Send et brev til Erna
Arbeidsgiverne beskriver i tur og orden sitt drømmearbeidsliv overfor de nye regjeringspartiene. Fagbevegelsen må gjøre det samme.
eva.ler.nilsen@lomedia.no
«Det er et økende gap mellom arbeidslivets behov for fleksibilitet og arbeidsmiljølovens bestemmelser», slår arbeidsgiverorganisasjonen Virke fast i et tolv sider langt brev til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.
Etter å ha gratulert de fire partiene med valgresultatet og det forestående regjeringsskiftet, legger de sine ønsker om lovendringer for dagen; endringer som åpenbart er i strid med det fagbevegelsen kjemper for til beste for sine medlemmer – de ansatte.
Virke vil at arbeidsmiljøloven skal åpne for lokale løsninger slik at ansatte og arbeidsgivere kan bli enige om eksempelvis søndagsarbeid og gjennomsnittsberegning av arbeidstid på hver enkelt bedrift. De vil også innføre en generell adgang til å ansette midlertidig og de vil likestille bedrifter med og uten tariffavtale når det gjelder å avtale unntak fra hovedreglene om arbeidstid, for å sitere brevet. De vil også fjerne innsynsretten for tillitsvalgte, fjerne kollektiv søksmålsrett og de spør om ikke tiden er inne for å innføre en lovfestet nasjonal minstelønn.
Også NHO har meldt seg på. De ønsker langt på vei det samme som Virke, en modernisering av arbeidstidsreglene i loven og utvidet mulighet for midlertidige ansettelser. NHO-direktøren har uttalt at hun forventer at deler av arbeidslivspolitikken blir merkbart endret etter regjeringsskiftet.
Også arbeidsgiverne i staten synes det er på høy tid å endre arbeidsmiljøloven. Spekters administrerende direktør synes åpenbart den er gammeldags: «I arbeidslivet stemmer ikke kart og terreng helt overens lenger. De borgerlige partiene har alle lovet å justere arbeidsmiljøloven. Jeg håper derfor vi snarlig får på plass lovjusteringer slik at arbeidstidsreglene bedre avspeiler arbeidstakere, arbeidsgivere og samfunnets behov anno 2013», sier direktøren.
Arbeidsgiverne er offensive. Deres samstemte ønske om dramatiske endringer i arbeidsmiljøloven har en tyngde som Erna-regjeringen neppe kan eller vil overse. Derfor er det avgjørende at også fagbevegelsen poengterer sine argumenter for et velfungerende arbeidsliv, regulert av en lov som skal ta spesielt vare på den «svakeste» parten i maktforholdet på arbeidsplassen, nemlig de ansatte.
LO og mange forbund har så langt varslet at deres jobb blir å bevare de rettighetene man har i dag. Budskapet må tydeliggjøres.
Selv om fagbevegelsens arbeidslivspolitikk bør være kjent for de fire partiene som jobber fram en regjeringsplattform, må fagbevegelsen gjøre som sine motparter. En god sak kan ikke understrekes for ofte. Arbeidsmiljøloven og tariffavtalene er der for å skape trygghet, likeverd og anstendighet. Når arbeidsgiverne nå vil lempe på bestemmelsene i loven, står grunnleggende spilleregler i fare.
Så LO: Send et brev! Det handler ikke bare om å forsvare opparbeidede rettigheter, men om å stake ut en annen retning enn arbeidsgivernes for å skape et arbeidsliv til å leve med. Arbeidsgiverens drømmearbeidsliv kan nemlig fort bli arbeidstakernes mareritt.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh