JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ÅPNE DØRER: Er du ambisiøs og villig til å gjøre en innsats, har Norge alt. Det er mye lettere å lykkes her enn mange andre steder. Norge har verken nepotisme eller korrupsjon, mener  Wolasmal.

ÅPNE DØRER: Er du ambisiøs og villig til å gjøre en innsats, har Norge alt. Det er mye lettere å lykkes her enn mange andre steder. Norge har verken nepotisme eller korrupsjon, mener Wolasmal.

Tri Nguyen Dinh

Rastløs verdensborger

I Norge anno 2014 kan vi høre datteren til en afghansk politisk flyktning snakker om frihet, demokrati og om et Norge med mange muligheter. Fra samme scene som kong Harald.04.03.2014
12:00
07.03.2014 13:46

jan.erik.ostlie@lomedia.no

«Kjære alle sammen. På en iskald ettermiddag i februar for akkurat 27 år siden landet en fortvilet familie på Fornebu. En familie som flyktet fra alt de hadde. Hus, venner, hjem og tilhørighet. Det var min familie. Pappa var redaktør og journalist. Han hadde opplevd forfølgelse og tortur.»

Berørte

Slik åpnet Ayesha Wolasmal sin tale foran Eidsvollsbygningen 16. februar, en tale som ble sett og hørt av
9 00 000 nordmenn som fulgte sendingen fra grunnlovsfeiringen på NRK. Og da hun fortsatte med å prise Norge, landet som så varmt tok imot hennes afghanske far, mor og søsken, var få øyne tørre. Hun snakket seg inn i det innerste rom hos det norske folk på en måte som verken Kongen, Dronningen, Stortingspresidenten eller Statsministeren – alle sittende på første benkerad – noensinne vil være i stand til.

– Du så uforskammet sikker ut – var du ikke nervøs?

– På generalprøven ble jeg satt litt ut av en del tekniske detaljer, og ti minutter før jeg skulle på, hadde jeg mest lyst til å trekke meg. Men fordi jeg også skulle fortelle historien om min familie, hadde jeg i tillegg et ansvar overfor dem.

– Og hva syns mor og far om talen?

– Da jeg ringte dem etter at talen var over, klarte de ikke å snakke – de bare gråt. Så jeg har nok gjort inntrykk.

Alt er ikke rosenrødt

Året etter at familien kom til landet ble hun født på Aker sykehus. I dag er hun godt fornøyd med at valget falt på Norge. Norske myndigheter var de eneste som handlet da evakuering fra Pakistan, hvor familien bodde i 1986, måtte skje raskt. Og den store familien – hun har 10 søsken – flyttet inn i to leiligheter ved Schous Plass på Grünerløkka i Oslo – et steinkast fra det flotte Deichmanske bibliotek, avdeling Grünerløkka.

I Eidsvoldstalen snakket Ayesha Wolasmal om hvor viktig den friheten som er nedfelt i den norske Grunnloven er. Men selv om talen var svært rosende, mener heller ikke hun at alt er rosenrødt i Norge. Det fins en del uheldige holdninger, men at rasismekortet dras hver eneste gang, syns hun ikke noe om.

– Vi må skille mellom rasisme og uvitenhet. Fremmedfrykt er ikke det samme som rasisme. At Oslo er en delt by, liker jeg dårlig.

Hun bor ikke lenger på Grünerløkka, men har vokst opp i denne bydelen lenge før den ble det hippeste stedet i byen.

Muligheter, men ikke for alle

Hun forteller at hennes familie slett ikke kom til landet som ressurssvake. Og alle ungene har klart seg bra. I dag spiser hun som det mest naturlige av alt like gjerne lunsj på Majorstua som et hvilket som helst annet sted i Oslo. Hvis hun da ikke er på reise. I et aller annet land i Midtøsten eller Sørøst-Asia. Hun har nylig et langt opphold i Pakistan bak seg. Interessen for hva som skjer i den store verden, virker nesten grenseløs. For det kan det være nyttig å sammenligne ulike verdener.

– For meg har livet vært en klassereise. Er du ambisiøs og villig til å gjøre en innsats, har Norge alt. Det er mye lettere å lykkes her enn mange andre steder. Norge har verken nepotisme eller korrupsjon. Men for all del – selv om dette landet gir muligheter folk i andre land bare kan drømme om, fins det mennesker også i Norge som ikke får de samme mulighetene. Det må vi aldri glemme.

