Spår omkamp om Lofoten
Olje- og energiminister Ola Borten Moe tror det blir ny politisk dragkamp om oljevirksomheten utenfor Lofoten ved stortingsvalget i 2013.
kjell.werner@anb.no
– Min spådom er at Lofoten-spørsmålet kommer til å bli en ikke helt ubetydelig sak i 2013, sier den ferske oljeministeren med trøndersk understatement.
Ola Borten Moe (Sp) viser til at regjeringen fredag gikk inn for å spare Lofoten, Vesterålen og Senja ut denne stortingsperioden. Men samtidig skal det «hentes inn» mer kunnskap i disse omstridte områdene.
– Enden på arbeidet med kunnskapsinnhenting vil bli svært politisk, ikke en tørr faglig og byråkratisk konklusjon, sier ministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Til helgen blir Ola Borten Moe valgt til ny nestleder i Senterpartiet.
Bredt kompromiss
Fredag samlet regjeringen seg om et bredt oljekompromiss, men det blir en kortvarig enighet.
– Jeg tror at de fleste partiene kommer til å fatte nye Lofoten-vedtak på sine landsmøter i 2013. Jeg er helt sikker på at Senterpartiet kommer til å gjøre det. I mitt eget parti har vi allerede startet en debatt. Hos oss er det sterke krefter som er både for og imot oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier den 34 år gamle statsråden.
Bedre grunnlag
Ola Borten Moe mener at den nye innhentingen av kunnskap vil gi et bedre beslutningsgrunnlag for en ny runde om Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Det borger for at kvaliteten på beslutningen blir deretter, hevder ministeren.
– Så du tror ikke at de rødgrønne regjeringspartiene kommer til å gå til valg på et framforhandlet standpunkt i 2013?
– Nei, det tror jeg ikke. Men det kan jo være at de tre regjeringspartiene konkluderer likt, sier Moe og legger mumlende til at han egentlig tviler på en slik konklusjon.
Nøkkelrolle
– De andre partiene må gjøre hva de vil, men jeg tror ikke det er utenkelig at alle stortingspartiene vil ha en post i programmet som sier noe om Lofoten, Vesterålen og Senja. Den informasjonen vi nå skal hente inn tror jeg vil være viktig for konklusjonen om to år.
– Tror du Sp vil ha en nøkkelrolle i Lofoten-spørsmålet?
– Kanskje. Jeg skal ikke forskuttere den behandlingen i mitt parti, og langt mindre i andre partier. Men Sp må i framtiden, som i dag, posisjonere seg slik at vi kan levere premissene for framtidig utvikling av norsk olje- og gasspolitikk. I utgangspunktet kan vi ikke melde oss ut av en slik diskusjon.
Balansegang
Ola Borten Moe er godt fornøyd med olje-komprimisset i regjeringen.
– Her ble det ikke et enten eller, men et både og. Både Natur og Ungdom pluss store deler av oljenæringen har grunn til å være glade. Det er et kunststykke. Kompromisser fører ofte til at alle er misfornøyd, men i denne saken er alle på sett og vis fornøyd. Jeg har behov for å understreke de store mulighetene som olje- og gassindustrien har fått til disposisjon, sier Ola Borten Moe.
– Han håper at de store arealene som nå åpner seg på norsk side av den nye delelinjen i Barentshavet vil være lovende for olje- og gassfunn. På russisk side vet vi at det er forekomster, sier han og peker på det enorme gassfeltet Sjtokman litt lenger inne på russisk side.
Politisk vilje
I tillegg håper ministeren på lovende felt ved Jan Mayen. Han viser også til at det nå åpnes nye områder nærmere land ved Troms- og Finnmarkskysten.
– Dette er veldig bra samlet sett. Det er ingen grunn til å være misfornøyd med dette i oljebransjen, som får bra rammevilkår og store arealer til disposisjon. Med unntak av Lofoten, Vesterålen og Senja er det tverrpolitisk vilje til både å gå videre og nordover. Den beskjeden er tydeligere enn den har vært gitt noen gang tidligere fra et samlet politisk miljø, avslutter Ola Borten Moe. (ANB)