Seier som bestilt
Vladimir Putin ble som ventet klar seierherre i det russiske presidentvalget. Seierens frukt smaker bittert av de mange påstandene om valgfusk.
nina.sandaas@lomedia.no
Foran titusener med tilhengere utenfor Kreml forklarte en tårevåt Vladimir Putin i går kveld at han med 64 prosent av stemmene hadde vunnet i «en åpen og ærlig kamp» og seieren var «ren og ærlig». Den påstanden bestrider mange.
Om valget var aldri så åpent og overvåket av kameraer i valglokalene, var ikke prosessen fram til valgdagen like rettferdig. Som i tidligere valg ble den reelle opposisjonen, folk som Greogorij Javlinskij og Boris Nemtsov, stoppet fra å stille til valg.
Den uavhengige valgobservatørorganisasjonen Golos hadde ved midnatt fått inn over 3.700 anmeldelser om mistenkt valgfusk under søndagens presidentvalg. På hjemmesiden sin beskriver organisasjonen hvordan valgobservatører ble kastet ut fra et valglokale utenfor Moskva. Deretter ble de truet, slått og fratatt sin kamerautrustning. Nettsiden Control2012, som organiserte mange observatører, sier de har fått inn 5.000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort. Andre steder ble ansatte i statlige bedrifter busset rundt fra valglokale til valglokale og avla stemme i dem alle, fenomenet kalles valgkarusell i Russland. Valgfusket fikk seg mange uttrykk, akkurat som i dumavalget i desember, da Putins parti Det forente Russland tok seg til rette.
I alle de 12 årene han har vært enten president eller statsminister har valgvinnerens viktigste slagord vært «Putin eller kaos». Men en mann som rett før valget får seg til å si at opposisjonens folk godt kan tenke seg å myrde sine egne for så å skylde på Kreml, virker ikke bare forstyrret. Tankegangen og virkelighetsforståelsen er gjennomsyret paranoid og preget av hans bakgrunn i KGB.
Hvis Putin klamrer seg til makten i tolv nye år, er det han selv som kan skape kaos i landet. Hans valgløfter om kraftige lønnsøkninger for forsvarets ansatte og i de statlig kontrollerte bedriftene kan bli vanskelige å oppfylle. Økonomien baserer seg på en skyhøy oljepris og på andre råvarer landet eksporterer. Evnen til nødvendige reformer har ikke vist seg stor.
Den stabiliteten han påberoper seg å ha skapt er heller ikke overbevisende. Under hans år ved makten har Russlands befolkning krympet med fem millioner. Stabiliteten består av et høyt nivå alkoholikere. Hvert år dør 700.000 personer, for det meste menn i sin beste alder, av for mye vodka. Prisen på vodka er stabilt lav.
Maktarrogansen som utvises fra de høye lag og korrupsjonen som er en dødelig kreftsvulst i samfunnet, irriterer folk i den voksende middelklassen. Halvparten er nå koblet til internett der de kan lese nyheter som ikke er styrt av Putin-kontrollerte tv-kanaler. På sikt vil denne gruppen vokse i antall. De vil ikke tolerere at myndighetene setter en øvre grense på tillatt antall demonstranter.
I dag er det tillyst en demonstrasjon fra den politiske opposisjonen på Pusjkin-plassen.10.000 mennesker får lov å komme, hvis flere møter opp er demonstrasjonen ulovlig og vil bli oppløst.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø