JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rykende uenige om oljegodene

Alle nyter godt av oljepengene, sier oljearbeiderforbundet i Aserbajdsjan. Nei, det gjør vi ikke, sier den alternative oljearbeiderorganisasjonen.
RIKDOM: Oljelukten ligger tungt over kyststripa i Baku – når man kommer bort fra paradegatene i sentrum.

RIKDOM: Oljelukten ligger tungt over kyststripa i Baku – når man kommer bort fra paradegatene i sentrum.

Håvard Sæbø

harald.henmo@lomedia.no

Siden alle avtaler med forbund og organisasjoner ble avlyst i Baku, sendte vi en liste med spørsmål til dem etterpå, både om deres eget arbeid og situasjonen for Aserbajdsjan som helhet. Oljearbeiderforbundet (AzOGWU) og Organisasjonen for beskyttelse av Oljearbeidernes rettigheter (OWRPO) svarte, og de svarte langt og detaljert.

Her er noen utdrag:

Om fagorganisering:

AzOGWU: – Vi har 78 300 medlemmer, som utgjør 98 prosent av de ansatte i olje- og gassindustrien. 60 prosent av disse jobber for det statlige oljeselskapet SOCAR. Alle har tariffavtale, og lønningene går stadig opp. Lønningene i oljeindustrien er 2,2 ganger høyere enn gjennomsnittet i landet, som er 507 dollar måneden. I vår bransje er snittlønnen 1119 dollar.

OWRPO: – Det er ikke frivillig å bli fagorganisert. Når du blir ansatt, blir man automatisk registrert som medlem, og får trukket kontingent enten man vil eller ei. De fagforbundene som fins i Aserbajdsjan, er direkte kontrollert av myndighetene og arbeidsgiverne. Det er til og med arbeidsrettssaker der forbundene opptrer på vegne av arbeidsgiverne i stedet for de ansatte. Alt dette er brudd på arbeidslovgivningen i Aserbajdsjan. Vi ble opprettet i 1996 for å sikre rettighetene til arbeiderne i olje- og gassektoren, og jobbe for at inntektene fra denne skal komme alle til gode, og stå under demokratisk kontroll.

Om oljeinntektene:

AzOGWU: – Mer enn halvparten av pengene i statsbudsjettet kommer fra det statlige oljefondet. Brorparten av oljepengene går til å bygge velferd. (…) Store deler av oljefondet har gått til enorme prosjekter som rørledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan og vannledningen Oguz-Gabala-Baku, studiestipender i utlandet, velferd for internt fordrevne (p.g.a. konflikten med Armenia over Nagorno-Karabakh. red. anm) og annet. Det brukes stadig mer på helse, utdanning, kultur og turisme. Alt dette er definitivt med på å øke velstanden til landets borgere.

OWRPO: – Oljeinntektene blir ikke brukt verken åpent, rettferdig eller effektivt. Folk venter fortsatt på å nyte godt av resultatene av oljeutvinningen. For eksempel så var vannledningen Oguz-Bakala-Baku ferdig i 2010. Men de 4000 landeierne som ble påvirket av utbyggingen har fortsatt ikke fått noen kompensasjon verken for eiendommene eller skader.

Annonse
Annonse