Skreimølje – salighet, lykkerus og mareritt
Verdien av ressursene i havet har aldri vært større. Oljen henter vi fra havbunnen, og mellom oljen og overflata svømmer fisken.
Her nord er det møljetid. O salighet. I gryta trekker skrei så hvit og spretten i kjøttet at den knaser mellom tennene. Levra svømmer i sitt eget omega-3 fett av flerumettede fettsyrer, og med salt og pepper smelter den på tunga mens du langsomt setter gaffelen i ei rogn så rød og sprø og lekker at du kan tåres.
Men vi spiser ikke mye av dette her til lands. Mesteparten av denne fantastiske maten henges på gjel til tørk, og enorme mengder saltes før den tørkes og blir til klippfisk. Nede i Europa venter italienere på stokkfisken – tørrfisk, helst fra Røst, mens portugiserne får høy puls og blir svømmende i blikket av klippfisk – bachalao. 70 prosent av all torsken vi fanger nå i disse jubelmånedene fra januar til april ender i Portugal.
Det sies at torsken, i det den siger ned fra iskanten oppe i Barentshavet og inn på grunna ved norskekysten, har ei velsigna virkning på hormonene. Men sammenligner vi folketallet her på berget med andre land, skjønner jeg dem som reiser tvil om påstanden.
I år skal vi fange mer torsk enn noensinne. En million tonn skal vi dele med russere og fiskere fra andre land i Europa. Det er tallstørrelser vi ellers bare ser hos Statens pensjonsfond utland, og verdien av fisken er det bare oljenæringa som overgår. Nesten halvparten – 450 000 tonn – er forbeholdt norske trålere, snurrevadskøyter, garnbåter, linefiskere og juksakailla.
Så skulle vi tro at alt var fryd og gammen? Ikke i det hele tatt. Skreien har jo også skapt et eget språk. Like saftig som kjøttet. Like skarpt som linekrokene den aller beste fisken fanges med, og like mangslungent og uforutsigbart som vær og natur. I dette språket finnes det knapt et eneste positivt uttrykk. Derfor heter det også langs kaiene i Nord-Norge at fravær av grov kjeft kan regnes som rein ros.
I disse dager finnes det absolutt intet fravær av grov kjeft. En dag styreleder Robert Hansen i Råfisklaget hadde vært en tur i veret som det heter på Skjervøy, fikk han så hard medfart at han kom hjem nesten uten pels på skinnlua. Siden han allerede er ganske tynn i hyssingen, skjønte ikke kjerringa at han hadde hatt lua på seg før han slengte den fra seg på kjøkkenbordet.
Det handler om pris. Aldri har vi hatt så mye fisk å pøse ut i markedene, og det er mange tiår siden prisen var så lav, betalt til fisker. Derfor har mange nå krevd styrelederens hode på fiskefatet.
Det er et reaksjonsmønster som går mye over 1000 år bakover i tida. Da levde det i Svitjod, Svea-folkets land, en stor og mektig konge som het Domalde. Han skal ha vært en av forfedrene til Harald Hårfagre. Uår på uår opplevde folk under Domalde. De ofret okser, de blotet til og med et par ubetydelige småbønder, men like ille var det. Da samlet storbøndene seg. Drepte Domalde og satte kniven i halspulsåra hans så blodet sprutet utover kornåkrene. Sant skal sies: Ifølge Snorre ble det bare velstand under sønnen Domar som overtok kongemakten.
Nå er det uår i Europa – økonomisk uår. En tredjedel av portugiserne har mistet jobben. Gamlingene har fått redusert pensjonene sine, og ungdommene har svarte utsikter til alt annet enn lediggang. Hva er da mer naturlig enn å blote styrelederen i Norges Råfisklag? Han har jo faktisk ansvaret for å ha fastsatt den historisk lave prisen?
Men det gjenstår å se om den økonomiske krisa i Europa lar seg løse på dette viset.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 1/2013)
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie