JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ti ting du bør vite om tjenestemannsloven

LO er på vakt når Sanner vil modernisere Lov om statens tjenestemenn. Her er 10 fakta om den 32 år gamle tjenestemannsloven.
Tidligere LO-advokat Ingeborg Moen Borgerud leder det regjeringsutnevnte utvalget som skal foreslå endringer i tjenestemannsloven (arkivfoto)

Tidligere LO-advokat Ingeborg Moen Borgerud leder det regjeringsutnevnte utvalget som skal foreslå endringer i tjenestemannsloven (arkivfoto)

Sissel M. Rasmussen

katharina@lomedia.no

Les også: Nå skal Tjenestemannsloven vurderes

1. Hele staten

Tjenestemannsloven gjelder for ansatte i staten.

2. Ved ansettelse

Tjenestemannsloven sørger for at ansatterepresentanter er med på å plukke ut intervjuekandidater, deltar på intervjuene og velger hvem som skal få jobben.

3. Offentlig utlysning

Tjenestemannsloven sikrer at alle stillinger kunngjøres offentlig.

4. Sterkt stillingsvern

Mange blander embetsmenn og tjenestemenn. Embetsmenn, som er toppledelsen i departementene og direktørene i en rekke direktorat, har et sterkt stillingsvern. De skal være politisk nøytrale, er utnevnt av kongen i statsråd og må søke om å fratre stillingen. En statsråd kan ikke gi en embetsmann sparken.

5. Får sparken

Tjenestemenn er vanlige byråkratene og har ikke det samme sterke stillingsvernet. Tjenestemenn, med mer enn to års sammenhengende tjenestetid, kan kun sies opp når stillingen inndras eller arbeidet faller bort og dersom de viser grov uforstand i tjenesten og grovt har krenket sine tjenesteplikter.

6. Midlertidighet

Tjenestemannsloven åpner for flere midlertidige ansatte enn arbeidsmiljøloven. Fast ansettelse er hovedregelen, men pesrsoner kan også ansettes midlertidig dersom en er vikar for en annen og ansatt på prosjekt i et «begrenset tidsrom eller for å utføre et bestemt oppdrag» (§ 3).

7. Ventelønn

Når statsansatte blir overflødige og mister jobben uten egen skyld, kan de få ventelønn som er en form for dagpenger, men vilkårene er ikke de samme. Hvis de er kvalifiserte, har de fortrinnsrett på andre stillinger i staten. Veldig få får ventelønn.

8. Omstillinger

I følge tjenestemannsloven har statsansatte plikt til å overta en annen stilling og må flytte dersom den nye stillingen krever det. Det gjør omstillinger i staten enklere.

9. Forslått endret i 2005

Dagens tjenestemannslov dateres 4. mars 1983. Bondevik II-regjeringen vedtok å oppheve tjenestemannsloven i 2005, men vedtaket ble omgjort av den første Stoltenberg-regjeringen.

10. Rapport til høsten

Regjeringen vil modernisere tjenestemannsloven. Advokat Ingeborg Moen Borgerud skal lede utvalget som vil legge fram en rapport 1. november 2015.

Kilder: Tjenestemannsloven, Arbeidsmiljøloven og Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen.

Annonse

Flere saker

Annonse