Regjeringen må likestille turnus og skift
Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) krever at regjeringen må finne en politisk løsning for å få likestilt turnus i helsesektoren med skiftarbeid i industrien.
– Når partene i arbeidslivet ikke fant en løsning, ser jeg ingen annen mulighet enn at de tre regjeringspartiene finner en løsning sammen, sier Karin Andersen til Fagbladet.
Hun fremmet denne likestillingspolitiske saken som privat lovforslag da hun ble valgt inn på Stortinget i 1997.
En som jobber skift i industrien har tariffestet arbeidsuke på 33,6 timer mot 35,5 timer for de som jobber turnus i helsesektoren. Fagforbundet har dette som en kampsak, og regnet i sin tid ut av forskjellen utgjør to ukers arbeid i året.
Statsråd vurderer lovendring
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil nå vurdere en lovendring for å få likestilt turnus i helsesektoren med skiftarbeid i industrien, dersom det ikke er mulig å få til en løsning med nåværende lov.
Dette kommer fram av statsrådens skriftlige svar i Stortinget til KrFs May-Helen Molvær Grimstad den 10. oktober i år.
– Vi setter vår lit til regjeringen, som er nødt til å gripe inn i denne over ti år gamle saken, sier Kjellfrid Blakstad, leder av Fagforbundet Seksjon helse og sosial.
Lovstridig
Likestillingsombudet slo allerede for ti år siden fast at det er lovstridig å forskjellsbehandle kvinnedominerte grupper som jobber tredelt turnus og mannsdominerte grupper som jobber helkontinuerlig skift.
Stortingets flertall ba i forbindelse med behandlingen av Odelstingsproposisjon nr. 49 (2004-2005) regjeringen ta initiativ til at partene i arbeidslivet skulle komme fram til en omforent definisjon av hvilke typer turnusordninger som er sammenliknbare med helkontinuerlige skiftordninger. Arbeidsgruppa som ble nedsatt, greide ikke å bli enige og brøt nylig samarbeidet.
– Det er ikke overraskende at arbeidsgiver trekker seg når den ser økte kostnader, sier Blakstad.
Helsefarlig
Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal, i «nært samarbeid» med arbeidslivets parter, skaffe seg oversikt om hvilke konsekvenser eventuelle endringer i definisjonen av sammenliknbar turnus vil kunne få, heter det i statsrådens svar.
I Odelstingsproposisjonen ble det redegjort for at nattarbeid og skiftarbeid har helsemessige konsekvenser. Det ble påpekt økt forekomst av hjerte- og karsykdommer, økte plager i mage- og tarmsystemet, flere psykiske plager og økt risiko for ulykker.
Nyere forskning viser også at kvinner som arbeider turnus om natta oftere rammes av brystkreft, aborter og tidligere fødsler enn kvinner som arbeider om dagen.