JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-forening feirer 60 år:

Slik feiret NTL NTNU 60-årsjubileet: Henter motivasjon fra verdens lengste hesteløp

Foreningen så dagens lys i kjemiblokken på Gløshaugen i Trondheim for 60 år siden. NTL NTNU feiret jubileet med motivasjonsseminar om hesteløp i Mongolia og fest.
JUBILEUM: NTL NTNU feiret 60-årsjubileum i mars, og hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad fikk besøk av forbundsleder Kjersti Barsok.

JUBILEUM: NTL NTNU feiret 60-årsjubileum i mars, og hovedtillitsvalgt Sturla Søpstad fikk besøk av forbundsleder Kjersti Barsok.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

NTLs forbundsleder Kjersti Barsok, som var en av innlederne, åpnet jubileumsseminaret med en speedhistorietime der hun minnet medlemmene om LO og NTLs stolte historie.

LO-forbundet ble skapt ovenfra og var ikke et resultat av en organisering på grunnplanet og en gradvis oppbygging av større enheter.

Det eksisterte en rekke foreninger og forbund utenfor LO på den tiden som organiserte statsansatte. En av de var STAFO, som i 1936 hadde over 9000 medlemmer.

I 1965 hadde NTL nærmere 20.000 medlemmer og ble etter hvert det største forbundet innenfor Statstjenestemannskartellet. Forbundet sto etter hvert sterkt i ligningsetaten, trygdeetaten og Forsvaret, men sto svakt ved forskningsinstitusjonene.

Framtidstro

Selv om de var få, så hadde pionerene som dannet NTL en sterk fremtidstro. Det har også dagens NTL-leder. I dag har LO-forbundet 50.000 medlemmer, men Barsok vil gjerne rekruttere flere.

– Ved å lage politikk for fremtiden og rekruttere flere unge, skal vi sammen klare det, sa hun på jubileumsseminaret.

Hun minnet om at ved inngangen til 1995 hadde NTL 105 overenskomster med ulike arbeidsgivere.

– Vi er en partipolitisk uavhengig men vi er tydelig politisk organisasjon, sa hun og minnet forsamlingen om at NTL hele tiden har jobbet for gode fellesløsninger som er demokratisk styrte og motsetter seg fristilling og markedsstyring.

Barsok minnet om at politikken ført av dagens regjering har ført til omstilling, sentralisering, utflytting, fusjoner, sammenslåinger og nedbemanninger som har rammet arbeidstakere hardt.

– Vær stolte, og sammen skal vi kjempe for et samfunn der individualisme og profittjag ikke fortrenger fellesskapsløsninger og solidaritet, sa hun til stor applaus fra salen.

Hun trakk også frem det bra arbeidet NTL Ung gjør for å rekruttere folk ved universitet og høgskoler.

Samtidig roste hun dagens tilltisvalgte i NTL NTNU for å ha spilt en aktiv rolle og fått gjennomslag for mange viktige politiske saker.

NTL NTNU ser dagens lys i 1960

23 medlemmer var tilstede under stiftelsesmøte for foreningen 15. januar 1960 klokken 19.00 i Kjemiblokk V på Gløshaugen. Da hadde allerede kampen om å fagorganisere statstjenestemennene pågått siden slutten av 50-tallet, og på Gløshaugen det var på den tiden kun STAFO som var alternativ for fagorganisering.

Ifølge dagens leder Sturla Søpstad skulle opprettelsen av NTL ved Gløshaugen for 60 år siden gi folk et alternativ til STAFO og være et LO-alternativ for fagorganisering. Han forteller det en spesiell tid da foreningen ble etablert.

– På denne tiden ble vaktmestre og annet driftspersonell ikke regnet med som likeverdige med andre stillingsgrupper. Det fortelles fra den tiden at vaktmestre som møtte professoren i korridoren, raskt stilte seg ved veggen, kikket ned og ventet til professoren hadde passert, sier han.

Søpstad sa at noen av de første sakene som foreningen jobbet med disse i disse årene var spørsmål om lengden av nattarbeid og fjerning av delte dagsverk.

Motiverende hesteløp i Mongolia

For å motivere forsamlingen til å sette seg store mål var hestebonde og entreprenør Cathrine Fodstad fra Tynset invitert til å fortelle om sin forberedelse og gjennomføring av Mongolia Derby, verdens tøffeste og lengste hesteløp, i Djengis Khans klassiske postrute i Mongolia i 2015.

– Alle hesteløp er risikosport og når man vet at rundt halvparten ikke kommer i mål og mange brekker nakken, så da jeg meldte meg på dette eventyret i Mongolia visste jeg hvor stor denne utfordringen var. Når man skal sette seg slike mål er det viktigste at man har en heiagjeng som har tro på deg. Min mann og barn heiet på meg og hadde tro på at jeg skulle klare 1000 km til hest, fortalte hun.

Fodstad fortalte hvordan hun selv jobbet med forberedelsen og gjennomføringen med bilder og videoer som gjorde inntrykk på forsamlingen.

Hennes oppfordring til NTL-medlemmer som ønsker å sette seg store mål var:

Ikke vent på motivasjon, sett smarte mål, fortell andre om det og ikke tenk positivt, men se for deg alt som kan gå galt, del inn i etapper, kom deg ut av komfortsonen og at det som virker vanskelig i starten blir lettere med trening.

Hun utfordret forsamlingen til å sette seg «SMARTE» mål og utfordre seg selv. Her er hennes råd for de som ønsker å sette seg mål:

• Spesifikt (sett dine egne mål, vær presis)

• Målbart (hvordan jeg vet om målet er nådd)

• Ambisiøst og attraktivt

• Realistisk(fordeler og ulemper)

• Tidsbestemt (sett en tidsfrist)

• Evalueringsbart (evaluer underveis)

MOTIVATOR: På jubileumskonferansen fortalte hestebonde Cathrine Fodstad om hvordan hun gjennomførte verdens lengste hesteløp i Mongolia.

MOTIVATOR: På jubileumskonferansen fortalte hestebonde Cathrine Fodstad om hvordan hun gjennomførte verdens lengste hesteløp i Mongolia.

Nina Hanssen

Selv om det var tøffe tak, så gikk utfordringen bra med Fodstad. Etter 10 dager klarte hun som første nordmann å gjennomføre Mongolia Derby på hest.

– Jeg lærte at ved å samarbeide og lytte til hestene så gikk alt mye bedre. Hestene likte ikke å bli kontrollert og detaljstyrt. Det er vel litt som dere statsansatte. Heller ikke dere liker å bli detaljstyrt, sa hun og sa at Kjersti Barsok vekket henne og motiverte henne til å jobbe for en større sak enn seg selv.

– Det er en viktig jobb dere som fagforening gjør for å jobbe for at folk skal ha gode lønns og arbeidsvilkår slik at ikke haigapet blir større, sa hun.

Gjør en transformasjonsreise

Selv reiser rytteren nå rundt og deler sin unike erfaring med hestene og villmarken i Mongolia med hesteeiere, ryttere og andre og motiverer folk til å sette egne mål.

– Jeg tenker at man må følge sin drøm og gjøre noe som er større en seg selv. Sett deg selv et mål og gjennomfør en transformasjonreise. Det er tøfft men absolutt verd det, sa hun.

Den siste foredragsholderen før festmiddagen på jubileet var Oddvar Vignes, kjent fra utallige medieoppslag, som snakket åpent om sitt liv og sitt selvmordsforsøk.

Vignes rørte alle med sin historie med bilder om hva som foregikk i hans hode i en vanskelig periode i livet med store økonomiske problemer og tungsinn. Etter at han sto åpent fram i mediene ble han med og laget den første handlingsplan mot selvmord. Vignes sitt hovedbudskap var å vise hva som foregår i hodet på en person som sliter og at det er viktig å bry seg om medmennesker.

Annonse
Annonse