JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skilsmisser er hverdagen

Beordringer, utenlandsopphold og lange arbeidsdager. Samlivet med offiserer er ingen dans på roser. Skilsmissestatistikken i Forsvaret er ingen hyggelig lesning.

vibeke.liane@lomedia.no

Familiekoordinator Monica Huseby i Telemarksbataljonen er selv såkalt medflytter, det vil si at hun flytter sammen med sin offisersmann. Huseby er ekspert på pårørendes hverdag.

– Det hender ektefeller ringer søndag kveld for å sjekke adressen til mannen i Afghanistan. Da vet jeg at hun er urolig for hvordan han har det, som oftest har partneren adressen fra før, sier Huseby.

Hun holder til i Rena leir og har 24 timers telefonvakt, syv dager i uka. Hun har ikke imot at pårørende ringer henne til alle døgnets tider.

– Det er en del av jobben. Jeg er bindeleddet mellom Forsvaret og familiene. Det inkluderer også foreldre og barn, sier Huseby.

Mange skilsmisser.

Mannens beordring passer ikke alltid inn i medflytterens karriereplaner. Skilsmissestatistikken i Forsvaret forteller om konsekvensene av en stresset hverdag. Mens 30 prosent av ekteskapene i Norge ender med skilsmisse, er skilsmisseandelen for personell med mer enn seks utenlandsoppdrag hele 57 prosent.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sagt at Forsvaret skal satse mer på den enkelte medarbeider og familiene deres. «Forsvaret skal være en arbeidsplass som gir rom for å leve et godt liv, i ulike livsfaser. Å gjøre karriere i Forsvaret skal kunne kombineres med å ha familie, ha små barn, venner og hobbyer,» skrev hun i en pressemelding tidligere i år.

Forsvarsledelsen innser at utenlandsoppdrag er en utfordring for familiene. Likevel vies tiltak overfor familiene til personell som er på utenlandsoppdrag liten plass i St.prp.nummer 48 2007 – 2008 «Et forsvar til vern om Norges sikkerhet, interesser og verdier».

«Utenlandsoperasjoner kan være en belastning for parforhold. For personell som har deltatt i utenlandsoperasjoner gis det i noen tilfeller tilbud om spesielt tilrettelagte samlivskurs eller samlivsveiledning. Tiltaket har økt i omfang, og skal videreutvikles.»

Samling.

Hæren inviterer familiene til avskjedssamling i forkant, underveis og i etterkant av utenlandsoppdraget.

– Mange uttrykker lettelse når de hører at andre gjør seg samme tanker, og har de samme bekymringene, forteller Huseby.

Hun har selv vært i Afghanistan og formidler opplevelsene gjennom en sivilists øyne.

– På familiesamlingene viser jeg bilder, og forteller hvordan hverdagen i felten er, sier Huseby.

Hun sier mange blir skuffet når mannen kommer hjem, og erfarer at partneren jobber langt mer enn normal arbeidstid.

– En ting er å være alene om å drifte familien når partneren er ute på oppdrag. En annen ting er at arbeidspresset i Forsvaret fortsetter når de kommer hjem. Det er uforsvarlig familiepolitikk, sier Huseby.

Hun har vært gift med en offiser i 16 år. Han er ofte på utenlandsoppdrag.

– Offiserer klager ikke over arbeidssituasjonen. Da gjør ikke partneren det heller, sier Huseby.

Populære samlivskurs.

Monica Huseby arrangerer med jevne mellomrom samlivskurs. I samarbeid med Samlivssenteret på Modum Bad, jobber hun for å forebygge skilsmisser.

– Kursene er veldig populære. Parene drar en helg bort sammen. Fokuset er god kommunikasjon, tale- og lytteteknikk og problemløsning. De lærer også teknikker for å se faresignalene, før de blir til problemer. Men det er ikke et kurs for par som har store problemer, sier Huseby.

Hun mener den økonomiske satsingen på familiepolitikk er for lav.

– Vi skulle gjerne arrangert familiesamlinger utenom internasjonale operasjoner, fordi arbeidsbelastningen i Forsvaret er like stor året rundt. For mange er beordringen en utfordring, fordi de ikke lenger har slekt og venner rundt seg. Familiene trenger å bygge nettverk seg imellom. Jeg kunne tenkt meg en samling borte fra leiren og alt som minner om grønt, tilkjennegir Huseby.

Krever økt satsing.

8. mai møtte Norges Offisersforbund (NOF) på en høring i Forsvarskomiteen om familiepolitikk. Forbundet pekte på det høye fraværet fra hjemmet som et problem.

– Forsvaret må satse på familiepolitikk for å nå de ambisiøse målsettingene, sier Staale I. Reiten, forbundssekretær i NOF.

Han mener Forsvaret må bli en foregangsetat innen familiepolitikk.

– Det er også viktig for å rekruttere personell, framholder Reiten.

NOF mener det må innføres et hjemmelsgrunnlag for Forsvarets familiedirektiv.

– I dag er det et strategidokument. Det gir ikke hjemmel for hva som skal gjennomføres. Det gjør at avdelingene ikke har anledning til å vurdere hvilke tiltak som er nødvendig, sier Reiten.

Familiekoordinatorer.

NOF vil at det skal opprettes faste stillinger som familiekoordinatorer.

– Ofte er det små stillingsbrøker, noen steder ned i fem prosent. I dag er det kun to familiekontakter i Hæren på heltid, og Hæren er best i klassen. Det sier seg selv at familiepolitikken i Forsvaret ikke fungerer, sier Reiten.

Familiedirektivet skal revideres innen nyttår.

– Vi vil blant annet se på muligheter for nettverksbygging, slik at besteforeldre og andre kan reise til beordringsstedet, for å avlaste medflytteren når partneren er på utenlandsoppdrag. Slik det er i dag slutter mange i Forsvaret for å redde familielivet, sier seniorstabsoffiser i Forsvaret, Trond Jørgensen.

Reiten mener at man også må se på den ordinære arbeidsbelastningen, som en del av familiepolitikken.

– Vi får stadig tilbakemelding om offiserer som slutter. Når du jobber to årsverk i året, sier det seg selv at du blir stilt overfor valget mellom jobben og familien, framhever Reiten.

Skilsmisseandel i Forsvaret er på 34 prosent, gjennomsnittet i befolkningen er på 30 prosent.

Skilsmisseandelen øker med utenlandsoppdragene, for personell som har mer enn seks utenlandsoppdrag er skilsmisseprosenten 57 prosent.

Kun to familiekontakter er ansatt på heltid i Hæren. I Forsvaret er det 90 familiekontakter, de fleste er stillingsbrøker ned i 5 prosent.

NOF vil ha en familiekoordinator i hver forsvarsgren, samt i Heimevernet. De vil også øke stillingsbrøkene til familiekoordinatorene i avdelingene til 50 prosent.

Warning
Annonse
Annonse

Skilsmisseandel i Forsvaret er på 34 prosent, gjennomsnittet i befolkningen er på 30 prosent.

Skilsmisseandelen øker med utenlandsoppdragene, for personell som har mer enn seks utenlandsoppdrag er skilsmisseprosenten 57 prosent.

Kun to familiekontakter er ansatt på heltid i Hæren. I Forsvaret er det 90 familiekontakter, de fleste er stillingsbrøker ned i 5 prosent.

NOF vil ha en familiekoordinator i hver forsvarsgren, samt i Heimevernet. De vil også øke stillingsbrøkene til familiekoordinatorene i avdelingene til 50 prosent.