Guttejente

Hun forteller at hun alltid har vært en rastløs sjel. Videregående ble hun så lei at hun hoppet av det siste året. Under ett av sine mange besøk i Afghanistan, så hun en dag en ISAF-kolonne. Da ble tanken født – hvorfor ikke ta førstegangstjeneste i Forsvaret? Det endte med et lengre opphold i indre Troms, et sted som lå langt unna hennes urbane vaner og interesser. Etter førstegangstjenesten fikk hun anledning til å tjenestegjøre i Afghanistan, det som hele tida hadde vært målet. Hun forteller at hun til tross for rastløsheten er ganske flink til å planlegge. Noe går som planlagt, men ikke alt.

– Jeg har alltid hatt en liten gutt i meg. Faren min sier jeg er mer en sønn enn en datter. Forsvaret har bestandig appellert til meg. Og at dette er et utradisjonelt valg av en kvinne, trigget meg også.

Sivil jobb i uniform

Ikke mange nordmenn har vært i Afghanistan under talibanstyre, men Ayesha Wolasmal har, på sommerferie.

– I dag har Kabul og resten av Afghanistan gjennomgått en transformasjon uten like. Under Taliban levde folket i total isolasjon, i dag har den urbane befolkningen atskillig flere muligheter. På landsbygda er mye ved det gamle. Taliban fortsetter å sabotere mye av utviklingen, men de er fortsatt en aktør vi må regne med, sier hun.

Siden hun selv har vært soldat i Afghanistan, mener hun naturlig nok at det internasjonale nærværet – både det militære og sivile – har bidratt til Afghanistans positive utvikling.

– Men det er også mange ting det internasjonale samfunnet ikke har fått til. Hvor har for eksempel alle pengene blitt av? Deler av bidraget har vært preget av lite realisme. Vi hadde kommet langt med tålmodighet. Dessuten må det internasjonale samfunnet forplikte seg om det skal hjelpe Afghanistan. For det fins ikke noe quick fix her.

– Hva syns du om den militære innsatsen?

– Når vi nå diskuterer hva vi har oppnådd, er det viktig å huske på utgangspunktet vårt. De internasjonale styrkene har bidratt til at Afghanistan har en hær. Utfordringen nå er at afghanske soldater frykter situasjonen den dagen de internasjonale soldatene forsvinner. Selv om mye kunne vært gjort annerledes, følte jeg at den jobben vi gjorde hver eneste dag ga mening.

Store kontraster

Begreper som frihet og demokrati er viktig for henne. I dag studerer hun på fulltid på Blindern.

– Jeg prøver å løfte temaer som frihet og demokrati i Norge når jeg minner folk på hvor godt vi har det. Og ikke minst diskuterer jeg med kvinner og menn i Afghanistan hva disse begrepene kan bety. Kontrastene er store, men de hjelper meg samtidig til å forstå begge verdener. Og jeg kan jo alltid reise hjem. Jeg kan også være offer for tidsklemma, men den er ikke det verste som kan skje – for mange mennesker rundt om i verden er hver dag et spørsmål om liv eller død, sier hun.

Kvinnedagen

– Hvilket forhold har du til 8. mars og den internasjonale kvinnedagen?

– Jeg har holdt noen appeller, markerer dagen, men går ikke i tog. Dessuten har jeg ofte vært utenlands på denne dagen. Ett år var jeg i et afghansk kvinnefengsel. Og det er ikke til å underslå at kvinnekampen har en mye lenger vei å gå internasjonalt. Men selv om jeg generelt sett er veldig opptatt av det internasjonale politiske perspektivet, bryr jeg meg om det meste. Likevel er stedet for den optimale 8. mars-talen en liten landsby i et fattig land. For der kan ordene mine gjøre en forskjell.

– Hva skal du bli når du blir stor – hva er drømmejobben?

– Jeg har aldri vært så forvirret som jeg er nå. Det var lettere da jeg var åtte år, da visste jeg hva jeg ville bli.

– Hva da?

– Det vil jeg ikke si, sier Ayesha Wolasmal.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.03.2014
12:00
07.03.2014 13:46Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker