JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik reagerer de på skattelettelsen

Både opposisjonen og deler av næringen tar godt imot regjeringens forslag om å redusere avskrivningene til oljeindustrien med 3 milliarder kroner og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.



05.05.2013
13:08
16.12.2013 22:43

Norsk fastlandsindustri får tilsvarende i skattelettelser.

Samlet anslås regjeringens forslag å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.

Endringen fører til at oljeselskapene må bære en større del av kostnadene ved investeringene selv.

Redusert skatt for bedrifter

Skattesatsen for norske bedrifter reduseres fra 28 prosent til 27 prosent og regjeringen opplyser samtidig at dette er et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen.

– Les også: Ville ramme oljenæringen hardere

Bedriftenes mulighet til avskrivninger ved investeringer i maskiner og lignende økes fra dagens 20 prosent til 30 prosent, noe som betyr at de vil betale lavere skatt sammenlignet med i dag. Den økonomiske fordelen er beregnet til omtrent 400 millioner kroner årlig.

Regjeringen ønsker også å styrke SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner. SkatteFUNN er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling. Bedriftene vil ha krav på fradraget forutsatt at vilkårene er oppfylt og prosjektet godkjent av Norges forskningsråd.

Mer skatt på sekundærboliger

Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi. Økt verdivurdering av sekundærboliger vil ifølge regjeringen dempe prisutviklingen i boligmarkedet og gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner.

Norsk olje og gass mener innstrammingebe vil føre til svekket konkurransekraft på norsk sokkel.

– Stabilitet og forutsigbarhet har vært bærende for konkurransekraften på norsk sokkel. De foreslåtte endringene fra regjeringen vil svekke denne konkurransekraften, sier Erling Kvadsheim, næringspolitisk direktør i Norsk olje og gass, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter.

Kvadsheim er ikke fornøyd med at regjeringen vil sette ned satsen i friinntekten i petroleumsskatten fra 7,5 prosent til 5,5 prosent. Den samlede friinntekten reduseres dermed fra 30 prosent til 22 prosent.

– I norsk petroleumspolitikk har det vært et ønske om mangfold på norsk sokkel. De foreslåtte endringene er et steg i feil retning for å stimulere til ytterligere mangfold og økte investeringer blant annet til tiltak for økt utvinning fra norsk sokkel, sier Kvadsheim.

NHO kritisk

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO er kritisk til brå endringer i oljenæringens forutsetninger, men samtidig positiv til økt satsing på Fastlands-Norge.

– Forutsigbarhet er viktig for bedriftene, og en slik brå endring som regjeringen nå varsler er uheldig. Samtidig er jeg positiv til at fastlandsbedriftene gis økt konkurransekraft. Norske eksportbedrifter går ikke så bra som mange tror, sier Skogen Lund til NTB.

Norsk Industri positiv

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier Norge har for store forskjeller i skattleggingen sammenlignet med våre naboland og han er positiv til regjeringens forslag om skatteendringer.

Norsk Industri har i en konjunkturrapport dokumentert at Norge er i utakt med andre nordiske land på skatteområdet. Selskapsskatten i konkurrerende land er satt ned, og avskrivningssatsen for maskiner i industrien er lavere enn i Norge.

- Regjeringens forslag går i riktig retning, men vi må legge til rette for investering og vi må ha en permanent avskrivningssats på 30 prosent. Det er bra at regjeringen innfører 30 prosent første året, men i forslaget er satsen fortsatt 20 prosent fra år to, sier Sunde.

Norsk Industri mener utfordringene for fastlandsøkonomien er intensivert teknologiutvikling og automatisering.

- Regjeringens varslede skatteendringer går i riktig retning, og økt satsing på SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner gir positive svar på en del av de tunge utfordringene norsk industri står overfor, sier Sund.

Frp, Høyre og Venstre positive

Høyre-leder Erna Solberg synes det er utmerket at Ap setter Høyre-politikk ut i livet. Hun mener flere av grepene som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lanserte søndag, for lengst har vært foreslått av Høyre. Og hun oppmuntrer ham til å holde fast på tanken om at skattelettelser er bra.

- Så for all del, vi skal definitivt ikke surmule når regjeringen foreslår Høyre-tiltak. Selv om det tydeligvis var nødvendig å legge dette fram på en pressekonferanse midt under avslutningen av vårt landsmøte, sier Solberg.

Hun viser til at det å senke selskapsskatten bare er ett element i skatteregimet, og at Høyre er minst like opptatt av å få gjort noe med formuesskatten.

- Men det er utvilsomt interessant at regjeringen nå gjør noe for å motvirke todelingen i norsk næringsliv. Noe nytt er likevel ikke dette. Vi foreslo senest i vårt alternative statsbudsjett før jul å gjøre noe for den delen av industrien som sliter. Aldri før har jeg så sterkt fått bekreftet at det er vi som har de nye ideene, som da Stoltenberg holdt sin pressekonferanse, sier Solberg.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier det er bra regjeringen bedrer rammebetingelsene for norsk næringsliv og at de nå velger Frp-inspirerte løsninger.

- Dette var en hyggelig forsmak på regjeringsskiftet. De rødgrønne fremmer nå forslag som de tidligere har stemt imot når Frp har kommet med lignende forslag i Stortinget. For kun kort tid siden advarte de rødgrønne mot endrede avskrivningsregler. Nå er det plutselig et bra grep, sier Solvik-Olsen.

Venstres nestleder Terje Breivik sier det er bra at regjeringen tar todelingen i økonomien på alvor og vil gjøre Norge mindre oljeavhengig. Venstre er imidlertid kritisk til at regjeringens tiltak ikke iverksettes umiddelbart.

- Tre av fire tiltak som regjeringen fremmet søndag har Venstre foreslått tidligere, senest i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2013, sier Breivik.

Gjør for lite, sier KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide sier regjeringens skattelettelser er gledelige, men mener at også den særnorske formuesskatten må fjernes og at satsingen på SkatteFUNN må økes ytterligere.

Hareide sier fastlandsbedriftene sliter med fallende etterspørsel ute og økende kostnader her hjemme.

- Veksten i Fastlands-Norge har vært lik null de siste fem årene. I tillegg til å redusere den høye norske selskapsskatten, bør vi fjerne den særnorske formuesskatten på arbeidende kapital. En skatt som hemmer investeringer i alt fra maskiner til traktorer og fiskebåter, sier Hareide.

(ANB-NTB)

05.05.2013
13:08
16.12.2013 22:43



Mest lest

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer

Brian Cliff Olguin

Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)

Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner

Anita Arntzen

Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Tormod Ytrehus

Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.

VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.

Jan-Erik Østlie

Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.

Herman Bjørnson Hagen

Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke