Slik reagerer de på skattelettelsen
Både opposisjonen og deler av næringen tar godt imot regjeringens forslag om å redusere avskrivningene til oljeindustrien med 3 milliarder kroner og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.
Norsk fastlandsindustri får tilsvarende i skattelettelser.
Samlet anslås regjeringens forslag å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.
Endringen fører til at oljeselskapene må bære en større del av kostnadene ved investeringene selv.
Redusert skatt for bedrifter
Skattesatsen for norske bedrifter reduseres fra 28 prosent til 27 prosent og regjeringen opplyser samtidig at dette er et første skritt i en større omlegging av bedriftsbeskatningen.
– Les også: Ville ramme oljenæringen hardere
Bedriftenes mulighet til avskrivninger ved investeringer i maskiner og lignende økes fra dagens 20 prosent til 30 prosent, noe som betyr at de vil betale lavere skatt sammenlignet med i dag. Den økonomiske fordelen er beregnet til omtrent 400 millioner kroner årlig.
Regjeringen ønsker også å styrke SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner. SkatteFUNN er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling. Bedriftene vil ha krav på fradraget forutsatt at vilkårene er oppfylt og prosjektet godkjent av Norges forskningsråd.
Mer skatt på sekundærboliger
Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi. Økt verdivurdering av sekundærboliger vil ifølge regjeringen dempe prisutviklingen i boligmarkedet og gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner.
Norsk olje og gass mener innstrammingebe vil føre til svekket konkurransekraft på norsk sokkel.
– Stabilitet og forutsigbarhet har vært bærende for konkurransekraften på norsk sokkel. De foreslåtte endringene fra regjeringen vil svekke denne konkurransekraften, sier Erling Kvadsheim, næringspolitisk direktør i Norsk olje og gass, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter.
Kvadsheim er ikke fornøyd med at regjeringen vil sette ned satsen i friinntekten i petroleumsskatten fra 7,5 prosent til 5,5 prosent. Den samlede friinntekten reduseres dermed fra 30 prosent til 22 prosent.
– I norsk petroleumspolitikk har det vært et ønske om mangfold på norsk sokkel. De foreslåtte endringene er et steg i feil retning for å stimulere til ytterligere mangfold og økte investeringer blant annet til tiltak for økt utvinning fra norsk sokkel, sier Kvadsheim.
NHO kritisk
Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO er kritisk til brå endringer i oljenæringens forutsetninger, men samtidig positiv til økt satsing på Fastlands-Norge.
– Forutsigbarhet er viktig for bedriftene, og en slik brå endring som regjeringen nå varsler er uheldig. Samtidig er jeg positiv til at fastlandsbedriftene gis økt konkurransekraft. Norske eksportbedrifter går ikke så bra som mange tror, sier Skogen Lund til NTB.
Norsk Industri positiv
Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier Norge har for store forskjeller i skattleggingen sammenlignet med våre naboland og han er positiv til regjeringens forslag om skatteendringer.
Norsk Industri har i en konjunkturrapport dokumentert at Norge er i utakt med andre nordiske land på skatteområdet. Selskapsskatten i konkurrerende land er satt ned, og avskrivningssatsen for maskiner i industrien er lavere enn i Norge.
- Regjeringens forslag går i riktig retning, men vi må legge til rette for investering og vi må ha en permanent avskrivningssats på 30 prosent. Det er bra at regjeringen innfører 30 prosent første året, men i forslaget er satsen fortsatt 20 prosent fra år to, sier Sunde.
Norsk Industri mener utfordringene for fastlandsøkonomien er intensivert teknologiutvikling og automatisering.
- Regjeringens varslede skatteendringer går i riktig retning, og økt satsing på SkatteFUNN-ordningen med 100 millioner kroner gir positive svar på en del av de tunge utfordringene norsk industri står overfor, sier Sund.
Frp, Høyre og Venstre positive
Høyre-leder Erna Solberg synes det er utmerket at Ap setter Høyre-politikk ut i livet. Hun mener flere av grepene som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lanserte søndag, for lengst har vært foreslått av Høyre. Og hun oppmuntrer ham til å holde fast på tanken om at skattelettelser er bra.
- Så for all del, vi skal definitivt ikke surmule når regjeringen foreslår Høyre-tiltak. Selv om det tydeligvis var nødvendig å legge dette fram på en pressekonferanse midt under avslutningen av vårt landsmøte, sier Solberg.
Hun viser til at det å senke selskapsskatten bare er ett element i skatteregimet, og at Høyre er minst like opptatt av å få gjort noe med formuesskatten.
- Men det er utvilsomt interessant at regjeringen nå gjør noe for å motvirke todelingen i norsk næringsliv. Noe nytt er likevel ikke dette. Vi foreslo senest i vårt alternative statsbudsjett før jul å gjøre noe for den delen av industrien som sliter. Aldri før har jeg så sterkt fått bekreftet at det er vi som har de nye ideene, som da Stoltenberg holdt sin pressekonferanse, sier Solberg.
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier det er bra regjeringen bedrer rammebetingelsene for norsk næringsliv og at de nå velger Frp-inspirerte løsninger.
- Dette var en hyggelig forsmak på regjeringsskiftet. De rødgrønne fremmer nå forslag som de tidligere har stemt imot når Frp har kommet med lignende forslag i Stortinget. For kun kort tid siden advarte de rødgrønne mot endrede avskrivningsregler. Nå er det plutselig et bra grep, sier Solvik-Olsen.
Venstres nestleder Terje Breivik sier det er bra at regjeringen tar todelingen i økonomien på alvor og vil gjøre Norge mindre oljeavhengig. Venstre er imidlertid kritisk til at regjeringens tiltak ikke iverksettes umiddelbart.
- Tre av fire tiltak som regjeringen fremmet søndag har Venstre foreslått tidligere, senest i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2013, sier Breivik.
Gjør for lite, sier KrF
KrF-leder Knut Arild Hareide sier regjeringens skattelettelser er gledelige, men mener at også den særnorske formuesskatten må fjernes og at satsingen på SkatteFUNN må økes ytterligere.
Hareide sier fastlandsbedriftene sliter med fallende etterspørsel ute og økende kostnader her hjemme.
- Veksten i Fastlands-Norge har vært lik null de siste fem årene. I tillegg til å redusere den høye norske selskapsskatten, bør vi fjerne den særnorske formuesskatten på arbeidende kapital. En skatt som hemmer investeringer i alt fra maskiner til traktorer og fiskebåter, sier Hareide.
(ANB-NTB)
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Håvard Sæbø