Slik skal Kristin vinne valget
Med Lofoten-seier i boks og Libya-strid feid under teppet, retter SV-leder Kristin Halvorsen blikket mot valgkampen.
Ingen har sittet lenger som partileder enn Halvorsen, men hun har tapt flere valg på rad og partiet sliter med sviktende oppslutning på meningsmålingene. Det skal det nå bli en forandring på.
– De to siste årene har vi lært å bli tydeligere på våre prioriteringer. Vi er mer målbevisste på hvilke saker vi skal velge bort og hvilke som skal trekkes fram. Det gir oss gode sjanser til å mobilisere flere velgere, sier SV-lederen til NTB.
Hun spår at høstens valg blir et verdivalg der slaget står mellom profittbasert omsorg og offentlige tilbud med ryddige arbeidsforhold. Mellom velferdskommuner og Adecco-kommuner, som nestleder Audun Lysbakken uttrykte det i sin landsmøtetale søndag.
Garanti
Blant alle SV-vedtakene under helgens landsmøte på Lillestrøm, trekker Halvorsen fram ett i særdeleshet.
– Det viktigste i valgkampen blir å innfri løftet om en arbeidsgivergaranti for dem som jobber i helse- og omsorgsyrkene. I alle kommunestyrer skal SV kjempe for å bedre arbeidsvilkårene deres, sier hun
En egen SV-kampanje skal føres både lokalt og sentralt. Sentralt står retten til heltidsjobb, som landsmøtet i helgen gikk inn for å lovfeste. Men Halvorsen sier hun er fullstendig klar over at uryddige arbeidsforhold forekommer også i offentlig sektor.
– Det er derfor vi vil ha en arbeidsgivergaranti som SV-ere må ta ansvar for lokalt, sier hun.
SV-lederen sier seg svært fornøyd med et landsmøte som var kjemisk fritt for opprivende strid og vedtak som krasjer med regjeringens linje. Selv om Libya lyktes de ulike fløyene å komme til enighet.
Nølende ja
Et SV i tvil og med klare motforestillinger samlet seg søndag om en uttalelse som aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen. Men uttalelsen tar også opp situasjonen i Syria, Saudi-Arabia, Jemen og Bahrain og krever at FN anlegger «en konsistent linje».
Også Israel er viet plass. SV mener verdenssamfunnet må reagere mot israelske flyangrep på Gazastripen. Hvordan det skal reageres, sier uttalelsen ingenting om.
– Men den må ikke misforstås dit hen at det er snakk om militære aksjoner. Vi vil øke presset på Israel og jobbe for en politisk løsning, understreker Halvorsen.
Flere av delegatene på landsmøtet uttrykte tvil om regjeringens beslutning, og Tom Skauge fra Hordaland tok til orde for at flyene må sendes hjem fordi FN-resolusjonen etter hans mening er oppfylt.
Kristin Halvorsen ser det ikke på samme måte, og sier Norge må være beredt til å bidra inntil FN-resolusjonen er oppfylt.
– Vi må følge nøye med på situasjonen og forholde oss til Sikkerhetsrådets vurderinger, sier hun.
Rød front
Fredag gikk Halvorsen ut og pekte på at SV må bli flinkere til å fronte hele bredden i egen asylpolitikk og ikke bare de «myke» sidene. Søndag tok nestleder Audun Lysbakken grep om integreringspolitikken. Ifølge ham har Arbeiderpartiet kommet SV i møte på dette området.
– Svært mange av de 99 forslagene er ting SV tidligere har gått inn for. Noen er nye forslag vi kan slutte oss til. Dermed kan de bli virkelighet, sa SV-nestlederen i sin landsmøtetale, og viste til Aps nye integreringsplattform som skal behandles på landsmøtet i mai.
Lysbakken mener Fremskrittspartiet bommer med sitt program for integrering, som han hevder kretser rundt klesplagg, matvaner og religionsutøvelse.
– Det er ikke hijab eller halal som hindrer integrering. Det er mangel på norskkunnskaper, likestilling, utdanning, arbeid og politisk deltakelse som gjør det.
– «Bomulls-Erna»
Lysbakken fant også rom for å angripe Høyre-leder Erna Solberg i talen sin. Han mener Solberg har gjennomgått en retorisk forvandling den siste tiden, men tviler på at overgangen fra «Jern-Erna» til «Bomulls-Erna» er ekte.
– «Mennesker, ikke milliarder», heter Erna Solbergs nye bok. Det hadde vært mer ærlig å beholde slagordet fra 2003: «Mer igjen for pengene».
SV-nestlederen la til at det verken er eldrebølgen, migrasjonsbølgen eller trygdebølgen som truer velferdsstaten.
– Det er det høyrebølgen som gjør, sa han. (ANB-NTB)
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Det var helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø