Signerer ny våpenavtale
Norge er blant de første landene som signerer verdens nye våpenhandelsavtale.
Deretter starter jobben med å sørge for at den virkelig bidrar til å legge bånd påforbud mot eksport .
Statssekretær Gry Larsen (Ap) undertegner mandag avtalen på vegne av Norge i New York, et første skritt før avtalen kan settes ut i livet.
Da avtalen ble vedtatt i FNs hovedforsamling 2. april, var både den norske regjeringen og humanitære organisasjoner skjønt enige om at teksten var svakere enn ønsket. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller avtalen for «et viktig skritt i riktig retning», men han legger ikke skjul på at det trengs mer arbeid for å sikre at den blir et effektivt virkemiddel mot væpnet vold.
– I årene framover vil vi arbeide for å styrke avtalen, både på enkeltområder og for å holde den oppdatert på den teknologiske utviklingen på våpenområdet, sier Eide i en pressemelding.
Avtalen innebærer blant annet et forbud mot eksport av våpen hvis det er fare for at de vil bli brukt til folkemord, krigsforbrytelser, organisert kriminalitet eller av terrorister.
– Les også: Strammer inn på våpeneksporten
Humanitære organisasjoner påpeker at avtalen er svært viktig og til og med historisk, men de vil følge nøye med på hvordan norske myndigheter selv forholder seg til avtalen.
– Norge bør gjøre noen grep hjemme. Norsk regelverk er nok i tråd med avtalen, men praksisen som Norge har med ikke å stille spørsmål ved hvordan allierte bruker våpnene som Norge selger, bør endres, sier Hilde Wallacher, rådgiver i Kirkens Nødhjelp, til NTB
Hun mener Norge bør avstå fra å selge våpen til allierte hvis det er risiko for at de vil bruke våpnene i strid med menneskerettighetene eller selge de videre til land som kan tenkes å gjøre det.
Forventninger
Også Forum for utvikling og miljø ber Norge skjerpe kontrollen med egen våpeneksport:
– Norge er en betydelig våpeneksportør og var pådriver for en sterk avtale. Vi forventer at Norge ratifiserer avtalen i år og setter høye standarder for implementeringen, sier daglig leder Andrew Preston i en pressemelding.
FN-sambandet ber også Norge om å gjøre sitt.
– Det er viktig at Norge tar en ledende rolle i å tolke avtalen så strengt som mulig slik at den får en reell effekt for mennesker som er ofre for uansvarlig våpenhandel, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.
50 land
50 land må ratifisere avtalen før den trer i kraft. Det vil si at loven må vedtas i 50 lands nasjonalforsamlinger og bli en del av landenes nasjonale lovverk.
Det vil kunne ta opptil flere år, og uansett vil den ikke gjelde for land som Russland og Kina ettersom de lot være å stemme for avtalen i hovedforsamlingen.
At kun tre land stemte imot - Syria, Iran og Nord-Korea - betyr at avtalen likevel kan få stor betydning, mener Wallacher i Kirkens Nødhjelp.
Hun håper det vil utvikle seg en internasjonal norm som det blir politisk kostbart å bryte, slik det har gjort med landminekonvensjonen.
– Det er en veldig god sjanse for at avtalen får en sterk legitimitet, sier hun.
Likevel hadde Kirkens Nødhjelp ønsket seg er sterkere tekst..
– Avtalen er svak når det gjelder salg av ammunisjon og våpenkomponenter. Dette skal ikke kontrolleres på samme måten som hele våpen, og da frykter vi at det kan oppstå smutthull, sier Hilde Wallacher. (ANB-NTB)
FNs hovedforsamling vedtok 2. april med 154 stemmer for, 3 imot og 23 avholdende, den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel
Iran, Syria og Nord-Korea stemte nei til avtalen
USA, som er verdens største våpeneksportør, stemte for avtalen, med det er usikkert om den blir ratifisert av Kongressen
Avtalen tar sikte på å regulere en årlig handel med konvensjonelle våpen til en verdi av rundt 70 milliarder dollar. Den omfatter alt fra stridsvogner, jagerfly og krigsskip til granater, artilleri og håndvåpen
Våpenhandelsavtalen må signeres og ratifiseres av minst 50 land før den trer i kraft
FNs hovedforsamling vedtok 2. april med 154 stemmer for, 3 imot og 23 avholdende, den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel
Iran, Syria og Nord-Korea stemte nei til avtalen
USA, som er verdens største våpeneksportør, stemte for avtalen, med det er usikkert om den blir ratifisert av Kongressen
Avtalen tar sikte på å regulere en årlig handel med konvensjonelle våpen til en verdi av rundt 70 milliarder dollar. Den omfatter alt fra stridsvogner, jagerfly og krigsskip til granater, artilleri og håndvåpen
Våpenhandelsavtalen må signeres og ratifiseres av minst 50 land før den trer i kraft
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB