«Hvorfor herjer dere med renholderne?»
Renholdere demonstrerer på Renholdernes dag
May Berg
INNLEGG: Regjeringen sin privatisering av renholderne i Forsvaret er skuffende. Fakta er lagt til side, dokumentasjonen er mangelfull og de fleste av renholderne får ikke kompensasjon for jobben de mister.
Historien om de blå-blå sin privatisering av renholdere i Norge er ikke vakker. I Tromsø ga renholderne et sterkt brev til statsminister Erna Solberg. Noen av dem kunne tape inntil 1,5 millioner kroner i pensjon. De fortalte om uverdige prosesser som ga hodepine og magevondt. I Forsvaret opplever vi samme. Mangel på troverdig forklaring på nytten ved å privatisere og ivaretakelse av ansatte synes å mangle når ideologien skal iverksettes.
I 2011 leverte rådgivingsselskapet Saga Corporate Advisors utredningen «Ansette eller kjøpe tjenesten?» på oppdrag for Forsvarsbygg. En sammenligning av timeprisene viste at prisene eksternt er 15-21 prosent høyere enn for Forsvarsbyggs gjennomsnittspris. Forsvarsbyggs egne ansatte var ikke bare konkurransedyktige på pris, men også på kvalitet. De hadde best kundetilfredshet der de selv står bak renholdet. Regjeringen har vendt det døve øret til hver gang vi har vist til utredningen. På egen nettside denne uka forklarer de privatiseringen med ”Det er et viktig mål for Regjeringen å effektivisere offentlig sektor. Konkurranse er et av flere viktige virkemidler for å bruke samfunnets ressurser effektivt”. Vi har etterlyst dokumentasjon for det, og venter fortsatt.
Forsvarsdepartementet besluttet høsten 2014 å oppheve Forsvarsbyggs monopol på renhold til Forsvaret. Fra 1. mai 2016 er tjenesten privatisert. Nå står kampen om å sikre at alle rengjørerne blir godt behandlet. I månedsvis har de ventet på at forsvarsministeren skulle komme med "kompenserende tiltak". Forrige uke fikk de beskjeden; ansatte over 60 år med 15 års tjeneste blir overført til Forsvaret. Øvrige får ingenting.
Regjeringen kaster trofaste, hardtarbeidende og godt voksne damer på dør og viser ingen forståelse for det økonomiske tapet de har. NTL Forsvaret er spesielt bekymret for ansatte som har fylt 55 år på overføringstidspunktet. De taper muligheten til AFP. Departementet ser ut til å tro at de ansatte uten videre vil følge med oppgavene over til private firmaer, med betydelig dårligere betingelser.
Vi må respektere at velgerne har valgt en regjering som vil privatisere, men kan ikke respektere mangelen på dokumentasjon over nytten og dårlig behandling av arbeidsfolk.
Tom-Rune Klemetsen
Leder, Norsk Tjenestemannslag Forsvaret
Les også:
Flere saker
Les også: