JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raskere godkjenning av utdanning

Statsråd Tora Aasland varsler lovendring i høst slik at det skal bli lettere å få godkjent utenlandsk utdanning og dermed enklere å få jobb i Norge. Dagens praksis er for byråkratisk og sendrektig.

– LO støtter lovarbeidet. LO har vært klar over forholdene og har ønsket økte ressurser for å få ned behandlingstiden, sier Ingunn Olsen Lund i LOs organisasjonsavdeling.

– Dagens praksis er for sendrektig. Det er ikke riktig at høyt utdannede mennesker skal vente aldri så lenge på godkjenning istedenfor å arbeide. Ekstra tid tar det når søkerne ikke kan dokumentere kunnskapen, og mange kommer fra land som har annen praksis enn vår, fortsetter Ingunn Olsen Lund.

LO i Danmark med nytt forslag

– Støttes forslaget fra dansk LO om at arbeidsledige innvandrere med medbrakt utdanning skal ha rett og plikt til å delta i kurs, som kan bringe utdannelsen på nivå med tilsvarende dansk utdannelse?

– Forslagets reelle innhold er ikke ukjent hos oss, og det drives allerede utstrakt kursvirksomhet. Utgangspunktet er at LO mener at det er for galt at høyt kvalifiserte innvandrere skal gå og drive aldri så lenge istedenfor å arbeide. Derfor støttes forslaget fra forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, svarer Ingunn Olsen Lund.

Høy yrkesdeltakelse blant innvandrere

I Danmark har innvandrere som har fått sin utdannelse i Danmark, en yrkesdeltakelse som er omtrent like stor som den etnisk danske har.

LO forslår at ledige innvandrere med utdannelse fra utlandet, skal ha både rett og plikt til å delta i kurs, som er nødvendige for å gjøre opprinnelig utdannelse nær opp til tilsvarende dansk utdannelse.

Sekretær Marie-Louise Knuppet i dansk LO sier at samtidig som bedrifter mangler kvalifiser arbeidskraft, er det en stor gruppe ledige innvandrere med fagutdanning. LOs forslag vil utvide arbeidsstyrken med 10 000 ansatte.

– 10 000 nye arbeidstakere vil være et vesentlig bidrag til å løse problemene med mangelen på arbeidskraft. Samtidig er LOs forslag solidarisk fordi vi vil bruke ressurser som allerede fins i samfunnet, nemlig de mange innvandrerne, sier Marie Louise Knuppet.

Vanskeligere rekruttering

Det er NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, som gir en generell godkjenning i forhold til norsk høyere utdanning.

NOKUT tar utgangspunkt i gjeldende regler om generell studiekompetanse i Norge for søkere med utdanning fra utlandet.

En undersøkelse foretatt av Forskningsrådet i 2007 viser at 37 prosent av dem som hadde ansatt fagfolk fra utlandet hadde en negativ erfaring med offentlig myndigheter. Lang behandlingstid og krevende arbeidsprosess gjorde rekrutteringen vanskeligere, viser undersøkelsen.

Ledigheten halvert

Ledigheten blant innvandrere synker.

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere var på 4 prosent i 2. kvartal i år5 mot 9,7 prosent i 2. kvartal i 2005, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I hele befolkningen gikk den registrerte ledigheten ned fra 3,3 prosent til 1,5 prosent i samme periode.

I 2. kvartal i år var 9. 388 innvandrere registrert som ledige ledige. Dette var 617 færre enn samme kvartal året før da ledigheten var 5 prosent. Samtidig var det en viss økning i antall deltakere med innvandrerbakgrunn på arbeidsmarkedstiltak.

Annonse
Annonse