JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY BOK: Professorene og de tidligere Høyre-politikerne Victor Norman og Christine Meyer deler en sterk bekymring for velferdsstatens framtid.

NY BOK: Professorene og de tidligere Høyre-politikerne Victor Norman og Christine Meyer deler en sterk bekymring for velferdsstatens framtid.

Ole Palmstrøm

ABE-kutt, konkurranseutsetting og privatisering

Høyre-profiler: – Velferdsstaten er virkelig i fare

Norge har fått en offentlig sektor som velgerne ikke kjenner seg igjen i, mener Christine Meyer og Victor Norman. De to profilerte høyrepolitikere retter sterk kritikk mot dagens politiske kurs.


19.11.2019
17:28
21.08.2023 17:14

alf@lomedia.no

– Vi har fått en statlig sektor som må ha fokus på å prøve å tjene penger, og da mister man fokus på årsaken til at man er der – nemlig samfunnsoppdraget man er gitt, sier Victor Norman fra podiet på LO Stats Kartellkonferanse på Gol.

De to professorene - som er ektefeller, og tilknyttet Norges Handelshøyskole i Bergen - ga nylig ut boka «Ikke for å konkurrere» der de har utdypet sine tanker om behovet for en skarp kursendring for å berge velferdsstaten slik vi kjenner den.

Professorene er redd for at velferdsstaten er i ferd med å forvitre og høster på Kartellkonferansen applaus for sitt kraftige oppgjør med ostehøvelkutt, markedstenkning og iver etter konkurranseutsetting i offentlig sektor.

p

På spørsmål om hvor raskt regjering og Storting må handle for å berge velferdsstaten, kommer svaret kontant fra den tidligere Høyre-statsråden.

– De må handle raskt, for velferdsstaten er virkelig i fare. For den store eldrebølgen kommer nå. Jeg er del av 46-kullet, og min generasjon og de som kommer etter stiller krav til omsorgs- og sykehjemstilbud. Vi vil ha kvalitet, vi vil ha et glass vin til maten, vi vil ha servering når det passer oss, og vi vil ha bygg som gir trivsel. Hvis ikke offentlig sektor innfrir og tilbyr dette, så vil velferdsstaten ha utspilt sin rolle, sier Norman.

Velferdsstat for fall?

Norman slår fast at dagens generasjon eldre har råd til å betale for privat omsorg, dersom det offentlige tilbudet ikke holder mål - og påpeker at offentlig sektor vil forvitre i høyt tempo, hvis regjering og Storting ikke tar dette på alvor.

Christine Meyer nikker, og slår fast at helsesektoren er et godt eksempel på et felt hvor staten har et oppdrag.

– Vi mener at det oppdraget er ikke å skulle konkurrere i et marked, men å levere innbyggerne gode tjenester.

p

– De fleste vil være enige i at Nav og politi er ikke et marked. De ønsker ikke private vektere i stedet for politifolk, poengterer Meyer og Norman - som til FriFagbevegelse bemerker at både Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell er eksempler på dårlige løsninger.

Det som skjer innen tog og bane er de to professorene heller ikke begeistret for, der NSB er en saga blott, Vy sliter med å vinne anbud, og nye private aktører kommer inn i det nedslitte banenettet.

– Det er til å riste på hodet av. Tog og bane har lenge hatt behov for en stor opprustning av infrastrukturen. Men i stedet for å ta grep for å utbedre dette, så åpner man for konkurranseutsetting av togdriften. Det var ikke det man trengte, så der er man inne på feil spor, mener Meyer og Norman.

De to peker på at bakgrunnen for dagens situasjon skyldes utviklingen fra sytti- og åtti-tallet.

– Da fremstod statlig sektor som litt uhåndterlig. Man prøvde å skape endringer med det man kalte new public managment – som hadde sine gode sider, og sine dårlige sider, sier de to.

– Tydelig signal fra velgerne

Meyer og Norman slår fast at problemet er at Norge har fått en offentlig sektor som velgerne tildels ikke kjenner seg igjen i.

– Det er et kjempeproblem i seg selv. For det andre er de statlige instansene blitt underfinansierte, noe som forsterkes av ostehøvelkuttene de nå utsettes for. Dermed har vi fått en statlig sektor som må ha fokus på å prøve å tjene penger, og da mister man fokus på årsaken til at man er der – nemlig samfunnsoppdraget man er gitt. Man kan mene hva man vil om bompenger, men valgresultatet er et tydelig bevis fra velgerne om at noe har gått galt i forhold til forventningene hos folket i forhold til politikken som føres - blant annet i denne saken.

p

De to slår fast at politikerne må ta ansvar og at de ikke kan fortsette den linjen ABE-reformen medfører.

– Man kutter i finansieringen av det som er velferdsstatens tjenester og ansvar, med ostehøvelkutt. Det kan man ikke fortsette med. Det er en feig strategi. Staten og dets ansvar for tjenester til befolkningen er ikke en ost, og skal man kutte, må man kutte i tjenester. Da må politikerne si konkret hva de prioriterer og hva som skal kuttes, og ta ansvar for det, sier Norman.

– Videre må basisfinansieringen være romslig nok til at de statlige instansene får gjort jobben på en god måte, og det bør være politisk enighet om fundamentet, slik at driftsmodellene ikke blir torpedert av stadige endringer og tilleggsoppgaver uten finansiering underveis, tilføyer Meyer og Norman.

– 2021-valget blir viktig

LO Stat-leder Egil André Aas sier til Fri Fagbevegelse at den faglige tilnærmingen til politiske veivalg og styring av offentlig sektor er bevisst valgt.

– Vi utfordret statsråd Monica Mæland på fjorårets konferanse. Nå ønsket vi en faglig tilnærming til status, politikken til den sittende regjeringen, og innspill til hvilke kursendringer og grep som bør tas. Derfor er det mange fagfolk og strateger på programmet til årets konferanse, sier Aas.

– Det er interessant å lytte til hva Meyer og Norman sier, spesielt med tanke på deres politiske ståsted. De sier at ABE-kuttene ikke kan fortsette og at new public managment-modellen er trukket for langt, med tanke på konkurranseutsetting og privatisering av offentlig sektor.

p

– Jeg er enig. Et teoretisk marked for leie av bygg kjøp av tjenester samt et stort byråkrati innen Forsvarsbygg er et godt eksempel på at markedstenkning blir helt ufornuftig. Dette er svært kostbart, og modellen burde skrotes, sier Aas.

Han forteller at det for endel år siden var gjester på besøk fra det russiske forsvaret ved Forsvarets base på Bardufoss.

– Utenfor flere store bygninger stod det oppstilt kjøretøy og panservogner. Russerne så på materiellet, og ba deretter om å få se hva som stod inni hallene. «Der er det ingenting», var svaret fra det lokale vertskapet. Det trodde russerne ikke på, og de insisterte på å få se inne i bygningene. De fikk se at lagerbygningene var tomme. Materiellet stod ute, slik vertene hadde forklart. De spurte hvorfor i all verden kjøretøy og panser ikke ble lagret innendørs? De fikk forklart at Forsvaret ikke hadde råd til å betale husleie på egne baser til Forsvarsbygg. Russerne kikket på hverandre, ristet på hodet - og sa; «Det skjer dumme ting hos oss også, men så dumme er vi ikke», sier Aas og smiler.

– Vi bør i større grad over på en tillitsbasert modell, slår Aas fast - og signaliserer at LO Stat i tiden frem mot valget i 2021 vil sette fokus på behovet for å erstatte ABE-reformen og konkurranseutsetting med nye verdivalg for å sikre velferdsstatens fremtid.

19.11.2019
17:28
21.08.2023 17:14



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker