JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sahlin kan bli tvunget til å gå

I ett døgn har svenske sosialdemokrater sittet i krisemøte for å avgjøre partiets vei videre.

Hele ledelsen, også Mona Sahlin, kan bli tvunget til å gå av, skriver Aftonbladet.

Partimedlemmer stiller nå åpent spørsmål ved om de nåværende lederne bør beholde makten.

Krisemøte

Tirsdag samlet partitoppene seg til krisemøte i Bommersvik sørvest for Stockholm. Ett av partiets sentrale medlemmer, leder av forsvarskomiteen Håkan Juholt, har allerede uttalt at hele ledelsen bør stille sine plasser til disposisjon.

Han mener at partiledelsen må bære et kollektivt ansvar for det dårlige resultatet i valget på ny Riksdag i september.

I forrige uke krevde partiets ungdomsorganisasjon, SSU, at hele partiledelsen, også Mona Sahlin, må gå av under det neste landsmøtet.

– Det er ingen som vil at Mona blir sittende, bortsett fra hennes nære medarbeidere, sier en anonym kilde til Aftonbladet.

Fordeler skyld

Statsviteren Stig-Björn Ljunggrens mener at månedene fram mot landsmøtet kan bli svært turbulente for partiet.

– Nå skal de lange knivene fram. «Blamegame», å skylde på hverandre, er en måte å uttrykke det på, sier Ljunggren til nyhetsbyrået TT.

Han beskriver Socialdemokraterna som en koalisjon av flere ulike partier, med ulike interesser. Disse holdes sammen når partiet har regjeringsmakt, mens konfliktene øker når partiet er i opposisjon, fremholder han.

At ingen til nå har utfordret Sahlins lederskap, skyldes frykt for full krise, mener Ljunggren.

– Det er dette som har gjort at ingen ennå har gått løs på Mona, for alle innser at i samme øyeblikk som det skjer, så bryter det ut fullt kaos, sier han.

Nederlag

Under valget fikk Socialdemokraterne 30,7 prosents oppslutning, det dårligste resultatet siden 1914. For første gang sto partiet i spissen for et rødgrønt regjeringsalternativ, men de tre partiene måtte gi tapt for den borgerlige regjeringsalliansen. Nederlaget kom til tross for at valget handlet om noen av Socialdemokraternas kjernesaker: kampen mot arbeidsløshet og økte forskjeller mellom rike og fattige.

Ifølge SVTs Aktuelt risikerer to andre partitopper, Ibrahim Baylan og Thomas Östros, å bli syndebukker for å hindre at hele partiledelsen må gå av.

Men maktkampen er komplisert. Partiet sliter ikke bare med én intern konflikt, men flere, ifølge sentralt plasserte kilder.

En foregår mellom riksdagsgruppen og partihovedkvarteret, en annen står mellom partiets høyre- og venstrefløy. En tredje handler om å redde Mona Sahlins framtid som partileder, sier kildene til Aftonbladet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse