JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sitter fortsatt trygt

Vi er glade for at vi ikke har provisjonslønn i disse dager, sier Synnøve Johansen og Espen Sundby Bugten.

tri.nguyen@lomedia.no

Kjøpefesten er over. Handelsnæringen opplever nedgangstider slik som mange andre bransjer. Omsetningen har stupt og det har ført til nedskjæringer og omstillinger. Det er også tilfellet hos Skeidar i Tønsberg. De hadde 17,7 årsverk, og måtte kutte til 13,6. Altså et tap på 4,1 årsverk, og fra november ble det også kortere åpningstider. Enn så lenge sitter HK-medlemmene Johansen og Bugten trygg på sine jobber.

– Vi merker at folk er mer forsiktig med pengene, de venter lenger og gjør ikke impulskjøp. Men i vår avdeling handler de fortsatt, det er verre med de avdelingene som selger dyrere ting, for eksempel møbelavdelingen, sier Synnøve Johansen som selger belysning på interiøravdelingen.

Johansen har jobbet hos Skeidar i tolv år og har så å si full stilling, mens hennes kollega, lagerassistent, Espen Bugten kun har 50 prosent selv etter seks år i samme jobb.

Jeg skulle gjerne ha jobbet mer, men foreløpig ser det ikke ut som jeg får en større stilling. Det hjelper heller ikke på at bransjen opplever nedgangstider. Eksempelvis måtte jeg bære tre sofaer før, mot kanskje én nå. Får jeg telefon om å jobbe ekstra takker jeg alltid ja, sier Bugten.

Verken Johansen eller Bugten frykter for jobbene sine. De mener butikken ikke kan nedbemanne mer dersom den skal drives på en forsvarlig måte.

– Kortere åpningstider og nedbemanningen var en del av sparetiltaket som ble gjort i denne omgang for å tilpasse seg markedet. Kortere åpningstider betyr mindre lønn, men det er på en måte greit da vi har mer behagelige arbeidstider, sier Johansen.

Selv med redusert lønn merker ikke Johansen og Bugten noen konsekvenser for den private økonomien. Johansen er kvitt boliglånet etter mange år med nedbetalinger. Med fraflyttede barn og et nøkternt forbruk har ingenting endret seg for hennes del. Bugten leier leilighet sammen med sin samboer. De tjener det de trenger, mener han.

– Jeg har et billån på 70 000, det er alt. Derfor har jeg ikke merket snurten av finanskrisa. Jeg tjener like mye som før og vil sikkert gjøre det framover. Livsstilen er som den alltid har vært.

– Jeg har hatt et LOfavør kredittkort i mange år. Men jeg kan ikke koden engang og har aldri brukt det. Jeg er mer bekymret for mine to sønners framtid i elektriker- og mekanikerbransjen, om de skal ha jobb og stabil inntekt i framtiden, sier Johansen.

Johansen og Bugten har alltid hatt jobb når de vil, og de tror ikke det blir annerledes denne gangen. Men selv om de ikke har merket det på kroppen er det mange andre som har. De skal ikke lengre enn til etasjen over hvor det selges møbler.

En av Skeidars superselgere, som vil være anonym, legger ikke skjul på at nedgangstiden har påvirket omsetningen. Han har provisjonsbasert lønn på toppen av en fast inntekt og innrømmer at totallønna ikke er så god som før.

– Provisjonen går til helvete, sier han halvt på spøk halvt på alvor.

– Det er klart at det hadde vært interessant med en flat lønn nå, da hadde man vært tryggere, det kan veie opp for at man tjener bedre i gode tider, sier superselgeren.

Alle tre er enige om at folk egentlig har bedre råd enn de selv frykter, og det har bremset for flere bransjer og gitt ringvirkninger.

– Det er generelt altfor mye svartmaling i avisene. Det er mye psykologi og folk blir skremt og bremser hele systemet, sier Bugten.

SKEIDAR I TØNSBERG har kuttet 4,1 årsverk til 13,6 årsverk.

Fra november har de redusert åpningstiden med en time om dagen.

De merker nedgang på etterspørselen etter dyrere produkter, som for eksempel møbler.

Arbeidere med provisjonsbasert lønn taper i nedgangstidene.

Annonse

Flere saker

Annonse

SKEIDAR I TØNSBERG har kuttet 4,1 årsverk til 13,6 årsverk.

Fra november har de redusert åpningstiden med en time om dagen.

De merker nedgang på etterspørselen etter dyrere produkter, som for eksempel møbler.

Arbeidere med provisjonsbasert lønn taper i nedgangstidene.