her, sier han med et smil, men under ligger et alvor.

En gang Haugen kom på nattevakt, var det nettopp tomt. Løsningen ble å gå ned på kjøkkenet, ta en pose og legge igjen en lapp med beskjed om å trekke av neste ukes poengsaldo. Poengene er ikke overførbare.

– Det er lite trivelig at noen kommer og tar fra våre poengkrus.

SORT GULL: Fengselsbetjent Oliver Lysholm Haugen setter stor pris på jobbkaffen. I Bredtveit fengsel pågår en innbitt kamp om det svarte gullet.

SORT GULL: Fengselsbetjent Oliver Lysholm Haugen setter stor pris på jobbkaffen. I Bredtveit fengsel pågår en innbitt kamp om det svarte gullet.

Eirik Dahl Viggen

Moccamasteren bærer et rødt og grønt klistermerke med datoen 8. september 2000, selve dagen da trakteren ble donert til vaktlaget av fagforeninga, NFF region øst. 21 år senere mangler lokkene som skal holde aromaen inne og hindre avdamping.

Vi drikker fort. På kort tid forvandles det brungylne brygget til noe ugjennomsiktig og beskt. Også ikke-medlemmer skynder seg å nyte godt av produksjonen.

Fengselet innførte gratis kaffe for noen år siden som et miljøtiltak. På denne høysikkerhetsavdelinga soner 14 kvinner. Iblant hjelper det på tunge tanker å ta en kaffe sammen med betjentene.

Eirik Dahl Viggen

Drømmen er å få ei god kaffemaskin i fengselet, eller til og med en barista. En til to ganger i året har de det innen rekkevidde, når Voksenopplæringa kurser innsatte i kaffekunsten.

Fikk du med deg denne? Studie: Å droppe lunsjpausen kan være helseskadelig

Nødkaffe på toget

Konduktør Vegard Tørstad legger en pollett på kaffeautomaten på toget som står på spor 5 på Hakadal stasjon. Han ser det svarte brygget renne ned i pappkruset.

– Det er nå mer som en nødkaffe, da. Jeg drikker ikke mye kaffe om bord i toget, fastslår han smilende.

Selv venter han vanligvis til han kommer på Oslo S. Der har han kaffeavtale på en kafé – som brygger god kaffe. Riktignok ikke så god kaffe som lokfører-svogeren i Trøndelag. Han som brenner hjemme – kaffebønner altså.

– Jeg er jo litt opptatt av kaffe. God kaffe. Nå prøver jeg å kutte ned på antallet kopper. Bare to-tre kopper om dagen, sier Tørstad.

Morten Hansen

De som har basen sin på Oslo S, har også mulighet til å innta sine kopper i kantina der. Det hender Tørstad gjør det.

– Den er helt grei, men jeg foretrekker kaffen som jeg kjøper på cafeen.

Hjemme liker han best å brygge sine kopper på en mokka-kanne.

– Da får jeg den fyldige kaffen som jeg foretrekker. Men vi har kaffetrakter og. Den henter jeg opp fra kjelleren når vi får besøk, smiler Tørstad.

Levekårsundersøkelse (2020): Bønder og leger er blant de mest tilfredse med jobben. Sjekk hele lista

Gledesspredere i DNB

Etter halvannet år på hjemmekontor tenker mange arbeidsgivere på hvordan framtidens arbeidshverdag blir. Ett lokkemiddel for å få de ansatte fra hjemmekontoret til arbeidsstedet, er god kaffe.

I DNBs hovedkvarter er det tydelig, selv om de satset på god kaffe også før pandemien. Lokalene og beliggenheten er det lite å si på. Vel, utsikten har endret seg litt, etter utbyggingen av Bispevika i retning Oslofjorden - men andre vil kanskje si at det bare gjør turen opp til lunsjbaren og terrassen i 16. etasje enda mer verdt bryet. For derfra viser fjorden og Oslos nyeste bydel seg fram i all sin prakt.

Er du ute etter husets beste kaffe, bør turen gå motsatt vei. For det er i kjelleren du finner Børsbaren, DNB-ansattes egen kaffebar, der man får rimelig, førsteklasses kaffe.

Alf Ragnar Olsen

Bak disken er det Ed Aarstad og Vieng Bounnaphone som styrer showet. De to baristaene smiler og har det gøy på jobb.

– God kaffe får fram smilet hos folk, og det er ingenting som er bedre enn når man kan spre glede, smiler de to.

De to røper at det viktigste for å lage god kaffe, er gode råvarer og ferske bønner.

– I tillegg er det viktig at bryggeutstyret er rent, for at smaken skal bli rendyrket og fin, tilføyer de.

Den jevne strømmen av kunder er den beste bekreftelsen på at de to kan sitt fag.

Kroppen og arbeidslivet: Her er helseplagene vi får av jobben

Må ha kaffe for å «komme i gang»

DNB-rådgiver Harald Sev må ha kaffe på morgenkvisten for å komme i gang. Og den inntas gjerne på terrassen i 16. etasje – med panoramautsikt til byen.

– Kaffen må være sterk, og den må smake godt. Min favoritt er nok espresso fra nykvernede bønner. Når jeg våkner, er det kaffe for å komme i gang, og når jeg er ferdig med transportetappen inn til byen, må jeg ha en ny kopp før arbeidsdagen kan starte skikkelig. Kaffe er livets vann, ler den utvandrede svensken.

Alf Ragnar Olsen

– Jeg tror nok mange tar det for gitt at det er gratis kaffe tilgjengelig, men faktum er at vi er heldige. Mange må betale for kaffen på jobb. Det høres trist ut, men jeg vet at det stemmer, sier Sev.

Ved kaffemaskinen på motsatt side av bygget sier Ayyaz Akhtar seg enig.

– Kaffe er limet som holder oss sammen, og tenk på hvor mange gode samtaler som kommer over kaffekoppene på jobb. Det er både nyttig og sosialt, smiler han.

Alf Ragnar Olsen

Savn under korona

Kaffe er definitivt en viktig trivselsfaktor, sier Kurt Andre Andersen, hovedverneombud for 9200 ansatte i DNB.

Tillitsvalgt Jannicke Skaanes i Fagforbundet Post og finans mener at den klart beste kaffen fins i byggets innholdsrike kjeller, hvor Børsbaren ligger.

– Våre HMS-undersøkelser bekrefter at kaffe er en viktig trivselsfaktor. Under pandemien har savnet etter kaffepraten på jobb vært en rød tråd i tilbakemeldingene, sier Andersen.

Han er ikke overrasket.

– Det er mye produktivt som skjer i de uformelle samtalene ved kaffeautomatene eller over kaffekoppen i de sosiale sonene. Andre funn er at disse små møtene ofte resulterer i raskere avklaringer og beslutninger, sier han.

Alf Ragnar Olsen

I DNB er man bevisst på at den gode kaffen er viktig. Det synes Andersen er positivt.

– Det er ingen selvfølge at kaffen på jobb er gratis, og det er heller ikke gitt at kaffen man har tilgang på, smaker godt. Så vi er heldig stilt på dette feltet. I DNB vil man bidra til trivsel, og rundt på avdelingene er kaffemaskinene nylig skiftet ut. Det viser at arbeidsgiver forstår at dette er et godt virkemiddel. På alle avdelingene er det to ulike typer kaffemaskiner. Kapselmaskiner og maskiner som kverner og lager kaffen, sier Andersen.

Forskning på effekten av kaffe:

Det forskes mye på kaffe verden over. Her er noen funn som kan være relevante for din arbeidsplass.

I 2015 ga Vidensråd for Forebyggelse (VFF) i Danmark ut en rapport som samlet kunnskapen om hvilke effekter kaffe har på helsen vår. Konklusjonen var: «Kaffe ser ut til å være sunt, men vi vet ikke hvorfor.», ifølge forskning.no.

Smerter: En norsk studie fra 2012 undersøkte om kaffeinntak hadde noe å si for om arbeidstakerne utviklet smerter i forbindelse med PC-arbeid som gjerne framprovoserte smerter. De som hadde drukket kaffe på forhånd, utviklet mindre smerter enn de som ikke hadde drukket kaffe.

Økt oppmerksomhet: En studie fra 2010 så på 13 ulike forsøk som vurderte om koffein hadde påvirket skiftarbeidere. Konklusjonen ble at koffein kan redusere risikoen for feil og øke den kognitive evnen til de ansatte. De fant ikke noen redusert risiko for ulykker.

Dødelighet: En studie fra amerikanske National Institutes of Health fra 2012 undersøkte sammenhengen mellom levealder og kaffekonsum for personer mellom 50 og 71 år. Den viste at de som drakk mye kaffe, hadde lavere dødelighet enn de som drakk lite. Dette gjald også de som drakk mye koffeinfri kaffe, så forskerne hadde ingen forklaring på hva som kan være årsaken.

Forebygger: En tysk studie på mus viste at koffein aktiverte et protein som er med på å beskytte celler i hjertemuskelen, skrev forskning.no i 2018. Om dette var overførbart til mennesker, var imidlertid uklart.

Møter: En studie fra 2018 viser at om man serverer moderate mengde kaffe i møter, blir deltakerne mer aktive i oppgavene som skal løses, og deltagerne mente at både kollegaene og de selv hadde bidratt bra.

Kaffetørste nordmenn

Årlig importerer vi rundt 40 000 tonn kaffe til Norge. Det tilsvarer over ti kilo
per voksne innbygger.

Dette gir oss andreplassen over de mest kaffetørste nasjonene i verden, kun slått av Finland.

67 prosent av nordmenn drikker kaffe daglig.

Daglig konsum ligger i snitt mellom 3,7 og 5,3 kopper kaffe per kaffedrikker og 3,1 blant befolkningen generelt. Dermed drikkes det rundt 13 millioner kopper kaffe hver dag i Norge.

44 prosent av kaffen drikkes hjemme, mens 26 prosent drikkes på jobb.

34 prosent foretrekker kaffe fra trakter.

Kilde: SSB/Kaffeundersøkelsen 2019

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss