Prekær mangel på ansatte
Hver fjerde bedrift her i landet har nå store problemer med å skaffe nok ansatte.
Saken oppsummert
Ifølge den nye bedriftsundersøkelsen fra Nav har mangelen på arbeidskraft økt med 10.000 personer det siste året. Totalt mangler norske bedrifter nå 61.000 ansatte.
– Det er om lag like mange bedrifter som har problemer med å skaffe arbeidskraft i år som i fjor, forteller seksjonssjef i Nav, Hans Kure seksjonssjef.
Når mangelen på arbeidskraft likevel øker, skyldes det at de som har problemer med å skaffe nok folk, har større problemer i år enn i fjor.
Ingeniør-mangel
Ingeniører er de aller mest populære i dagen arbeidsmarked. Nav-undersøkelsen viser at norske bedrifter mangler 7.000 ingeniører.
Det har også blitt vanskeligere å rekruttere sjåfører i løpet av det siste året, og det er stor mangel på fagarbeidere som rørleggere og tømrere.
– Mangelen på fagarbeidere henger trolig sammen med at aktiviteten i byggebransjen har økt. Det er også ganske høy mangel på andre yrkesgrupper som jobber i denne bransjen, sier seksjonssjef Kure.
Den bransjen som har størst mangel på arbeidskraft, er eiendomsdrift og tjenesteyting. Her mangler det blant annet konsulenter og renholdere. Mangelen har doblet seg på ett år, og det er nå behov for 23.700 nyansatte.
Optimisme
Selv om det er blitt vanskeligere å rekruttere enkelte yrkesgrupper, ser bedriftene lyst på framtiden. Mange bedrifter forventer å oppbemanne i året som kommer.
Hele 28 prosent av forventer økt sysselsetting, mens 11 prosent forventer å ha færre ansatte.
Størst optimisme er det innenfor informasjon og kommunikasjon, hvor om lag halvparten av bedriftene forventer å ansette flere. Men også industri og byggnæringen ser lyst på året som kommer, hvor nesten to av fem bedrifter regner med flere ansatte.
Offentlig sektor
I offentlig sektor er forventningene lavere. Aller lavest er de i undervisningssektoren. Her forventer bare 16 prosent en økning, mens 24 prosent tror på nedgang i bemanningen.
– Tradisjonelt er det lave forventninger i offentlig sektor, men i år er forventningene lavere enn de var i fjor. Det kan bety at sysselsettingsveksten vil gå noe ned i offentlig sektor inneværende år, sier Kure.
Oslo på topp
Forventningene om å ansette flere, har økt i de fleste fylker.
Det er bare fem fylker som har lavere forventninger i år enn i fjor. Forventningene er lavest i Oppland, Sogn og Fjordane og Aust-Agder.
Høyest er forventningene i Akershus, Oslo, Hordaland og Rogaland. (ANB)
7.000 ingeniører
3.050 sjåfører (bil-, drosje- og varebilførere)
2.850 tømrere
2.400 lastebilsjåfører (vogntog)
2.150 rørleggere
2.050 systemutviklere


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
7.000 ingeniører
3.050 sjåfører (bil-, drosje- og varebilførere)
2.850 tømrere
2.400 lastebilsjåfører (vogntog)
2.150 rørleggere
2.050 systemutviklere