JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om Nav-skandalen:

Nav-sjef Vågeng: – Vi var hele tiden i god tro og vi reagerte for sent

Riksadvokaten ville hatt beskjed tidligere for å unngå at uskyldige måtte gå i fengsel. Nav-direktør Sigrun Vågeng syntes det var viktigere å varsle departementet.
Nav-direktør Sigrun Vågeng (i midten) under høringen. Til venstre seniorrådgiver Anne Lieung og bisitter Marianne Fåtun til høyre.

Nav-direktør Sigrun Vågeng (i midten) under høringen. Til venstre seniorrådgiver Anne Lieung og bisitter Marianne Fåtun til høyre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det kom fram da Nav-direktør Sigrun Vågeng deltok i høringen om Nav-skandalen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fredag.

30. august varslet hun uformelt Arbeids- og sosialdepartementet om at noe kunne være gjort på feil grunnlag i forhold til EØS-forordningen.

p

2. september ba hun om å få et møte med Arbeids- og sosialdepartementet. Det fikk hun 13. september, men uten at statsråden var til stede.

Vågeng måtte svare på spørsmål fra sakens ordfører, Eva Kristin Hansen, om hvorfor hun ikke varslet Riksadvokaten om feil lovanvendelse med en gang, for å unngå at flere skulle slippe å bli dømt feilaktig og flere kunne slippe soning av straff.

– Da jeg fikk vite om dette var det viktigst for meg å varsle departementet, sa hun.

Etter møte med departementet 13. september ble så Riksadvokaten kontaktet.

– I god tid

– Dette er ikke symptomatisk med hvordan vi jobber. Vi så ikke at dette var noe problem. Vi var ikke oppmerksomme på at vi gjorde noe feil. Domstoler og advokater hadde gjennom mange år godtatt dette. Da denne saken kom opp, forsto vi ikke alvoret med en gang. Vi var i god tro om at vi hadde tolket dette riktig, sa hun.

Ved to anledninger kunne hun ha ønsket at hun hadde fått beskjed tidligere. Da Nav Klageinstans tok kontakt med direktoratet, og da det begynte å komme å få kjennelser fra Trygderetten.

Sommeren 2017 kom den første kjennelsen i Trygderetten. Da ble en dom opphevet og det ble varslet om en mulig risiko for feilpraktiserig.

– Men det er vanskelig å si at vi skulle gå til Riksadvokaten etter å ha fått en sak i retur fra Trygderetten etter fem år med andre avgjørelser. Senere fikk vi fem kjennelser hvor Trygderetten ikke hadde stilt spørsmål om tolkningen av EØS-ordningen, sier hun.

– Vi trengte rett og slett flere slike saker. Vi varslet Riksadvokaten for sent. Men riktig tidspunkt var ikke sommeren 2017, men derimot burde vi varslet Riksadvokaten våren 2018, sa Vågeng.

p

– Hvis denne risikoen for at noe var feil hadde kommet opp tidligere, hadde vi også hatt mulighet for en bedre fremdrift. Og vi har tatt lærdom av at vi må ha bedre kontakt med Trygderetten og Riksadvokaten, sa Vågeng.

Det ble stilt spørsmål om styringen og arbeidsområdene i Nav er klare nok:

– Vi er som etat naturlig nok underlagt statens økonomistyringsdirektiv. Vi har en avklart ansvarsfordeling i direktoratet. Jeg er ansvarlig for alt som skjer i etaten. Jeg hadde hatt stor nytte av å få på mitt bord ved to anledninger at dette var en aktuell problemstilling.

Var i god tro

Nav-direktøren beklaget at Nav urettmessig har tilbakekrevd penger fra folk.

– Enda mer alvorlig er det at 75 personer har blitt fengslet uten at det har vært lovgrunnlag for det. Derfor har jeg tydelig gitt de som er omfattet av denne saken vår uforbeholdne unnskyldning, sa Sigrun Vågeng.

Samtidig understreker hun at det var mange som ikke så feilen underveis. Hun kaller feilen en «stor kollektive feiltolkning».

– Vi var hele tiden i god tro og vi reagerte for sent, poengterte hun flere ganger.

p

– Jeg har satt i gang flere tiltak for å rette opp dette. Rundt 50 personer jobber bare med disse sakene. Vi jobber fortsatt med et anslag på 2 400 berørte personer. I 174 av disse sakene er vedtakene omgjort, 66 personer har fått saken delvis omgjort. I tillegg vil jeg nå foreslå at vi skal opprette en egen juridisk avdeling i Nav, opplyste Vågeng.

Hun la til at dette selvsagt er noe hun skal ta opp med de ansatte fagorganisasjonene i Nav.

Annonse
Annonse