JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt for Musikerforbundet i Oslofilharmonien

90 musikere i Oslo Filharmoniske Orkester har meldt seg ut av Musikernes Fellesorganisasjon og over i Norsk Lektorlag og Akademikerne.

– Dette beklager vi på det sterkeste, sier MFO-leder Arnfinn Bjerkestrand og legger til:

– Dette er en god dag for arbeidsgiverne og en dårlig dag for orkestrene i Norge. Nå står vi svakere for å kunne påvirke rammene for orkestermusikere generelt i Norge.

Erling Sunnarvik er tillitsvalgt i Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) og sier til frifagbevegelse.no at dette har vært en prosess som har på gått i snart 30 år.

– Orkestermusikere har vært svært dårlig betalt lenge, og streiken i fjor var bare et stunt som ikke hjalp, sier Sunnarvik. Han mener at Norge bør ha råd til å ha et eliteorkester og betale det godt. OFO er et slikt orkester, men han mener at orkesterets medlemmer ikke får betalt for det arbeidet de legger ned.

– Hvis vi har et godt betalt orkester, vil det være med å trekke de andre orkestrene oppover, sier Sunnarvik, og mener at musikerne i OFO ikke får uttelling for den suksessen orkesteret har fått.

OFO har ifølge Sunnarvik en rekke ubesatte stillinnger som de ikke får besatt på grunn av de lave lønningene i orkesteret. En orkestermusiker med 12 års ansiennitet tjener i underkant av 400 000 kroner i året.

Fortsatt er det noen få medlemmer igjen i OFO. Åtte musikere har valgt å beholde medlemskapet sitt i LO. Bjerkestrand understreker at disse fortsatt skal få et tilbud fra organisasjonen.

– Oslofilharmonikerne sier nå fra seg retten til å delta også i det partsammensatte utvalget som skal utrede forholdene for de norske orkestrene.

Sunnarland understreker at det ikke er de tillitsvalgte i OFO som har presset på for å få til en utmelding. Det har vært et press nedenfra for å finne en annen organisasjon.

Det er litt uklart hvorfor valget falt på Lektorlaget og Akademikerne. Lektorlaget har ikke organisert noen musikere fra før, og har ikke tariffavtale med Navo hvor Oslo Filharmoniske Orkester har sin arbeidsgivertilknytning.

De har heller ingen tariffpolitisk erfaring fra området:

– Den tariffpolitiske plattformen skal de selv få lov til å utarbeide, så vi har ikke detaljer innenfor denne. Vi kan tilby at disse musikerne skal få legge premissene for det de mener er en god tariff for sine musikere, sier leder av Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, til nettstedet Ballade.

I pressemeldingen i forbindelse med utmeldingen går Sunnarvik til angrep på «likehetstanken i det politiske miljøet»: «OFO står for en særegen kunstnerisk kvalitet i norsk og internasjonal sammenheng og har markedsført Norge og norske interesser over hele verden. – Denne anerkjennelsen står i fare. Problemet er at likhetstanken i det politiske miljø ikke gir oss økonomisk spillerom til å engasjere de beste dirigenter og solister og orkestermedlemmer.»

Like fullt sier han til frifagbevegelse.no at han ikke har noe i mot MFO.

– Jeg ønsker MFO alt vel, og alle orkestemusikere opp i lønn, avskutter Sunnarvik.

Warning
Annonse
Annonse