JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kristine Larsen, nesteleder i  LO Tromsø (t.v.) under en tidligere demosntrasjon mot streikebryteri på havna i  Tromsø.

Kristine Larsen, nesteleder i LO Tromsø (t.v.) under en tidligere demosntrasjon mot streikebryteri på havna i Tromsø.

Jan-Erik Østlie

Slaget om Tromsø Havn, kampen mot streikebryteri.
02.06.2014
12:00
02.06.2014 08:49

1930-tallets Norge var preget av harde arbeidskonflikter. Arbeidsgiverne krevde lønnsnedslag og iverksatte en lammende lockout. Stadig mer radikale fagorganiserte kjempet mot både politi og streikebrytere. 8. juni 1931 kom det til et blodig klimaks ved Menstad i Telemark. Det hadde vært en het vår ved Menstad utenfor Skien; en av Hydros viktigste utskipningshavner. De organiserte arbeiderne var enten i streik eller utestengt, og var blitt erstattet av kontraktsarbeidere. Bryggearbeiderne var rasende. De rev ned gjerdene rundt Hydros anlegg og stormet området. Streikebrytere ble dratt fram fra skjulestedene og møtt med skjellsord og spytt¬klyser.

Politiet ble satt inn for å beskytte streikebryterne. Men den lokale ordensmakten ble beskyldt for å være for unnfallende. I stedet sendte man bud på politimenn fra Oslo. Disse karene følte ingen solidaritet med arbeiderne på Menstad. Til å lede seg hadde de politifullmektig Annar Thinn fra Østfold. Han hadde allerede knust andre streiker. Arbeiderne ved Menstad kunne ikke vente noen nåde.

Den 8. juni 1931 kom det endelige oppgjøret.

Året er 2014.

14 havnearbeidere i Tromsø har vært i streik i 7 måneder. En konflikt som har blitt langvarig for de det gjelder. Det handler om 14 havnearbeidere i byen. Det handler om jobbene deres, inntekt og muligheten til å kunne forsørge seg selv. Det handler om en 100 år gammel avtale som gir dem retten til dette arbeidet. Gutta i Tromsø Losse og Lastearbeiderforening skal også kunne utføre dette arbeidet i fremtiden.

En ting kan jeg skrive under på og det er at i løpet av disse 7 månedene har jeg opplevd kameratskap, kampvilje og en glød i fagbevegelsen jeg ikke har sett på mange år. At noen av oss har blitt angrepet på det groveste av arbeidsgiver, NHO, havnesjefen, politikere og politi har bare fått samholdet til å vokse. Et samhold som det ikke finnes maken til. Solidariteten i fagbevegelsen i Norge er så absolutt tilstede. Over 3000 er med på å støtte havnearbeidernes kamp i dette landet.

Jeg kom tidlig i kontakt med de streikende i Tromsø, i dag er jeg veldig glad for det. Jeg har fått følge dem gjennom disse månedene i kampen for sin egen arbeidsplass. Jeg er stum av beundring over disse arbeidsfolkene som har slik en stor kjærlighet til yrket sitt. De er virkelig stolte av jobben sin.

Vi har aksjonert flere ganger i Tromsø. Grunnen til disse aksjonene er at jobben til havnearbeiderne blir utført av det vi i fagbevegelsen kaller for streikebrytere. Dette kan vi bare ikke stå å se på hender i 2014. Dette er gufs fra en fortid de fleste av oss trodde vi var kvitt i Norge. Vi har denne våren blitt truet fra flere hold. Klart arbeidsgiver og NHO setter alle kluter til for å stoppe oss. Vi er plagsomme fordi vi står opp for faglige rettigheter, lønns- og arbeidsvilkår og det ryddige organiserte arbeidsliv. Vi lar oss ikke true til stillhet av noen.

Til retten i stillhet

Nord Lines og NHO forsøkte jo nettopp på dette med å få midlertidig forføyning – forbud mot blokade av gods til og fra Nord Lines. Det som er interessant er at retten ikke tar stilling til at det ikke er rettskraftig avgjort om de gjennomførte og varslede blokadene er ulovlig. Retten velger allikevel å avgi kjennelse den 22.05.2014 uten at noen av oss får vite om det eller har mulighet til å kunne uttale oss i tingretten. Det er skremmende at rettsvesenet i Norge kan gjøre det på en slik måte. I tillegg har de plukket oss ut fordi vi har trykket på deltakelse på et arrangement på Facebook.

