JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PST får kritikk

EOS-utvalget refser PST for å ha registrert enkeltpersoner kun basert på religiøs overbevisning.

EOS-utvalget mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hatt grunnlag for å overvåke to norske, muslimske miljøer, men PST får kritikk for å ha registrert enkeltpersoner kun basert på religiøs overbevisning.

EOS-utvalget leverte onsdag en særskilt melding til Stortinget om PSTs registrering av personer tilknyttet to muslimske miljøer.

I meldingen kommer det fram at utvalget er enig med PST i at de i utgangspunktet har hatt grunnlag for overvåkingen av sentrale personer knyttet til de to miljøene.

«Det vil si at det var nødvending i forebyggende øyemed innenfor kontraterrorfeltet å danne seg et bilde av visse personer i miljøene», heter det i meldingen.

– Les også: Kan bli høring om kartlegging

PST får likevel kritikk for at ikke alle enkeltopplysninger om personer i miljøene synes å tilfredsstille kravene til nødvendighet og relevans i PST-instruksen.

«Dette omfatter både irrelevante opplysninger om sentrale personer og opplysninger om mer perifere personer som det ikke synes nødvendig for PSTs oppgaveløsning å behandle», skriver utvalget.

PST får også kritikk for å ha behandlet opplysninger om en rekke personer i strid med PST-instruksen ved å registrere opplysninger om dem kun basert på bakgrunn av hva som er kjent om deres religiøse overbevisning.

– Les også: 120 ble ulovlig overvåket

I tillegg er flere personer ikke slettet etter den såkalte femårsregelen, som går ut på at navngitte personer det ikke har vært registrert aktivitet på de siste fem årene, skal slettes fra PSTs arbeidsregistreringer.

«Mulig ukritisk innhenting og bruk av kildeinformasjon kan ha vært en medvirkende årsak til den omfattende registreringspraksisen utvalget har sett i undersøkelsen», skriver utvalget.

PST erkjenner at de har gjort feil, og en intern gjennomgang har vist at tjenesten har registrert personer og behandlet informasjon som ikke er nødvendig og relevant for PSTs oppgaveløsning. De vil nå vurdere flere interne oppfølgingstiltak.

EOS-utvalget er et kontrollorgan som er oppnevnt av Stortinget for å føre kontroll med norsk etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse