JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet FN-veteran

FN-veteraner som har fått psykiske belastningsskader skal nå få erstatning. Det foreslår Regjeringen. FN-veteranen Anders Grindaker er likevel skuffet. Han ser for seg et A- og B-lag.

anne.grete@lomedia.no

FN-veteranene har kjempet en hard kamp i lang tid for å få gehør for at soldater som har fått psykiske belastningsskader skal få erstatning.

A- og B-lag

Anders Grindaker er likevel ikke fornøyd. Han mener kompensasjonsordningen Regjeringen foreslår å gi soldater som har fått psykiske belastningsskader før 2010, er et hån.

– Jeg konstaterer at soldater som tjenestegjør i Afghanistan i dag ikke er verdt mer enn 2,4 millioner kroner. Mens soldater som tjenestegjør etter januar 2010 er verdt opp til det dobbelte, framholder han.

Grindaker synes det er svært skuffende at FN-veteranene blir verdsatt så lavt.

– Statsråden snakker så varmt om å ta vare på veteranene og hedre dem. Mens det i realiteten blir innført en ordning med et A- og B-lag. B-laget er dem som har tjenestegjort før 2010. De får en mye dårligere erstatningsordning, utdyper han.

Grindaker tror ikke Forsvarsdepartementet har hatt som mål å forskjellsbehandle. Her har flere departementer vært inne i bildet.

– Jeg tror det har vært ren pruting på beløpsstørrelsen, sier han ampert.

Forskjellsbehandling

Regjeringen fremmet fredag forslag om endringer i forsvarspersonelloven. Det betyr at også veteraner som har pådratt seg psykiske belastningsskader vil få erstatning.

For psykiske belastningsskader som er pådratt fra 1978 og frem til den foreslåtte bestemmelsen trer i kraft 1. januar 2010, foreslås det innført en særskilt kompensasjonsordning.

Denne ordningen setter et tak på maks 2,45 millioner kroner (34 G), og foreslås gradert etter skadelidtes varige uførhet.

Regjeringen viser til en protokoll fra 2000 når det gjelder erstatning for dem som er i internasjonal tjeneste etter 2010. Her er taket på erstatningen satt til maks 65 G. Det vil si det dobbelte av hva tidligere soldater med belastningsskader vil få.

Krever likhet

Sekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Guro Vadstein, har jobbet med denne saken i to år. Også hun er skuffet over Regjeringen.

– Vi har krevd fra dag én at alle skal få lik kompensasjon. At det har tatt så mange år før loven kommer på plass, skal ikke gå utover dem som tidligere var ute i internasjonale operasjoner, sier hun.

Vadstein sier at NTL fortsatt vil stå på for å få til en bedre kompensasjonsordning for veteranene.

– Vi vil ta saken opp med stortingspolitikerne, lover hun.

Vadstein sier at lovforslaget vil bli vedtatt før sommeren. Deretter vil det bli utarbeidet to ulike forskrifter til høsten.

– Vi vil være med å påvirke forskriftene. Vi må sikre alle en best mulig, og lik ordning, framholder hun.

Anerkjennelse

Regjeringen skriver i lovframlegget at en styrking av rettighetene til denne gruppen vil bidra til å gi rettmessig anerkjennelse.

– Dette betyr en rettmessig anerkjennelse for den viktige jobben norske kvinner og menn gjør, og har gjort, i tjeneste for internasjonal fred og sikkerhet. Og samtidig skape den nødvendige forutsigbarheten og tryggheten for dette personellet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsdepartementet foreslår også å endre formålsbestemmelsen i forsvarspersonelloven for å tydeliggjøre Forsvarets ansvar for veteraner før, under og etter endt tjeneste i internasjonale operasjoner.

Deriblant å lovfeste rett til psykiatrisk og psykologisk oppfølging fra Forsvaret i ett år etter endt tjeneste.

Annonse
Annonse