JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobben til postbud Malgorzata blir borte under tidenes omstilling i Posten

Postombæring annenhver dag innebærer den største omstillingen noen sinne for postansatte.
MISTER JOBBEN: Postbud Malgorzata Samelak leverer post i Oslo sentrum. Hun trives svært godt i jobben, men står nå i fare for å miste den som følge av omlegging til færre omdelingsdager.

MISTER JOBBEN: Postbud Malgorzata Samelak leverer post i Oslo sentrum. Hun trives svært godt i jobben, men står nå i fare for å miste den som følge av omlegging til færre omdelingsdager.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Omstilling er noe man har lang erfaring med både i Postkom og Posten, men nå står mange av Postkoms medlemmer overfor den største omstillingen i Postens historie.

Konsernsjef i Posten, Tone Wille, varsler at 1500 årsverk forsvinner som følge av endringene i postloven, og i denne omstillingsprosessen vil det være svært få som kan forvente å finne annet arbeid i konsernet.

En av mange

På Grønland i Oslo er postbud Malgorzata Samelak godt i gang med dagens rute. Hun er en av svært mange som vil miste jobben når det blir postombæring annenhver dag.

Tidenes største omstilling for postansatte: Nå blir det postomdeling annenhver dag

– Jeg trives veldig godt i jobben, sier Samelak mens hun låser seg inn i neste oppgang.

Hun synes selvsagt det er trist at jobben forsvinner.

– Posten er en god arbeidsplass. Arbeidet som postbud passer perfekt for meg som bor her i Oslo sentrum. Jeg trenger verken bil eller noen annen form for transport for å komme meg på jobb, sier Samelak.

Har ventet lenge

Både Postkom og Posten har sett nødvendigheten av å redusere antall omdelingsdager, og man har vært enige om at omdeling annenhver dag er en fornuftig løsning. Dette ble spilt inn fra begge parter i forbindelse med høringen om ny postlov, som kom i januar 2017.

– Det er en logisk konsekvens av at det sendes langt færre brev, og denne utviklingen vil fortsette. Det er viktig for Postkom å sikre gode og trygge jobber til de som blir igjen i Posten, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

Postkom-tillitsvalgte må tåle at oppsigelsestruede ansatte tar ut frustrasjonen på dem: – Noen er sinte, andre er lei seg

– Daglig postomdeling var en god løsning da det var store mengder post som fylte opp postkassene. Nå kommuniserer vi på nye måter, og Posten må endre tjenestetilbudet deretter. Samtidig med færre postdager til postkassen vil Posten utvide tilbudet med hjemlevering av pakker tilpasset netthandel, sier Postens konsernsjef Tone Wille.

Fra lovforslaget ble sendt på høring, og frem til regjeringen endelig slapp den ut av sekken rett før påske, har loven vært lovet fremlagt av to samferdselsministere - flere ganger.

– Postansatte har altfor lenge ventet i det uvisse. Nå kan vi sette i gang med de nødvendige omstillingene, sier Øverland.

Regjeringen bør avstå fra utbytte

Postkom har gitt tydelig uttrykk for at de ansatte trenger både tid og penger til en anstendig omstilling. Forbundet mener at regjeringen ikke skal ta utbytte, og at man må akseptere en lavere avkastning i omstillingsperioden. Postkom forutsetter også at staten bærer kostnadene for ulønnsomme tjenester som Posten blir pålagt.

– Vi er opptatt av at Posten skal ha en bærekraftig økonomi, slik at de ansatte som er igjen i Posten, har trygge og solide jobber. Det vil være særdeles umusikalsk dersom staten tar ut utbytte samtidig som kundene får et dårligere produkt og mange postansatte mister jobben, sier Øverland.

Forbundslederen er også opptatt av en anstendig behandling av de arbeidstakerne som nærmer seg AFP-alder.

ph

– Svært mange av de som blir berørt, er i en aldersgruppe som ligger tett opp mot AFP-alder. Vårt mål er at færrest mulig skal skyves ut i arbeidsledighet, og i tillegg risikere å miste AFP, sier Øverland.

Ifølge Postkom risikerer man et pensjonstap på mer enn én million kroner dersom man mister AFP.

– Myndighetene og Posten må derfor stille opp for de arbeidstakerne som blir rammet. Vi mener det er et rimelig krav, sier Øverland.

Overrasket over tidsbruk

En av regjeringens hovedforklaringer på at det har tatt tid å få lovforslaget ferdig, er hensynet til avisene og deres distribusjon. Det forundrer Øverland.

– Vi er overrasket over at regjeringen brukte så mye tid på avisene, spesielt når de allerede for et år siden visste at nettopp avisomdeling ville bli problemet. Sett i lys av dette er det enda mer overraskende at de kommer med en løsning som avisene ikke er i nærheten av å være fornøyd med, sier han.

Forbundslederen forteller at Postkom mener Stortinget bør komme med en bedre løsning for avisene når lovforslaget kommer til behandling der.

– Både lokalaviser og de meningsbærende avisene er viktige for meningsmangfold og en god offentlig debatt, påpeker Øverland.

Klare fra første mulighet

Ifølge konsernsjef Tone Wille er Posten klar til å gjennomføre endringen i antall omdelingsdager fra første mulighet. Dersom lovforslaget går uendret igjennom stortingsbehandlingen, innebærer det post annenhver dag fra 1. juli 2020.

– Vi har forberedt oss på en utvikling med færre postdager og har lagt planer for å gjennomføre denne krevende omstillingen. Tidsplanen er stram, og vi er i likhet med de ansattes organisasjoner opptatt av en god omstillingsprosess, understreker Wille.

Posten opplyser at om lag 1500 årsverk forsvinner som følge av omstillingen. I tillegg vil cirka 2600 medarbeidere ved postterminalene og sjåfører få endrede arbeidsoppgaver.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse