JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORTELLINGER: Som postbud får Mercedes Gonzalez Arcones høre mange historier fra dagens Spania. Selv tyr hun til humor og musikk for å holde motet oppe på den daglige ruta.

FORTELLINGER: Som postbud får Mercedes Gonzalez Arcones høre mange historier fra dagens Spania. Selv tyr hun til humor og musikk for å holde motet oppe på den daglige ruta.

ALFREDO CALIZ

Spansk post i motbakke

På den daglige ruta har postbud Mercedes Gonzalez Arcones byttet ut triste radionyheter med 80-tallsmusikk til å bli glad av.11.01.2014
12:00
19.12.2013 11:40

anne.siri.rena@lomedia.no

Klokka har så vidt passert halv åtte. Morgenen er ennå beksvart i Villanueva del Pardillo, en liten by en drøy times kjøring fra Madrid sentrum. Været bærer bud om regn. Det lokale sorteringskontoret for posten våkner sakte, blå- og gulkledde ansatte tar tak i dagens brev og pakker. Dette skal sorteres, fordeles, fraktes ut til folket. Alt må være ute innen halv tre.

Sitter i fingrene

Raske hender blar gjennom bunker, legger konvoluttene dit de skal. Ulikt Norge har maskinell sortering fortsatt ikke tatt over for den manuelle, her er det budene selv som sorterer før de leverer ut posten.

– Teknikken sitter, jeg trenger ikke tenke særlig, forklarer Mercedes Gonzalez Arcones, og prater om andre ting mens fingrene går av seg selv.

I konvoluttene ligger det mest regninger og brev fra bedrifter og det offentlige. Postkort og private brev er det nesten slutt på.

– Mobilen, e-posten og alt det andre har tatt over her som andre steder. Lavere inntekter gjør også at folk sender mindre post enn før. Men det tar seg opp rundt juletider, fortsetter Mercedes.

I 16 år gikk hun i ulike vikariater i det statlige postselskapet Correos, før hun fikk fast stilling i 2006. Men hun føler seg fortsatt ikke helt trygg.

Vikaren

Radioen kommer på, praten i de små lokalene øker i takt med at dagen ute blir lysere. Antonio Villalba er vikaren som blir oppringt og må steppe inn på kort varsel. Han er en av de mange i selskapet som går på midlertidig kontrakt, og som har mest å gjøre når det er ferieavvikling eller høysesong for utdeling av post. Engasjementene kan være av kort eller lengre varighet, han jobber ved ulike filialer, og i perioder går han helt uten å ha noe å gjøre. Det er så å si umulig å få fast ansettelse. Midlertidige ansettelser har blitt langt vanligere med finanskrisen i Spania.

José Sayagués, generalsekretæren i postfløyen i fagforeningen Unión General de Trabajadores (UGT), forteller at Correos har redusert antall ansatte med 12 000 de siste ti årene.

– Ingen har blitt oppsagt i løpet av den økonomiske krisa, det har vært såkalt naturlig avgang der folk ikke har blitt erstattet, kommenterer Sayagués.

UGT kjemper for faste stillinger, mens midlertidige ansettelser øker i omfang.

– UGT står på for at folk skal få så anstendige jobber som mulig. Vi har vilje og mot til å kjempe, vel vitende om at det vi gjør aldri er nok. Det er alltid bedriftene som sitter med makten, fortsetter Sayagués.

Eldst i flokken

Mens vikaren Antonio er den eneste i rommet uten blå og gule Correos-klær, er Carlos Lara den eneste som bærer slips over nystrøket skjorte. 55-åringen har vært ansatt i Correos i til sammen 36 år, og har planer om å runde av karrieren ved 60. Det kan han, med såpass lang ansiennitet og med tittel som funksjonær. Om ikke regjeringens pensjonsreform tvinger han til å jobbe lenger.

– Hvorfor jeg går med slips? Det må du spørre de andre om, sier han, ler litt.

– Det er fordi du er eldst, parerer en av kollegene raskt, og tar samtidig et kraftig tak i beltespenna til sin voksne kollega.

– Se, dette er ekte, gammeldags vare!

De fleste ler. Morgenen er godt i gang, snart er det tid for 20 minutters frokostpause på den lokale kafeen. Kaloriene kan behøves, for mellom halv ti og halv tre er det postombæring, og ikke særlig rom for hvile.

Sterkere sammen

Samtidig, på Europas største hotell rett ved Madrids hovedflyplass, har UGT samlet 500 tillitsvalgte fra statlig sektor til en tre dager lang kongress. Dette skjer hvert fjerde år. Stemningen er høy og hektisk, men det er nok mer et resultat av fellesskapsfølelse enn noe annet, blant postfolk, politi, helsearbeidere, administrasjonsansatte og brannmenn. Én etter én går på talerstolen med vitnesbyrd fra dagens Spania. Lederen av landets sosialistparti, Alfredo Pérez Rubalcaba, sier han står last og brast med fagbevegelsen sånn at bedriftseiere i landet ikke skal få all makt. Partiet hans, som tapte valget i 2011, rakk å kutte i budsjetter og lønninger. Mange sosialister og fagorganiserte følte seg sveket av egne politikere. De borgerlige som overtok har fortsatt med nedskjæringene. Generalsekretær Julio Lacuerda i UGT er ikke i tvil om hvilket parti som er best for fagbevegelsen.

– Sosialistene lytter mer til oss, vi trenger dem i regjering. Den kollektive tankegangen er viktigere enn noen gang. Nå skal vi bygge sterke politiske allianser og gjenoppta den positive samfunnsutviklingen vi hadde for få siden, sier han.

Lacuerda forteller at flere medlemmer har vært nødt til å melde seg ut av UGT. Enten har de mindre penger – eller de har ikke jobb i det hele tatt. Motgangen til tross, stemningen på kongressen har vært positiv.

– Å møtes på denne måten gjør oss sterkere sammen, sier han.

Verre for organiserte

En av deltakerne på kongressen er Emilia Gonzalez Sanchez. I 37 år har hun jobbet i sentraladministrasjonen i det spanske politiet. Nå har hun mistet 15 fridager, gått ned fem prosent i lønn – ei lønn som for alle statlige ansatte er fryst – og har som de andre blitt fratatt feriepenger. Opp mot hundre tusen har mistet jobbene sine i offentlig sektor.

– For oss har arbeidsvilkårene alltid blitt justert til det bedre. Lønna, som aldri har vært veldig bra, har gått litt opp. Ikke mye, men alltid noe. Nå går det bare motsatt vei, forteller 62-åringen.

Hun er rolig og klar i blikket, sier hun er mer enn rede til å gjenoppta de kollektive lønnsforhandlingene som nå er så godt som ikke-eksisterende. José Luis Fluixa, en ung politibetjent, forteller at det er langt vanskeligere å være tillitsvalgt, især på heltid, nå enn før.

– Høyresiden kriminaliserer fagforeningene, noe som preger den offentlige debatten, hevder Fluixa.

80-tallsmusikk

Tilbake til Villanueva del Pardillo, den lille byen som utseendemessig ikke er helt på høyde med landets mange turistmagneter. Regnet pøser og gatene er så godt som folketomme. Søppel ligger i gatene mer enn vanlig, avisa El Pais har skrevet om søppeltømmerne i Madrid som i en periode gikk til streik. Halvferdige bygninger står som monumenter over den økonomiske situasjonen i dagens Spania.

Fem år etter at finanskrisa var et faktum, går Mercedes Gonzalez Arcones gatelangs med trillebagen sin, der mye av innholdet er trafikkbøter. Hun sier hun sparer pengene medlemskapet i et treningsstudio ville ha kostet fordi hun rører seg så mye i jobben. Kvikk i steget, kjapp i replikken. Alltid med lyd på ørene.

– Men nå har jeg sluttet å høre på nyheter, det har blitt for ubehagelig. Jeg har byttet ut krisesnakk med livsbejaende 80-tallsmusikk, forteller hun, idet hun åpner nok ei dør inn til et leilighetskompleks for å finne postboksene.

– Hvordan opplever du krisa landet er i?

– Det er mye tristesse og sinne, både i gatebildet og blant folk. Og så har utallige barer måttet stenge dørene, noe som er svært alvorlig i dette landet.

Mercedes blunker og sier det var ment som en spøk, men i virkeligheten er det ramme alvor. De statlige nedskjæringstiltakene har gått svært hardt utover arbeidsmiljøloven. Blant annet kan en arbeidsgiver redusere arbeidsstokken uten forhandlinger og uten å blande inn det offentlige.

Sin egen kollega

Carlos Lara løper med sine nye og blankpussede sko inn og ut av bilen, bærer pakker og brev, hysjer på bikkjer, ringer på klokker og venter på at folk skal åpne dører og porter. Han er trolig en av landets mest iherdige budbringere. Brev- og pakkevolumet er ekstra høyt disse par dagene fordi det har vært offisielle fridager og attpåtil helg. I går delte han ut 177, i dag 130. Signeringsmaskina fungerer ikke og alt av papir blir vått på grunn av regnet. Han banner ikke høyt, blir ikke tydelig irritert. Men han snakker med seg selv – ustanselig.

– Hahaha! Jeg vil påstå at alle postbud blir litt smågærne på grunn av alt stresset. Det er derfor vi snakker med oss selv, og i tillegg så svarer vi, humrer han.

Og fortsetter:

– Jeg vet jeg er heldig.

I likhet med andre offentlige ansatte har Carlos Lara måttet tåle både redusert lønn og færre fridager, men står selv ikke i fare for å bli arbeidsledig sånn som det er nå. Alle de tre barna hans har jobb, mens kona er hjemmeværende. Familien klarer seg tross alt godt.

En dag i morgen

Klokka nærmer seg halv tre, det er på tide å finne tilbake til start for å gjøre opp status, si takk for i dag. Carlos parkerer bilen, Mercedes setter fra seg ei våt tralle. Det regner fortsatt. Inne på kontoret er stemningen betydelig lettere etter alle timene som har gått. Noen diskuterer fotball, Real Madrid skal møte Juventus på hjemmebane dagen etter. Men billettene er dyre, så det blir enten å se den på tv eller å finne en bar med storskjerm. Noen kommenterer kontoret og menneskene, at livet som leves her er som tatt ut fra en scene i den spanske regissøren Pedro Almodóvars surrealistiske filmunivers. Postbudet Carlos Lara skulle fått hovedrollen, sier de, ler litt.

På kontoret lar de post være post, det som ikke ble delt ut i dag, blir liggende til neste økt. På UGT-kongressen synger de Internasjonalen med nevene knyttet i været før de takker for denne gang. Det kommer en dag i morgen.

Spanias postvesen:

Det statlige selskapet Correos har 57 000 ansatte

Nesten 9000 færre ansatte siden 2010.

Brevvolumet falt med over 10 prosent i fjor.

Correos hadde i 2012 et negativt resultat på 4 millioner euro etter skatt.

Lønn for en vanlig postansatt er rundt 1 300 euro i måneden, under 11 000 norske kroner.

Landet innførte det tredje postdirektivet i 2011.

Correos’ konkurrent er Unipost. Selskapet eies 60 prosent av spansk privatkapital, 40 prosent av tyske Deutsche Post.

Kilder: Correos’ årsrapport fra 2012 og UGT.

Ny arbeidsreform:

Den spanske regjeringa hevder at reglene som tidligere regulerte arbeidsmarkedet, var til hinder for økonomisk vekst. I 2012 ble dette vedtatt:

Arbeidsgiver kan redusere arbeidsstokken uten forhandlinger.

Arbeidsgiver kan kutte i lønn og redusere arbeidstid uten forhandlinger så lenge det kan begrunnes i økonomiske, tekniske eller konkurransemessige forhold.

Lokale avtaler er overordnet nasjonale tariffavtaler.

Kilder: Det spanske arbeidsdepartementet og frifagbevegelse.no

Kort om krisa:

Historisk var det konkursen i Lehman Brothers i USA i 2008 som førte til at boligboblen sprakk, og at banklån ikke lenger var basert på virkelige verdier. Finanskrisa var et faktum og spredte seg i hurtig tempo til andre land.

Rundt seks millioner spanjoler – om lag 27 prosent av befolkningen – er i dag arbeidsledige, viser tall fra det spanske arbeidsdepartementet. Ungdomsledigheten nærmer seg 60 prosent. Landet har høy langtidsledighet, utstrakt akademikerledighet. Godt over 20 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa, tre ganger så mange som før krisa.

Finanskrisa har ført til en rekke kutt i offentlige velferdstjenester: arbeidsledighetstrygden ytes i maks to år, sykepengene er redusert. Det er økte egenandeler på helsetjenester og skatten har økt. Feriepengebeløpet er redusert.

Den spanske regjeringa erklærte tidligere i høst at landet var ute av resesjonen, og fra juli til september ble det registrert en vekst på 0,1 prosent. Økonomer advarer likevel mot for stor optimisme: ledigheten vil fortsette å være høy og lønningene lave, samtidig som de faglige rettighetene for ansatte svekkes.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.01.2014
12:00
19.12.2013 11:40Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker