Rett behandling, på rett sted, til rett tid
Norge kan ikke fortsette å øke bruken av penger og helsearbeidere. Uten samhandlingsreformen vil norsk helsevesen før eller siden kollapse, mener Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen.
morten.hansen@lomedia.no
Norge bruker mest i verden på helse, men får ikke mest helse igjen for hver krone. Regjeringen mener det er systemet det er noe galt med.
Manglende kontakt mellom sykehus og kommuner er det viktigste hinderet for å gjøre helsetjenesten enda bedre.
Les også: - Samhandlingen må formaliseres
Med samhandlingsreformen er målet for regjeringen at samhandling skal skje på grunn av, ikke på tross av systemene.
Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet (Ap) fastslår at trygghet i forhold til det å få hjelp til å bli frisk er en av grunnpilarene i den norske velferdsstaten.
- Trygghet er en viktig del av velferden, sier Sivertsen.
Endringer
Men denne tryggheten er truet. Utfordringene, i følge Sivertsen, er at vi i Norge både blir eldre og har fått et endret sykdomsbilde.
- I 2050 er vi en halv million over 80 år. Det er en dobling fra 2009. I tillegg har vi fått andre sykdommer. Mens færre får infeksjonssykdommer, er det en økning av sykdommer som diabetes, psykiske lidelser, kols, demens og kreft, sier Sivertsen.
Samtidig som dette skjer er det behov for flere helsearbeidere. I 2050 forventes det at man trenger dobbelt så mange helsearbeidere som i 2009.
- Hver tredje ungdom må velge helsefag hvis vi skal klare disse utfordringene – hvis vi ikke gjør noe, konstaterer Sivertsen.
Kollaps
- De borgelige framstiller det som om vi ikke bruker penger på helse. Det er langt fra sant. Hver fjerde krone på statsbudsjettet brukes på helse. Bare på sykehusene er det en dobling av budsjettene i forhold til det vi brukte i 2005. Denne utviklingen er ikke bærekraftig over tid, sier Sivertsen.
Han konstaterer at det brukes mer penger enn noen gang, og det er flere ansatte enn noen gang.
- Allikevel klarer vi ikke å holde tritt med utviklingen. Det kan ikke fortsette. Da vil det kollapse før eller siden.
Les også: Kommunene tror på reformen
Sivertsen slår fast at samhandlingen ikke fungerer godt nok i dag. Han konkluderer med at det er pasientene som får svi når ting ikke fungerer.
- Slik skal det ikke være.
Han trekker fram syke eldre, kronisk syke, barn og unge, psykisk syke, og rusmiddelavhengige som noen av gruppene som blir mest skadelidende. Sivertsen mener Samhandlingsreformen er den riktige resepten.
- Det er finnes likevel utfordringer i reformen. Hvordan skal finansieringen være? Hvordan skal vi få riktig kompetanse på riktig sted? Hva med befolkningsgrunnlaget? Det er stor forskjell på størrelsen til de forskjellige kommunene. Og hvordan skal oppgavene fordeles? spør Sivertsen.
Han mener likevel mulighetene er større enn utfordringene.
- Det handler om å få et bedre og billigere helsetilbud til befolkningen, sier Sivertsen.
I juni 2009 la regjeringen fram samhandlingsreformen i form av en stortingsmelding (St.meld.nr 47 "Rett behandling – på rett sted – til rett tid"). Denne ble vedtatt 27. april 2010.
En av målsetningene med Samhandlingsreformen er et ønske om bedre samhandling og samarbeid mellom de ulike deler av helsetjenestene og å styrke kommunehelsetjenesten.
1. januar går statrtskuddet for reformen. Da skal nye lover, økonomiske virkemidler, nytt avtaleverk, og endring av fastlegeordningen være på plass.
I juni 2009 la regjeringen fram samhandlingsreformen i form av en stortingsmelding (St.meld.nr 47 "Rett behandling – på rett sted – til rett tid"). Denne ble vedtatt 27. april 2010.
En av målsetningene med Samhandlingsreformen er et ønske om bedre samhandling og samarbeid mellom de ulike deler av helsetjenestene og å styrke kommunehelsetjenesten.
1. januar går statrtskuddet for reformen. Da skal nye lover, økonomiske virkemidler, nytt avtaleverk, og endring av fastlegeordningen være på plass.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.
Anne Marthe Vestre Berge