JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

REC permitterer 180

Finanskrisen kaster skygger over solenergiselskapet REC Wafer. Produksjonen kuttes med 35 prosent. 180 ansatte permitteres.

– Som de fleste andre solenergiselskaper opplever vi at markedet er vanskelig. Derfor har vi sett oss nødt til å permittere 180 ansatte ved anleggene i Glomfjord i Nordland og på Herøya i Porsgrunn, sier Jon André Løkke, konserndirektør for investor relations i REC, til NTB.

Permitteringsvarsel ble sendt ut mandag, noe som innebærer at de ansatte kan permitteres om to uker.

– Men så fort vi ser en bedring i markedet, vil vi snu oss rundt og sette i gang produksjonen igjen, sier Løkke.

Salgssvikt

REC Wafer er ett av tre forretningsområder i REC-konsernet. Selskapet produserer silisiumskiver til solceller, og det er sviktende etterspørsel som gjør at produksjonen nå kuttes.

– Etterspørselen har falt som følge av finanskrisen. Kjøp av solcelleanlegg er en stor investering, selv om det aldri har vært mer lønnsomt å investere i sol, sier Løkke.

REC har om lag 3.000 ansatte, hvorav 1.000 jobber utenfor Norge. REC-aksjen falt markert da nyheten om permitteringene ble kjent mandag. Ved 17-tiden ble aksjen omsatt for 71 kroner, en nedgang på 6 prosent fra fredag.

– Vi akter å komme oss gjennom den forhåpentlig korte finanskrisen og er veldig optimistiske med tanke på framtiden. Dette med CO2 står fortsatt høyt på agendaen, og det vil drive etterspørselen opp på sikt, sier Løkke.

Vil ha StatSol

Da Statistisk sentralbyrå la fram tallene som viser utviklingen i norske klimagassutslipp i forrige uke, viste det seg at utslippene falt med 2,2 prosent i fjor. Hovedsakelig skyldtes dette lavkonjunktur i industrien, også blant dem som leverer råvarer til for eksempel solcelleprodusentene.

– At et selskap som REC også blir direkte rammet, er verre enn ventet. Dette viser at redusert aktivitet i industrien ikke nødvendigvis er godt nytt for klimaet, sier Bellona-nestleder Marius Holm.

Han mener tiden nå er inne for store statlige investeringer i solenergi.

– Det er uheldig at produsentene av solcelleanlegg kjører med redusert kapasitet. Jeg mener regjeringen nå bør sette av penger til et statlig solcelleselskap – StatSol – slik Bellona tidligere har tatt til orde for, sier han.

Bellona mener dette selskapet skal eie, drifte og selge strøm fra solcelleanlegg over hele verden, og bli et slags miljøsvar på Statoil. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse