Landsstyret i Postkom
Stemte ja til dramatiske kutt i postomdeling: «Et fryktelig dilemma, det er til å miste nattesøvnen av»
Landsstyret i Postkom støtter regjeringens forslag om postomdeling bare 2,5 dager i uken. Men de stiller krav til gjennomføringen.
ULIKE HENSYN: Skal man prioritere by eller land? Og hva er mest gunstig for de ansatte? Ulike forslag ble lagt frem av f.v. Odd Arne Hartvigsen, Tove Rundtom og forbundsleder Odd Christian Øverland.
Merete Jansen
merete.jansen@lomedia.no
Anbefalingen fra forbundsstyret ble vedtatt mot stemmene til åtte tillitsvalgte som mente det fortsatt burde være omdeling fem dager i uken utenfor tettbygde strøk.
Men også for de som stemte for en reduksjon over hele linjen, satt avgjørelsen langt inne:
«Dette er ikke vanskelig, det er forferdelig.» «Et fryktelig dilemma, det er til å miste nattesøvnen av», var noen av uttalelsene fra talerstolen under debatten.
• Postbud Roy Arne (53) begynner å se slutten på et 32 år langt yrkesliv i Posten
Penger til omstilling
Dilemmaet står, slik forbundsleder Odd Christian Øverland ser det, mellom det å skulle sikre best mulig postgang over hele landet og å sikre gode ordninger for medlemmene som i årene fremover blir rammet av nedskjæringer.
– Hvis vi bruker for mye penger på å sikre hyppig postdistribusjon i spredtbygde strøk, har vi ikke noe igjen til å drive omstilling. Det har blitt dramatisk færre brev å håndtere, og Postens inntekter synker, sier han.
– Samtidig viser politikerne minimal vilje til å bruke penger for å sikre postgangen. Det er ikke til å komme forbi at medlemmer blir overtallige i årene fremover. Vi må slåss for at alle skal få gode ordninger når deres tur kommer.
Sprikende meninger
Blant landsstyremedlemmene som tok ordet, sprikte meningene. Noen ville holde fast ved dagens ordning med fem dager i uken, andre ville prioritere omdeling i de delene av landet der dette er økonomisk lønnsomt mens atter andre ville prioritere de spredtbygde strøkene.
Tove Rundtom var den første som presenterte et konkret alternativ til forbundsstyrets anbefaling:
– Vi bør opprettholde femdagersuke i tettbygde strøk, men gå ned til 2,5 i resten av landet. Det er viktig at vi fortsetter å være en attraktiv aktør der hvor det finnes lønnsom distribusjon. Forslaget som ligger på bordet, er lite offensivt, sa hun.
• 3000 postbud kan bli overflødige når regjeringen foreslår at posten kommer annenhver dag
Prioritere distriktene
Odd Arne Hartvigsen ønsket å gå i motsatt retning, og la frem forslag om 2,5 omdelinger i uken i tettbygde strøk og dobbelt så hyppig i resten av landet.
En av dem som støttet forslaget, minnet om det gamle slagordet fra tiden da man kjempet mot EUs tredje postdirektiv: «Dyrt, dårlig og distriktsfiendtlig»
– Hvis ikke regjeringens forslag til lovendring er distriktsfiendtlig, er ikke noe det. Og den er dårlig.
En annen slo fast at det blir vanskelig å få forståelse ute blant folk for at Postkom ikke skal slåss for gode posttjenester.
– Dette er en helt forferdelig situasjon å stå i!
Stort flertall
Et solid flertall endte likevel opp med å støtte anbefalingen fra forbundsstyret. Tove Rundtom hadde da trukket sitt forslag. Forbundsleder Odd Christian Øverland påpekte at 2,5 dager i uken er et minstemål, og at Posten står fritt til å ha hyppigere distribusjon i de delene av landet der dette er økonomisk lønnsomt.
Dermed mente han at Rundtoms forslag uansett var ivaretatt.
Sammen med forslaget om å endre Postloven, følger det fire krav til regjeringen. Postkom krever blant annet at «det må gis tilstrekkelig tid til å gjennomføre omstillingsprosessen på en god måte».
Øverland presiserer at ikke noe bør skje før tidligst i 2020. Videre mener Postkom at deler av overskuddet i selskapet de neste årene skal brukes på nettopp omstilling, slik at nedbemanningen kan skje på en god måte.
– Målet vårt er rettferdige og forutsigbare omstillinger, understreker Øverland.
Regjeringens forslag er ute på høring, med svarfrist 6. april.
• Post tre dager i uka, om Finlands regjering får det som den vil