JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Nav-skandalen: «Her står vi overfor en skandale som savner sidestykke i norsk rettshistorie»

 Arbeidsminister Anniken Hauglie har varslet ekstern gransking av Nav-skandalen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie har varslet ekstern gransking av Nav-skandalen.

Terje Pedersen / NTB scanpix

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Nav har tolket EU-regelverket for en del trygdeytelser for strengt.

kjell.werner@anb.no

En rekke personer har dermed måttet tilbakebetale ytelser eller blitt feilaktig dømt for trygdesvindel. Siden 2012 har denne praksisen pågått uten at noen instanser har oppdaget feilen, inntil Trygderetten i 2017 luktet lunta. Mandag ble det klart at vi står overfor en stor skandale der det har sviktet alvorlig i flere ledd. Nav er den store synderen, men også påtalemyndighet og domstoler må ta et delansvar.

Det dreier seg om reglene for å ta imot sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge i et annet EU/EØS-land mens man er bosatt i Norge. Norsk trygdelov tilsier at man må være i Norge for å motta slike ytelser, men en EU-forordning fra 2012 tillater at man også kan motta disse ytelsene når man oppholder seg i et EU/EØS-land. Men Nav tolket det fortsatt slik at norsk trygdelov hadde forrang.

Følg oss på Facebook

Feiltolkningen fra Nav har dermed rammet over 2.400 personer. 48 personer har fått fengselsdom, hvorav 36 måtte inn til soning. Den lengste dommen var på åtte måneder. Nå slår arbeidsminister Anniken Hauglie (H) alarm og varsler ekstern gransking. Nav-direktør Sigrun Vågeng lover opprydding, mens riksadvokat Tor-Aksel Busch vil sørge for at det blir avsagt frifinnende dommer. Riksadvokaten kommer også med en forsiktig kritikk. Han skulle gjerne ha blitt orientert allerede i 2017, da Trygderetten «begynte å stille spørsmål».

Her står vi overfor en skandale som savner sidestykke i norsk rettshistorie. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at Nav har feiltolket EU-forordningen over et så langt tidsrom. Det antydes riktignok at feil oversettelse er årsaken, men det er ingen god begrunnelse. «Eksport» av trygderettigheter har vært et tema høyt på den politiske dagsorden i flere år. På denne bakgrunn burde Nav være ekstra årvåken.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Samtidig er det høyst kritikkverdig at verken påtalemyndighet eller domstoler har oppdaget systemsvikten. Ikke engang forsvarere har funnet feilen. Her virker det som om jussen til Nav har blitt godtatt ukritisk uten motforestillinger. Lærdommen av dette er enkel. Offentlige organer kan gjøre alvorlige feil. Da må domstolene stå på de svakes side.

Den lille mann og kvinne står nå igjen som uskyldige tapere. De må gis erstatning og oppreisning uten å måtte gå ny spissrotgang i systemet. Arbeidsminister Anniken Hauglie bedyrer at hun fortsatt har full tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng. Det er for tidlig å si om saken får personellmessige eller politiske følger. Ministeren har lovet å gi Stortinget en redegjørelse. Så får vi avvente den eksterne granskingen. Dernest må Stortinget ta rollen som kontrollør av regjeringen på alvor. Siste ord er neppe sagt.

Warning
Annonse
Annonse