JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spillerne skal ikke godta lønnskutt

– Vi må gi klubbene beskjed om at kutt i lønn til spillerne og ansatte er det siste som skal skje og at klubbene skal overholde avtalene med de ansatte, sier Silje Vaadahl, leder i NISO.

Lederen for Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon reagerer kraftig på at flere norske klubber vurderer kutt i spillernes lønninger. I går ble det kjent av Strømsgodset kutter lønningene med ti prosent for å redde klubben. – Spillerne skal ikke godta kutt etter krav fra arbeidsgiverne. Arbeidsgiverne skal be om forhandlinger. Da vil NISO vil stille opp som part på vegne av medlemmene. En slik sak har vi allerede overført til videre behandling i LOs juridiske avdeling, og vi nøler ikke med å koble inn LOs jurister ved neste korsvei.

Ledelsens ansvar

– Ingen forståelse for at også klubber kan komme i økonomisk uføre? – Klubbens økonomi er ledelsens ansvar. Ledelsen kan ikke henvise til usikre inntekter. Riktignok er det greit å være føre var, men inntekter av billettsalg og fra medier har alltid usikre. Derfor er det for tidlig å si hva klubbenes økonomiske situasjon vil være om noen måneder. – Gjelder lønnskutt og mulig oppsigelse bare spillere? – Lønnskutt gjelder også ansatte i administrasjonen. Etter hvert har disse blitt ganske mange. Disse er ikke våre medlemmer. Handel og Kontor har et stort medlemspotensiale idette område, svarer Silje Vaadal. – Er utenlandske spillere mest utsatt? – Flere klubber har jo akkurat ansatt nye spillere. Det er ikke mulig å melde overgang til annet lag såfremt de ikke blir solgt. En spiller kan melde overgang bare to ganger i året.

Merker lønnskuttene

– Mange som leser om kjempelønninger tror at et lønnskutt på 10-15 prosent ikke er all verden. – Vi har ingen tariff for spillerne. Lønnsforholdene varierer sterkt, fra en lønn det knapt går an å leve av til inntekter på en million kroner. For spillere med lav inntekt, betyr 10-15 prosent veldig mye. Men det er prinsippet vi er opptatt av.

Kongressen ble informert

Silje Vaadal.snakket om situasjonen under behandlingen av LOs handlingsprogram tirsdag. Også kongressen har mange idrettsinteresserte, også med tillitsverv i lag og foreninger. Også for disse var hverdagen for mange spillere ukjent. Hun legger fram dette eksemplet: – Du jobber sammen med ca 20 andre ansatte i en gruppe. Arbeidsgiveren din varsler deg gjennom lokalavisa eller riksdekkende medier at du må kutte lønnen din med 10- 15 %. Tillitsvalgte er ikke informert. Hvis du og kollegaene dine ikke godtar dette blir det oppsigelser, i følge arbeidsgiver som velvillig uttaler seg til media. Det fins ikke noe som heter ansiennitetsprinsipp selv om spillerne omfattes av hovedavtalen. Som spiller kan du ikke bytte jobb etter at du er sagt opp. Du kan kun bytte jobb to ganger i året og fristen for dette er utløpt. Skulle du være så heldig å være ønsket, får du ikke lov til å bytte jobb. Arbeidsgiveren vil heller selge deg, påpekte Silje Vaadal. Les om krisa i eliteserien

Annonse
Annonse