JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rom for å diskutere EØS

Det politiske klimaet for å diskutere alternativer til EØS-avtalen er bedre enn på lenge, etter Jan Olav Andersens mening.

stig.christensen@lomedia.no

Han er leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet og leder av styringsgruppa for «Alternativer til EØS-avtalen». Bakgrunnen er den store motstanden mot EU i Norge, og de bindinger EØS-avtalen medfører i forhold til EU-direktiver og regelverk.

70,8 % mot EU

Klassekampen viser i dag til EU-barometer for oktober, der 70,8 % er imot EU og 18,6 % for. Ett uttrykk for EØS-skepsisen i fagbevegelsen er motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv som kom til uttrykk på Fellesforbundets landsmøte nylig.

– Vi vil få et begrenset handlingsrom hvis vi implementerer vikarbyrådirektivet, mener Andersen.

EU-dommer

Han viser videre til tjenestedirektivet og de fire kjente dommene fra EU, som han også mener snevrer inn handlingsrommet for norsk fagbevegelse.

– De griper inn i det norske arbeidslivet.

Andersen mener anbudsregelverket i EU begrenser kommunenes muligheter til å bruke lokalt næringsliv. Som leder i styringsgruppa for prosjektet «Alternativ til dagens EØS-avtale» ser han nå mulighetene til en åpen og mer fordomsfri debatt. Det regjeringsoppnevnte utvalget som skal foreta en utredning av EØS-avtalen, skal ikke utrede alternativer, men det skal Andersens utvalg gjøre.

Desember og januar

Det såkalte Sejersted-utvalget, som regjeringen har oppnevnt, kommer med sin rapport i desember. Andersen forteller at rapporten fra gruppa som jobber med «Alternativer til dagens EØS-avtale» høyst sannsynlig kommer i januar.

– Er det et alternativ å stå helt utenfor EØS?

– Ja, det er det selvsagt. Da blir alternativet å gå tilbake til frihandelsavtalen vi hadde før EØS-avtalen ble opprettet.

Frihandelsavtale?

Andersen minner om at det fins et internasjonalt frihandelsregelverk. Han ser behovet for et regulert forhold til EU, men mener dagens EØS-avtale innebærer en alt for omfattende tilknytning. Ett alternativ er å begrense avtalen.

–Det går an å reforhandle og redusere EØS-avtalen, mener Jan Olav Andersen. Han ser videre muligheter for en mer sjølstendig håndtering av avtalen fra norsk side, og mener det er politikere som «skjuler seg bak avtalen».

Nei til EU

Nei til EU skal ha landsmøte 10. – 12. november og vil ifølge Klassekampen vie mer krefter på å diskutere EØS-avtalens framtid.

Annonse
Annonse