Vi valgte allikevel å gjennomføre de varslede aksjonene i Tromsø. Det viste seg jo at noen hadde forberedt seg godt til vi skulle komme. Politiet hadde tydeligvis foretatt en budsjettregulering (de kunne jo ikke være ute 1. og 17. mai), Nord Lines har kjøpt mere gjerder. Fagbevegelsen var klar til å vise muskler. Aksjonene var vellykkede denne gangen også. Havnearbeiderne med venner er tydelige. Streikebryteri kommer vi aldri til å finne oss i.

Aksjonen natt til 31. mai

Natt til 31.mai var det ny aksjon på kaia i Tromsø. Målet for aksjonen var enda en gang å hindre streikebryterne å losse/laste gods på hurtigruta. Like før midnatt gikk ca. 20 personer inn på kaia i Tromsø. Det gikk ikke lang tid før det ble reaksjoner.

Nord Lines ringte politiet i byen. Like etterpå kom 3 biler og 7 betjenter. At politiet stiller som part i en arbeidskonflikt er uvanlig, men ikke første gang i Norges historie. Politi kommer for å beskytte arbeidsgiver og kapital. Hva med arbeidsfolk? Fortjener ikke de beskyttelse mot arbeidsgivere? Dette er visst ikke noe politimesteren i Tromsø bryr seg særlig om. At konflikten er lovlig er visst heller ikke særlig viktig. Det som var viktig denne natten var at den godeste politimester Sæverud fikk formidle hva han hadde bestemt. I følge innsatsleder på stedet hadde politimesteren nemlig bestemt at dersom vi ikke fjernet oss, ble det tatt personalia, og de som sto igjen ble anmeldt. Undertegnede var da så freidig å spørre om hvilken hjemmel politimesteren hadde til dette? Det kunne ingen svare på. Da ba jeg dem om å hente politimesteren. Nei, fikk jeg til svar, han er jo ikke på jobb.

Hvordan kan han da bestemme dette? Jeg bare lurer.

Jeg gikk IKKE. Det står jeg for, alltid.

Anmeldt og innelåst

Ikke nok med at jeg skulle bli anmeldt denne kvelden, jeg skulle også bli innelåst av arbeidsgiver. Jeg reagerer sterkt på uttalelsene til Viseadministrerende direktør i Nord Lines Toralf Eikrheim i media rundt dette: At de ikke visste at vi var der samt at vi ikke tok kontakt når vi skulle ut. Streikebryterne og distriktssjef visste utmerket godt at vi var på kaia. De både filmet og tok bilder av oss. Reinspikka løgn er det de serverer i media.

Vi har også film som viser at de gikk inn i lokalene sine for å slippe å snakke med oss. Hadde vi forsøkt å komme oss inn for å snakke med de hadde de sikkert ringt politiet en gang til, og hadde vi flyttet portene hadde de anmeldt oss for hærverk.

Vi ringte politiet for å be om hjelp. Man skulle tro at de ikke bare kunne beskytte arbeidsgiver. Hvor feil skulle man ikke ta.

Svaret fra politiet var følgende: at dere er innelåst er ikke noe vi kan bry oss med eller har ressurser til å håndtere. Neida, dere har sikkert ikke ressurser når folk som står opp for faglige rettigheter ringer. Vi var jo anmeldt av dere 30 minutter tidligere. Da hadde dere 3 biler og 7 stk på kaia.

Frihetsberøvelse av Nord Lines og tjenesteforsømmelse av politiet kaller jeg slikt.

Slik står saken nå.

Derfor sammenligner jeg Tromsø med Menstad. Politi som settes inn for å beskytte streikebrytere.

Jeg trodde virkelig vi var kommet lengre i dette landet.

Kristine Lasen

Nesteleder i LO Tromsø

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.06.2014
12:00
02.06.2014 08:49Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år. – Jeg har 2000 kroner igjen å leve for

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Håvard Sæbø

Klubbleder Lars Olav saksøker matgiganten Tine: – Oppfølginga gjorde meg syk

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder: På tirsdag får de svar

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten